Artykuł w ŚM

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
Klarkson
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Klarkson » wt 23 sty 2007, 20:23

Hallo,

zamiast sie przechwalac kto mial lepszy tekst wrzucili byscie oba tutaj ! :grin:
Jak nie mozna skanem to moze ktos sam tekst wrzuci ?

Odwagi ! ;-)
Klarkson

Awatar użytkownika
doyar
klepacz
klepacz

Post autor: doyar » wt 23 sty 2007, 23:33

Klarkson pisze:Odwagi !
Ja tam jestem odwazny jak cholera, zwlaszcza po czwartym browarze, tylko teraz sprawa jest w rekach Pawla.

Awatar użytkownika
Jacko
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Jacek
województwo: lubelskie
Kontakt:

Post autor: Jacko » śr 24 sty 2007, 08:47

doyar pisze:zwlaszcza po czwartym browarze
No to wal browary i do dzieła :razz:

Awatar użytkownika
Pawel
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Pawel » śr 24 sty 2007, 10:09

Doyara wersja oryginalna, tak zwana "bez cenzury" :) :

O VFR marzyłem od paru sezonów. Od zawsze pomykam na używanych sprzętach i nie zawsze tak wychodziło jak się chciało, wiec upragnionej VFR 750F dosiadłem dopiero w tym sezonie. Nabyłem taniej niż by wychodziło z rocznika, ale w stanie była nieco wsiowym. Tzn. pękło – się sklei, puściło – się pospawa, ale jeździ. Serwis po sezonie właśnie dowiódł, że nawet takie traktowanie nie jest w stanie zrobić na tym motocyklu większego wrażenia. Moto ma dekadę na karku i gaźniki były jakby nikt tam nigdy nie zaglądał, ale z zewnątrz nic na to nie wskazywało. Odpalasz od pierwszego, grzejesz minutę i wio. Równiutko, gładko. Ty decydujesz ile spali (od 5.5 do 8), bo możesz jechać ostro albo delikatnie, to nie sportowa 600-tka, nie musisz kręcić. No, chyba, ze chcesz. Taka idealna kochanka: śpi jak ty spisz i jest drapieżna jak kotka kiedy masz ochotę na cos dzikiego. A właśnie, z seryjnym tłumikiem jedyne co słychać, to jak rozrząd robi "miau miau". Moja ma wydech Sebringa, co ładnie charczy nie kradnąc mocy (hamownia wykazała 94 KM na kole przy 11 120 obr.) Polecam zamianę końcówki wydechu, to w zasadzie jedyna rzecz, jaką trzeba poprawić po fabryce. Do smarowania od wewnątrz używam Castrola Act>evo 4T 10W-40 full-syntetyka bo raczej jak do tej pory jeżdżę – niestety! – często a krotko. Od zewnątrz opryskuję łańcuch białym paskudztwem Valvoline'a (białe nie syfią kół) zawsze jak tylko łańcuch zaczyna się świecić i dzięki temu nie muszę go prawie wcale naciągać. Właśnie, kupując używany motocykl trzeba się dopytać o specjalny pazurek do naciągu łańcucha. W moim moto tego klucza nie było więc był kłopot.

Dla kogo jest VFR-a? To nie jest motocykl dla lansera. Ups, zaczyna mi się rymować... Dziś, w porównaniu do współczesnych zabawek dla dużych chłopców wygląda nieco przyciężko. Z zewnątrz to kolejna japońska mydelniczka z lat 90'tych. No, niezupełnie, ale dla postronnych. Całą inżynierską doskonałość tego cacka docenią tylko wtajemniczeni. Ci, co wiedzą, że rozrząd na kołach zębatych, że poniekąd protoplasta to NR750 – wynalazek o dwie dekady wyprzedzający swoje czasy, że to V4 90
Gwiaza rocka, czarny koń wyścigów motocyklowych, kwiat polskiego dziennikarstwa, mistrz obiektywu - ot zwykły skromny chłopak ...

