Ktory lapek

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
Łysolek
Shrek
Shrek
Imię: Adam
województwo: mazowieckie

Re: Ktory lapek

Post autor: Łysolek » pt 06 kwie 2012, 12:09

Lukaszny pisze:Z tych dwóch zdecydowanie Samsung. Ja już osobiście więcej nie kupie żadnego Asusa - miałem tą "przyjemność" kupić zwalony model XJ52 i wiem jak podchodzą do obsługi serwisowej (seria z wadliwą płytą główną/problemem z zasilaniem - a naprawa serwisowa polegała na dolutowaniu kabelka metodą garażową).
mam tego samego :D narazie wyminili mi baterie płyty głównej poza tym nawet hasa , a mam go już ponad 1,5 roku :P
aczkolwiek chyba wszystko jednak zalezy od konkretnego modelu , bo generalnie Asus ma dobra renomę i od lat robi Lapki , Samsung ma dobre telewizory i tego sie trzymajmy :P

Fallen
pisarz
pisarz
Imię: Karol

Post autor: Fallen » pt 06 kwie 2012, 13:41

Łysolek pisze:
Lukaszny pisze:Z tych dwóch zdecydowanie Samsung. Ja już osobiście więcej nie kupie żadnego Asusa - miałem tą "przyjemność" kupić zwalony model XJ52 i wiem jak podchodzą do obsługi serwisowej (seria z wadliwą płytą główną/problemem z zasilaniem - a naprawa serwisowa polegała na dolutowaniu kabelka metodą garażową).
mam tego samego :D narazie wyminili mi baterie płyty głównej poza tym nawet hasa , a mam go już ponad 1,5 roku :P
aczkolwiek chyba wszystko jednak zalezy od konkretnego modelu , bo generalnie Asus ma dobra renomę i od lat robi Lapki , Samsung ma dobre telewizory i tego sie trzymajmy :P
Dokładnie tak jak mówisz. Każdy producent ma swoje mocne i słabe konstrukcje. Siostra od roku ma ASUSa N53 i jest on bardzo dobrym laptopem bo wszędzie z nim jeździ(studia,praca), w domu praktycznie nie jest wyłączany i nawet śladów użytkowania nie widać. Tyle, że ta seria była o 200 zeta droższa od np K z tymi samymi podzespołami. Konstrukcja jak najbardziej wydarzona (obudowa w całości metalowa, mocne zawiasy no i świetne głośniki) niestety już nie produkowana i nigdzie nie można dostać nowego( nawet Dzo-Dzo chciał go kupić) :) . Co do innych to kolega miał Lenovo z przedziału 2-2,5k i nie wytrzymał roku(poszedł dysk). Później był toshiba i też już coś w nim buczy(0,5 roku) przy normalnym domowym użytkowaniu. Zdarza się, wiem- mówię tylko o moich osobistych doświadczeniach, bo jeśli chodzi o statystyki to wygląda to całkiem odwrotnie np. http://naprawalaptopow.com.pl/statystyk ... i-laptopow
Tyle tylko, że są to oczywiście "niezależne" badania i ile firm ich wykonujących tyle samo różnych wyników.
"Odwaga to świadomość, że jest się jedynym, który wie, jak wielkie ogarnia cię przerażenie"
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota" A. Einstein
Er­ra­re hu­manum est

Awatar użytkownika
husky
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Tomek
województwo: dolnośląskie

Post autor: husky » sob 07 kwie 2012, 11:28

To jest dość spora strona z testami, porównaniami i forum
http://www.notebookcheck.pl/
Też się nią posiłkuje, z tym że ja rozglądam się za 17 z w miarę dobrą kartą graficzną, a to już poziom około 3k.
a strona ze statystykami awaryjności na pewno się przyda

Awatar użytkownika
Lukaszny
pisarz
pisarz
Imię: Łukasz
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: Lukaszny » sob 07 kwie 2012, 11:43

Nie oceniam wszystkich modeli Asusa, bo wiem, że inne są wydajne i atrakcyjne cenowo - ale chodzi o podejście firmy do klienta.
Jeśli komputer (nowy, 2tygodnie po zakupie) wraca z serwisu z oznaczeniem ECN/ECR/ARN Rework - a owe Rework polega na dolutowaniu zwykłego kabelka, co tylko maskuje problem, a nie go usuwa - to coś chyba jest nie tak.

Każdy ma prawo odkryć wadę po wypuszczeniu sprzętu na rynek - tyle, że trzeba się do tego przyznać i dokonać naprawy tak jak sztuka tego wymaga. Z racji wykonywanej pracy dość często wymieniam laptopy. Do tej pory bez zarzutów wyglądała współpraca z Toshibą, Samsungiem i teraz z HP. Po przygodzie z Asusem na pewno nie wrócę do tej marki.
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/

Fallen
pisarz
pisarz
Imię: Karol

Post autor: Fallen » sob 07 kwie 2012, 12:11

Lukaszny pisze:Nie oceniam wszystkich modeli Asusa, bo wiem, że inne są wydajne i atrakcyjne cenowo - ale chodzi o podejście firmy do klienta.
Jeśli komputer (nowy, 2tygodnie po zakupie) wraca z serwisu z oznaczeniem ECN/ECR/ARN Rework - a owe Rework polega na dolutowaniu zwykłego kabelka, co tylko maskuje problem, a nie go usuwa - to coś chyba jest nie tak.

Każdy ma prawo odkryć wadę po wypuszczeniu sprzętu na rynek - tyle, że trzeba się do tego przyznać i dokonać naprawy tak jak sztuka tego wymaga. Z racji wykonywanej pracy dość często wymieniam laptopy. Do tej pory bez zarzutów wyglądała współpraca z Toshibą, Samsungiem i teraz z HP. Po przygodzie z Asusem na pewno nie wrócę do tej marki.
No tak masz rację :) Ja nie miałem "przyjemności" obcowania z serwisem ASUSa i mam nadzieję, że już tak zostanie :) Gdzieś czytałem, że któryś serwis, jeśli nie zgłosi się chęci zachowania danych przywraca komputer do stanu fabrycznego,a więc usuwa dane z dysku i reinstaluje system jeśli był fabrycznie.
"Odwaga to świadomość, że jest się jedynym, który wie, jak wielkie ogarnia cię przerażenie"
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota" A. Einstein
Er­ra­re hu­manum est

ODPOWIEDZ