Pompa hamulca - od jakiego modelu ???

BrodaPWR
Posty: 2
Rejestracja: czw 31 sie 2017, 15:54
Imię: Michał
województwo: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna

Pompa hamulca - od jakiego modelu ???

Post autor: BrodaPWR » wt 05 wrz 2017, 12:37

Witam,

problem dość nie typowy, chodzi o pompe hamulca przód vfr800 2003r.

Jak sprawdzić czy jest to pompa od tego modelu, czy może od modelu wcześniejszego, bo coś mi nie pasuje. Mianowicie klamka delikatnie wciska tłoczek wiedz musiałem ją zeszlifować. po założeniu zestawu naprawczego tłoczek w pompie dość ciężko się wysuwa (zaciski chodzą ładnie).

Podejrzewam że pompa jest od starczego modelu dlatego klamka zeszlifowana pasuje lepiej, tłoczek chodzi ciasno bo nie ta pompa (pompa od starczego modelu a zestaw naprawczy od nowszego)

W okresie zimowym i tak mam zamiar kupić org. zestaw naprawczy ale do jakiej pompy z którego rocznika ?????????

Awatar użytkownika
jagna
klepacz
klepacz
Posty: 659
Rejestracja: pn 15 lip 2013, 18:17
Imię: Agnieszka
województwo: śląskie
Płeć: Kobieta

Re: Pompa hamulca - od jakiego modelu ???

Post autor: jagna » wt 05 wrz 2017, 16:19

Ja tam nie wiem ale poszukałabym w problemach technicznych dotyczących motocykli a nie forum :)
Optymizm jest błogosławieństwem niedoinformowanych.

Awatar użytkownika
mictom
klepacz
klepacz
Posty: 681
Rejestracja: wt 25 wrz 2012, 01:10
Model VFR: RC36 II
Imię: Tomek
województwo: podkarpackie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RKR ROGI

Re: Pompa hamulca - od jakiego modelu ???

Post autor: mictom » wt 05 wrz 2017, 16:39

Zapodaj kilka foto. Jeśli na śrubie od przewodów hamulcowych nie ma znaku klucza ani przy mocowaniu do kierownicy to powinna być ori. Klamka ma delikatnie wpychać tłoczek ( który tym samym nie zatyka jeszcze otworu kompensacyjnego w pompie i nie następuje hamowanie ). Po prostu jest to takie napięcie wstępne, żeby nic nie drgało i brzęczało.
Ciężko to znaczy, że sprężyna od pompy nie da rady go wycofać po puszczeniu klamki ?
Ja mam zestaw naprawczy allballs'a i też chodzi ciężej niż ori, ale trzyma ciśnienie i jest ok, może celowo zrobili lekki nad wymiar.

BrodaPWR
Posty: 2
Rejestracja: czw 31 sie 2017, 15:54
Imię: Michał
województwo: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna

Re: Pompa hamulca - od jakiego modelu ???

Post autor: BrodaPWR » śr 06 wrz 2017, 11:18

Ciężko znaczy pierwsze kila ruchów klamka tłoczek wychodzi bardzo powoli. Po kilku naciśnięciach już jest OK.

pompa wydaję się org. Ale czy jest od tego modelu czy starczego ??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
adrianoo
pisarz
pisarz
Posty: 420
Rejestracja: pt 25 mar 2016, 18:41
Model VFR: 800 vtec
Imię: Adrian
województwo: mazowieckie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Józefosław

Re: Pompa hamulca - od jakiego modelu ???

Post autor: adrianoo » śr 06 wrz 2017, 17:37

Sprawdź, czy nie ma różnic w budowie pomp w modelach z ABS i bez systemu.
"braku chemii fizyką nie nadrobisz"

Awatar użytkownika
mictom
klepacz
klepacz
Posty: 681
Rejestracja: wt 25 wrz 2012, 01:10
Model VFR: RC36 II
Imię: Tomek
województwo: podkarpackie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RKR ROGI

Re: Pompa hamulca - od jakiego modelu ???

Post autor: mictom » czw 07 wrz 2017, 18:58

Na moje oko było coś majstrowane, bo na śrubach są ślady.

BrodaPWR
Posty: 2
Rejestracja: czw 31 sie 2017, 15:54
Imię: Michał
województwo: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna

Re: Pompa hamulca - od jakiego modelu ???

Post autor: BrodaPWR » pt 08 wrz 2017, 14:27

Majstrowane było bo wymieniłem płyny i śrubę odkrecłem

Awatar użytkownika
mictom
klepacz
klepacz
Posty: 681
Rejestracja: wt 25 wrz 2012, 01:10
Model VFR: RC36 II
Imię: Tomek
województwo: podkarpackie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RKR ROGI

Re: Pompa hamulca - od jakiego modelu ???

Post autor: mictom » pt 08 wrz 2017, 15:18

Ahaaa, ale do wymiany płynu wystarczy wieczko zdjąć to regeneracji pompy też może zostać wszystko na kierownicy. A jakiej marki zestaw naprawczy założyłeś? Bo ja też jak kupiłem jeden jakiś tajwan to po założeniu nawet do końca układu nie zalałem jak wyjąłem i wyrzuciłem, bo się działy cuda. W sumie oryginał miałem dobry, ale chciałem wykluczyć pewną rzecz. Teraz mam Tourmaxa i jest ok.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość