Norton po okresie niebytu wraca na rynek.
Ostatni prototyp ma silnik Vankla poj.588 ccm,moc 170 KM,masa własna 130 kg.
Marka jest własnością amerykańską (nie ma info czyja konkretnie).
Jak to wejdzie do sprzedazy będzie jednym z najszybszych motocykli.Z takimi parametrami.
Kiedyś zainteresowałem się silnikami Vanlka. Norton miał już te silniki w swoich motocyklach od bardzo dawna. Widziałem filmy na youtubie z wyczynami tego rajdowego Nortona i ma kapitalne parametry. Moim zdaniem silniki Vankla nadają się tylko do motocykli i modeli samolotów
A tak co do Nortona to chyba jeden z bohaterów komiksu Joe Bar jeździł na Nortonie Commando:
Rozumiem.
Jeszcze Mazda Rx 7 miała wankla.(chyba Rx7).
Ale,że Norton miał te silniki od dawna,nie wiedziałem.W tym artykule na googlach pisza,że juz 10 lat temu chcieli odtworzyc marke Norton,ale materiały,z których był zrobiony silnik-tez Vankla-nie wytrzymywały obciążenia.
Dopiero w ostatnim czasie prototyp sie udał.
Ten moto na zdjęciu ma silnik wyglądający na zwykły singiel albo R2.Chyba,że Vankiel zewnetrznie jest podobny do zwykłego silnika.
To co jest na zdjęciu to zwykł singiel - to tzw. Cafe Racer - motocykl z lat '60 przerobiony na motocykl do pobijania rekordów prędkości, ona miały silniki single, rzadziej dwugarowe.
Silniki Vankla są niestety ciągle niedopracowane, stąd awaryjność.
A co do spalania to kiedyś porównywałem: Mazda Rx8 1.3 l ma taka samą moc co Chrysler 300m 3.2 l i takie samo spalanie haha
Tylko że masą silnika i charakterystyka pracy bez porównania