Dziwne objawy podczas wkleszczania 1 biegu
Dziwne objawy podczas wkleszczania 1 biegu
W VFR 800 chyba rc46 2001 rok podczas wciśnięcia sprzęgła i w kleszczeniu 1 biegu słychać dziwne stukanie ale nie jest tak zawsze. Proszę o pomoc
)

- grzegrzol
- pisarz
- Imię: grzegorz
Jeżeli masz możliwość to przysłuchaj się działaniu skrzyni w innym japońskim motocyklu, a najlepiej w innej VFR. Bardzo często się zdarza, że zapinaniu pierwszego biegu towarzyszy odgłos stuknięcia. Myślę, że zależy to od tego jak ustawią się koła zębate w skrzyni w momencie kiedy się zatrzymasz. Czasem zdarza się, że po zatrzymaniu się na światłach nie mogę wrzucić jedynki, wtedy wystarczy lekko popuścić klamkę sprzęgła trzymając jednocześnie nogę na dźwigni zmiany biegów i wszystko ładnie się zazębia. Dodam, że zdarzało się to we wszystkich japońskich motocyklach jakimi jeździłem i dotyczy też bmw. Napisz coś więcej o tych odgłosach: czy jest to pojedyncze stuknięcie czy odgłos podobny do zapinania biegu w Kamazie czy innym Starze.
RZEŹNIK ZE SHROPSHIRE
- michał RC 46
- pisarz
- Imię: Michał
- województwo: lubelskie
Jesli to jest pojedyncze "klapnięcie " to raczej wszystko jest ok japończyki tak mja jezdziłem kilkoma i praktycznie w kazdym jest podobnie jesli natomist jest to seria zgrzytów to moze byc kilka rzeczy nawet po prostu zle wyregulowane sprzegło.Moze tez zazgrzytac kiedy podczas redukcji masz za duza predkosc i chcesz wrzucic 1.