Awatar użytkownika
Jacko
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: Jacko » śr 24 sty 2007, 12:12

No Doyar, mi sie podoba Twoja wersja orginalna :hooray
Fajnie fajnie :biggrin
No i jeszcze ryjek zapodaj :lol

Awatar użytkownika
rommi
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: rommi » śr 24 sty 2007, 13:59

Teraz to jesteśmy wyróżnieni. Mamy coś (tekst Doyar'a) czego inni czytelnicy ŚM nie mają.
Podoba mi się :grin:

Awatar użytkownika
Shoov
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Shoov » śr 24 sty 2007, 14:32

teraz jeszce jakiś skan z ŚM ;) u mnie w kiosku juz wsyslo wszystkie, a dalej nie bede lazl bo nie lubie sniegu ;)

Awatar użytkownika
DIDI
klepacz
klepacz
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: DIDI » śr 24 sty 2007, 17:50

Jacko pisze:No Doyar, mi sie podoba Twoja wersja orginalna
pewnie że oryginalna i fajna :hooray Co do ŚM czytałem artykuł i powiem, że mi isę podoba zresztą jak i VFR-ka :mrgreen: Co tu dużo gadać, szkoda, ze nie ma nic o tym, że mamy w Polsce klub zrzeszajacy VFR-owiczów :mrgreen: hehe. Pozdro i szybkiej wiosenki.
Pawel pisze:Polecam zamianę końcówki wydechu, to w zasadzie jedyna rzecz, jaką trzeba poprawić po fabryce
ja u siebie właśnie zmieniam, na przelocik i zobaczymy jak sieto sprawować bedzie, jak już sieskończy montowanko, zapodam jakieś fotki.
Panie władzo jechałem szybko, bo ja kocham zapier...lać :)

DIDI

Awatar użytkownika
Hubert
klepacz
klepacz
Imię: Hubert

Post autor: Hubert » śr 24 sty 2007, 20:17

Wersja Doyara też mi się bardzo podoba.Paweł miał trudny wybór.Przy artykule o 800 ce można by coś wpomnieć o klubie jeżeli jest taka możliwość oczywiście.

Awatar użytkownika
doyar
klepacz
klepacz

Post autor: doyar » śr 24 sty 2007, 23:41

Pawel pisze:Doyara wersja oryginalna, tak zwana "bez cenzury" :
Dzięki! :pwned :pwned :pwned

Awatar użytkownika
Pawel
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Pawel » czw 25 sty 2007, 00:21

Zawsze mozna zamieszczac jakies info o zlotach itp niezaleznie od testów motocykli. Tylko to jest juz wyzwanie, bo zaprasza sie nie tylko klubowiczów, ale gości, nie jest to juz luzne spotkanie kumpli. Ale wszystko przed nami !

Pawel
Gwiaza rocka, czarny koń wyścigów motocyklowych, kwiat polskiego dziennikarstwa, mistrz obiektywu - ot zwykły skromny chłopak ...

Awatar użytkownika
marius79
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Mariusz
Kontakt:

Post autor: marius79 » pt 26 sty 2007, 13:47

Proponowalbym zamiescic scan tego artykulu. Dla wszystkich, ktorzy nie kupuja SM. Moge ja to zrobic. Jednak mam pytanie jak to by sie mialo do praw autorskich?

Awatar użytkownika
Pawel
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Pawel » pt 26 sty 2007, 14:00

Nie jest to legalne i nie ma tutaj watpliwosci, wiec proponuje kupic gazetke ...

Pawel

PS. Za komuny wszystko sie zalatwialo "spod lady" :) , teraz mamy do tego maile :).

Awatar użytkownika
Klarkson
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Klarkson » pt 26 sty 2007, 15:53

Pawel pisze:Nie jest to legalne i nie ma tutaj watpliwosci, wiec proponuje kupic gazetke ...
Czy Luke dostał za artykuł kase i prawa autorskie zostały przeniesione na SM ?
Jesli nie, to moze wkleic swoją wersję roboczą. Nie będzie to dzialaniem na niekorzysc SM bo dany numer egzemplarza juz się sprzedał.
Klarkson

Awatar użytkownika
Skandal
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Maciek
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: Skandal » pt 26 sty 2007, 16:05

Fajny tekst Pawla.
A za komuny mieliśmy cenzure i teraz mamy na przykładzie ŚM
WLF :)