No i widzisz moj Drogi, gdybys byl na zlocie w Bialej ( a tak daleko nie maszPBWroc pisze:----- prawdę powiedziawszy potraktowałem tę wypowiedz jako nie do końca trafną.Kawa pisze:kiki pisze:Tylko i wyłącznie jedyny słuszny samochód
W znaczku ma zieloną kurę - TYLKO OCTAVIA !!!
Skoro na dziś słabo widzę możliwości przewozowe w passacie (3 letnie auto) to czy oktawia ma taki bagażnik, że pomieści wózek, owczarka i ze trzy walizki lotnicze ?? No cóż jeżeli kiki i Kawa sugerujecie takie rozwiązanie, to wypada mi zajrzeć do bagażnika tego modelu
Podpowiedzcie jakich modeli szukać ...
-
Kawa
- klepacz

- Kontakt:
Re: Podpowiedzcie jakich modeli szukać ...
- PBWroc
- pisarz

- Imię: Paweł
- województwo: dolnośląskie
Kawa pisze:...
Biała - OK bym był, gdyby nie to że blisko 1000 km od niej byłem w ten weekend.
A że Waszych komentarzy ..... to napisałem w poście otwierającym wątek: Z góry dzięki za przemyślane podpowiedzi.
Ale skoro już się skoda pojawiła to nie pozostaje nic innego jak ją sprawdzić.
i przy okazji ponawiam pytanie co oznacza sharan PDW
Z laskami jest odwrotnie niż z VTEC-iem - im mniej wałków tym lepiej
Nie będąc motocyklistą tracisz z życia tyle samo co abstynent i impotent
Prędkość moim przyjacielem - przyjaźni nie wykorzystuj nadmiernie
Prędkość nie zabija tylko nagłe zatrzymanie ...
to chyba w topowej wersji wyposazenia (jak mnie nie myli pamiec)
- Rozan
- klepacz

Zadzwoń do MARCO z forum. On w zeszłym roku kupił coś dużego i zagazował.
- dixon
- klepacz

- Imię: rafał
- województwo: mazowieckie
PBWroc, sharan/alhambra/multivan ok, tak samo jak i galaxy itp. Do tego dołożyl bym vw tourana w np: wersji 7osobowej.
Problem jedyny z tego typu autami, to to, że mają b.duże przebiegi, nawet jeśli nie mają wiele lat, do tego są mocno zniszczone, bo w większości przypadków są używane przez rodziny z dziećmi, i w długie trasy itp. więc dość mocno eksploatowane. Cośo tym wiem bo pracuje w handlu samochodami;)
Jeśli chodzi o vw, to mogę ci sprawdzić po vinie dany egzemplarz - historie serwisową i przebieg.
B.często spotkałem się z konkretnie pokręconą historią i przebiegami, a najśmieśniejsze jest to, jak ludzie - właściciele idą w zaparte, że przebieg jest ok, a historia po sprawdzeniu mówi co innego hehehe
Problem jedyny z tego typu autami, to to, że mają b.duże przebiegi, nawet jeśli nie mają wiele lat, do tego są mocno zniszczone, bo w większości przypadków są używane przez rodziny z dziećmi, i w długie trasy itp. więc dość mocno eksploatowane. Cośo tym wiem bo pracuje w handlu samochodami;)
Jeśli chodzi o vw, to mogę ci sprawdzić po vinie dany egzemplarz - historie serwisową i przebieg.
B.często spotkałem się z konkretnie pokręconą historią i przebiegami, a najśmieśniejsze jest to, jak ludzie - właściciele idą w zaparte, że przebieg jest ok, a historia po sprawdzeniu mówi co innego hehehe
Jest: Honda VFR RC46 '01
Yamaha WR250F '08
Yamaha FZR 600 '93
Yamaha XS400 Special '81
Honda Lead 125 '83
Vespa ET4 125 '98
Wfm 125 '61
Ex: VFR RC46 '01, Suzuki DR-Z 400 SM '04, Honda Transalp 650 '04, Awo Simson Tourist '51, MZ ES250 '61, Jawa Perak 250 '52
Yamaha WR250F '08
Yamaha FZR 600 '93
Yamaha XS400 Special '81
Honda Lead 125 '83
Vespa ET4 125 '98
Wfm 125 '61
Ex: VFR RC46 '01, Suzuki DR-Z 400 SM '04, Honda Transalp 650 '04, Awo Simson Tourist '51, MZ ES250 '61, Jawa Perak 250 '52
tourany sie sypią, albo wszyscy znajomi maja zle doswiadczenia...mi sie z autobusow podoba ford smax (estetycznie bo nie wiem jak z niezawodnoscia)
- Arnold
- ostry klepacz

- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
A nikt jeszcze nie napisał o Oplu Zafirze. Ople do gazu dobre. Co do Touranów to słyszałem że swoje lubią spalić. S-Max też mnie się podobuje i chyba największy jest z tutaj przedstawionych.
- Arylian
- pisarz

- Imię: Tomek
- Kontakt:
Przy takich potrzebach można jeszcze rozważyć kupno czegoś z segmentu SUV zamiast "autobusu". Miejsca jest dosyć ja na w/w potrzeby a i całkiem inaczej się jeździ, np. w lesie czy w górach. W mieście taki sprzęt często jest również poręczniejszy.PBWroc pisze:[...] będę potrzebował samochodu do przewożenia 4 osób + szkodnika w foteliku + wózek i wilczur w bagażniku, o bagażach nie wspominam. [...]
[...]Auto na co dzień jak to w rodzinie lata do szkoły i na zajęcia z dzieciakami, w przerwie z psem do lasu, raz w miesiącu trasa 500 km (całą rodziną), raz w roku na narty w Alpy, ze dwa razy w Polskę. Ot tak ze 30 tys. kilometrów rocznie [...]
W okolicach 50 - 60 tys. masz już spory wybór.
7 osobowe furaki (np. Espace, 806) są fajne jeśli masz w rodzinie, w większości, małe dzieci i bezkonkurencyjne w dziedzinie montażu 3 fotelików z tyłu
- PBWroc
- pisarz

SUV faktycznie bardziej poręczniejszy niż "autobus". Zwłaszcza że nie mam nadwymiarowo osób - bo będzie nas 5. tak naprawdę zależny mi na miejscu dla psa, aby nie został wciśnięty w kat na rzecz miejsce i wózka. Tylko zonie nie mówcie że pies ważniejszy
choć to już wie , że to moja kochana dziewczynka
Arylian ---- jakaś propozycja w temacie SUV ?
Arylian ---- jakaś propozycja w temacie SUV ?
- Arylian
- pisarz

- Imię: Tomek
- Kontakt:
Propozycja ? Proszę bardzo. Jest ich sporo. Wymienię kilka, pomijając Mercedesy, BMW czy Audi (inna półka cenowa).
Zaczynając od najmniejszej:
- Volvo XC 90
Ze względu na płytę podłogową od S60 może być ciut przymały; szczególnie z tyłu, dla psa i wózka razem
, ale skreślałbym od razu tej propozycji.
- VW Touareg
Tutaj już jest zdecydowanie lepiej z miejscem. W bagażniku mieszczą się 4 gumy 18"
. Fura pomyślana jako tańszy odpowiednik Cayennki. Komfort, rozwiązania, dużo dodatków (i to w standardzie) - super. A nie bulisz za sam znaczek Porsche. Spory wybór silników (w tym diesel'a).
Ciekawostka. Poza napędem 4x4 w starszej wersji ma nawet pełny reduktor.
Moim zdaniem idealny samochód jeśli choć troszchę jeździsz po górach, poza miastem.
- Subaru Tribeca
Fajna furka. Choć w Polsce szerzej nie znana. I tutaj upatruję pewnych problemów (np. części z USA, serwis). Z drugiej strony indywidualność gwarantowana
. Może na zewnątrz nie powala, ale środek ma, moim zdaniem, naprawdę baaaardzo fajny i funkcjonalny.
Brak silników diesla jest minusem.
Następna ciekawostka. Wychodzą wersję 7 osobowe ! Dla tych co jednak będą wozić 3 foteliki
- Mazda CX9
Największy SUV Mazdy. Naprawdę kawał bryki. Większa odmiana cx7 (też warto rzucić okiem). Maździe nic nie można zarzucić w kwestii jakości i trwałości (choć bywają zwolennicy tylko niemieckiej myśli technicznej
). Dodatkowo jest to stosunkowo nowa konstrukcja.
Robią go też w wersji 7 osobowej.
Fajny silnik V6, ale ze względu na masę, wielkość i opony to spalanie nie jest najmniejsze. Warto pokusić się o LPG. Minus to znów brak wyboru w silnikach (diesel'a toże niet).
Zaczynając od najmniejszej:
- Volvo XC 90
Ze względu na płytę podłogową od S60 może być ciut przymały; szczególnie z tyłu, dla psa i wózka razem
- VW Touareg
Tutaj już jest zdecydowanie lepiej z miejscem. W bagażniku mieszczą się 4 gumy 18"
Ciekawostka. Poza napędem 4x4 w starszej wersji ma nawet pełny reduktor.
Moim zdaniem idealny samochód jeśli choć troszchę jeździsz po górach, poza miastem.
- Subaru Tribeca
Fajna furka. Choć w Polsce szerzej nie znana. I tutaj upatruję pewnych problemów (np. części z USA, serwis). Z drugiej strony indywidualność gwarantowana
Brak silników diesla jest minusem.
Następna ciekawostka. Wychodzą wersję 7 osobowe ! Dla tych co jednak będą wozić 3 foteliki
- Mazda CX9
Największy SUV Mazdy. Naprawdę kawał bryki. Większa odmiana cx7 (też warto rzucić okiem). Maździe nic nie można zarzucić w kwestii jakości i trwałości (choć bywają zwolennicy tylko niemieckiej myśli technicznej
Robią go też w wersji 7 osobowej.
Fajny silnik V6, ale ze względu na masę, wielkość i opony to spalanie nie jest najmniejsze. Warto pokusić się o LPG. Minus to znów brak wyboru w silnikach (diesel'a toże niet).
- PBWroc
- pisarz

ulllalalalaa DZIĘKI. I Arylian i jeszcze raz dla WSZYSTKICH okazujących swą pomocną dłoń w moim wątku udanego latania
dla ALL
- enoel
- zadomowiony

- Imię: Piotr
- Kontakt:
To jeszcze ci dodam z własnego doświadczenia życiowego ponieważ ilościowo wygląda to podobnie (żona, dwójka dzieci i owczarek niemiecki):
1/ Chrysler Grand Voyager - użytkowałem ten samochód przez prawie 9 lat zarówno do codziennej jazdy do pracy jak i na długie wakacyjne wyprawy. Wbrew obiegowej opinii jako wieloletni użytkownik a nie teoretyk bajkopisarz stwierdzam, że ani razu mnie nie zawiódł a wszystkie naprawy odbywały się w ramach corocznych przeglądów. Na wakacje wyjmowałem tylną kanapę i oprócz rodziny ładowałem do środka kupę bambetli a nawet deskę surfingową czy też 4 rowery.
2/ Toyota Corolla Verso - jeżdżę nią od 3 lat jest dużo mniejsza od nr1 ale też spokojnie daje radę i również jestem z niej bardzo zadowolony. Jedyna rzecz, która mnie drażni to "pedalskie" (chłopaki nic do was nie mam) wykończenie obudowy radia i klimy w niebieskim pastelowym kolorze.
Pzdr
1/ Chrysler Grand Voyager - użytkowałem ten samochód przez prawie 9 lat zarówno do codziennej jazdy do pracy jak i na długie wakacyjne wyprawy. Wbrew obiegowej opinii jako wieloletni użytkownik a nie teoretyk bajkopisarz stwierdzam, że ani razu mnie nie zawiódł a wszystkie naprawy odbywały się w ramach corocznych przeglądów. Na wakacje wyjmowałem tylną kanapę i oprócz rodziny ładowałem do środka kupę bambetli a nawet deskę surfingową czy też 4 rowery.
2/ Toyota Corolla Verso - jeżdżę nią od 3 lat jest dużo mniejsza od nr1 ale też spokojnie daje radę i również jestem z niej bardzo zadowolony. Jedyna rzecz, która mnie drażni to "pedalskie" (chłopaki nic do was nie mam) wykończenie obudowy radia i klimy w niebieskim pastelowym kolorze.
Pzdr
...ehh czarna fajerka odjechała
i żółty dzik odjechał
pozostał duży DL i biała dama
pozostał duży DL i biała dama
- Megan
- zadomowiony

- Imię: Magdalena
A ja bym podpowiedziała Toyota Previa - jest siedmioosobowa - super rodzinne autko