Regulacja zaworów od A-Z
-
- bywalec
- Imię: Sebastian
- Kontakt:
Regulacja zaworów od A-Z
witam. Mam pytanie odnośnie regulacji zaworów. WIem że ten temat był już poruszany i coś tam znalazłem ale to nie daje mi pełnego obrazu problemu jaki przede mna stoi. Prosze o dokładne wytłumaczenie co mam robić od momentu jak zdejme pokrywy zaworów. są jakieś znaki? bo ustawianie zaczynam od pierwszego cylindra... czyli od pierwszego od lewej od góry( jeśli patrze na moto od tyłu. wiem jak się sprawdza luz itd. teraz pytanie jak zdjąć te szklanki i jak włożyć płytki do regulacji? są czymś zabezpieczane? jak kręcić wałem itd. proszę o wskazówki. z góry dziękuje za podpowiedzi
-
- bywalec
- Kontakt:
no szczerze to regulacji płytkami w motocyklu nigdy nie robiłem. Wiem że oddać mechanikowi to mniej stresowe zadanie. ale pierwsza rzecz- nie znam dobrego mechanika w mojej okolicy a po drugie chciałbym mieć frajdę że sam t o zrobiłem. A wierze że dalbym rade. wiem ze gdzieś muszą byc znaki i to chyb po lewej stronie. i tam właśnie sie kręci wałem. nie wiem tylko jak zmieniać te płytki. a reszta to jak w samochodzie.
- Mundek
- pisarz
- Kontakt:
Znaki sa, ale po stronie prawej... wiesz szczelinomierz to nie problem wsunac, trzeba tylko jeszcze wiedziec gdzie i kiedy. Jesli bedziesz musial zdejmowac walki rozrzadu, musisz wiedziec jak je odkrecic i jak je potem dokrecic. Jesli zdejmiesz je wszyskie, bedziesz musial wiedziec jak ustawic wal korbowy, zeby wsadzajac walki nie popieprzyc faz rozrzadu. Poaz tym nie obedzie sie bez magnesu, co by wyjac plytki i klucza dynamometrycznego.... Nie wiem jaka jest twoja wiedza o dlubaniu przy sprzetach, ale jesli nadal zamierzasz sam regulowac/sprawdzac luzy zaworowe proponuje sciagnac sobie serwisowke w wersji jezykowej najbardziej Ci pasujacej i jechac krok po kroku tak jaka jest w niej napisane, bo tam jest zawarte cale meritum tego zagadnienia...powodzenia...
Pzdr Mundek!
VTEC 2009
GSX-R 750 K8
Uwielbiam VFR, ale Gikser to źródło czystej adrenaliny:))
VTEC 2009
GSX-R 750 K8
Uwielbiam VFR, ale Gikser to źródło czystej adrenaliny:))
-
- bywalec
- Kontakt:
no faz rozrządu nie pomieszam ja na trybach zrobie znaki. i wałki zdejme i pozakładam tak ja w serwisowce. mam klucz dynamometryczny i serwisówke w jezyku angielskim. niestety nie rozumiem za bardzo typowo technicznego słownictwa... moze ktos podpowie na jakie znaki trzeba ustawić żeby zacząć czynnośc. wiem takze ze luzy sprawdzam w gornym martwym punkcie. miedzy suwem ssania a pracy.
- orzyl
- klepacz
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
sorry Panowie, facet was pyta co i jak ma robić, a Wy mu robicie wykłady czy aby napewno powinien. jest dorosły, konsewkencje napewno zna.
Sebastian, ja niestety Ci nie opisze jak to zrobić ( sam poprostu robie, i w trakcie patrze co i jak, przepisu nie mam), ale jeśli mi podeślesz odpowiednie strony z serwisowki to Ci przetłumacze.
Sebastian, ja niestety Ci nie opisze jak to zrobić ( sam poprostu robie, i w trakcie patrze co i jak, przepisu nie mam), ale jeśli mi podeślesz odpowiednie strony z serwisowki to Ci przetłumacze.
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...
- Bolek101
- pisarz
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Przecież w serwisówce wszystko jest jak na dłoni pokazane. Z prawego dekla (pokrywa sprzęgła) odkręcasz taki okrągły dekielek - na klucz 17 chyba - i pod nim jest znak o ile pamiętam. Sprawdzałem luzy u siebie jakiś miesiąc temu w ten sposób sam i też sam byłem zdecydowany je regulować. Skończyło się jednak na sprawdzeniu tak jak podejrzewałem. Luzy były w normie przy przebiegu 53000km.Sebastian pisze:moze ktos podpowie na jakie znaki trzeba ustawić żeby zacząć czynnośc.
Co do szczegółów to wszystko jest dokładnie opisane i pokazane w serwisówce. Wydrukować musiałem chyba 3 strony i do garażu

- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
dokładnie tak jak piszą koledzy- wszystko jest napisane w serwisówce, gdzie również pokazane są zdjecia i rysunki. Pamietaj aby ustawiać zaworki w ten sposób aby posrodkować luzy- nigdy nie zostawiaj tych luzów które są już przy dolnej lub gornej granicy.
Ustawiasz poszczególne gary w kolejnosci 1->3->2->4 i sprawdzasz luzy.
Ustawiasz 1 gar w gmp i patrzysz czy jest na znakach, sprawdzasz luzy, jesli sie okaze ze tlok nie jest w pozycji "praca", krecisz wałem o 360* i wtedy w domu już jesteś.
Aby pomierzyć 3 gar, obrót walem o 180* i ustawiasz na znaku, następnie na 2 cylider-obrót wału o 270*, a na 4 kolejne 180*.
A teraz od siebie-
1-musisz mieć dobrego szlifierze, żeby Ci płytki dobrze zabielił,
2-zakladająć płytki, szklnki i wałki-wszystko smaruj olejem- inaczej podczas pierwszego odpalenia może być kuku,
3-poznacz każdą srube i konika (to coś co trzyma walek) -te elementy muszą iść na swoje miejsce- a latwo je pomylić
4-nic na siłe- jesli sie gdzies zatniesz-zostaw moto, idz przed kompa i napisz-wspólnie jakos pomożemy
Ustawiasz poszczególne gary w kolejnosci 1->3->2->4 i sprawdzasz luzy.
Ustawiasz 1 gar w gmp i patrzysz czy jest na znakach, sprawdzasz luzy, jesli sie okaze ze tlok nie jest w pozycji "praca", krecisz wałem o 360* i wtedy w domu już jesteś.
Aby pomierzyć 3 gar, obrót walem o 180* i ustawiasz na znaku, następnie na 2 cylider-obrót wału o 270*, a na 4 kolejne 180*.

A teraz od siebie-
1-musisz mieć dobrego szlifierze, żeby Ci płytki dobrze zabielił,
2-zakladająć płytki, szklnki i wałki-wszystko smaruj olejem- inaczej podczas pierwszego odpalenia może być kuku,
3-poznacz każdą srube i konika (to coś co trzyma walek) -te elementy muszą iść na swoje miejsce- a latwo je pomylić
4-nic na siłe- jesli sie gdzies zatniesz-zostaw moto, idz przed kompa i napisz-wspólnie jakos pomożemy

-
- bywalec
- Kontakt:
jak poznać czy jest w pozycji praca...- 2 zawory muszą być zamknięte?
1-musisz mieć dobrego szlifierze, żeby Ci płytki dobrze zabielił, ( a jak nie ma luzu i nic nie bede zmieniał to nie trzeba zabielać? lub jak zmieniam na nowa? to nowa tez trzeba? czy w obu przypadkach i tak wchodzi to w gre?
Wałki w razie wymiany płytki musze odkręcać?Czy da sie wymieniac plytki bez odkrecania wałkow? jakim momentem pozniej je dokrecać? i czy jest jakaś specjalna kolejnosc? tak jak np. w przypadku dokrecania glowicy
1-musisz mieć dobrego szlifierze, żeby Ci płytki dobrze zabielił, ( a jak nie ma luzu i nic nie bede zmieniał to nie trzeba zabielać? lub jak zmieniam na nowa? to nowa tez trzeba? czy w obu przypadkach i tak wchodzi to w gre?
Wałki w razie wymiany płytki musze odkręcać?Czy da sie wymieniac plytki bez odkrecania wałkow? jakim momentem pozniej je dokrecać? i czy jest jakaś specjalna kolejnosc? tak jak np. w przypadku dokrecania glowicy
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Wiec tak:
Ustawienie tloka w pozycji "praca" jest bardzo łatwe- łapiesz gmp 1 cylindra i sprawdzasz czy krzywki nie naciskają na szklanki (ssące albo wydechowe), co więcej - tylko w tej pozycji zmierzysz luzy, bo inaczej (gdy jest nacisk na szklanke) to nie wsadzisz tam szczelinomierza
ad1- luz bedzie
, jesli jest w normie to poprostu omijasz ten zawór; oczywiście możesz kupić płytki, ale szlifując wychodzi Cię taniej. Szlifuje sie płytki tylko wtedy gdy np jest za gruba i musimy gdzieś ją "upchnąć"-musi mieć swój wymiar. Nowych płytek nie trzeba szlifować bo kupujesz je w różnych wymiarach- który to musisz sobie wyliczyć 
ad2-wałki koniecznie sciągasz, ponieważ płytki są pod szklankami, szklanki wciągniesz za pomocą magnesu (najlepiej owinąć go w torebke sniadaniową-aby nie zarysować szklanki).
Moment dokręcania wałkow jest podany w serwisówce- chyba to jest 12Nm (nie pamietam -musisz sprawdzić). Dokrecasz je "na krzyż" bardzo delikatnie i powoli dobrze wykalibrowanym kluczem:). Po zarzuceniu wałków znowu robisz pomiar luzów
- jak byłes dokładny to luz jest taki jak powinien -jesli nie-znowu sciągasz wałki i robisz korekte:) 
Ustawienie tloka w pozycji "praca" jest bardzo łatwe- łapiesz gmp 1 cylindra i sprawdzasz czy krzywki nie naciskają na szklanki (ssące albo wydechowe), co więcej - tylko w tej pozycji zmierzysz luzy, bo inaczej (gdy jest nacisk na szklanke) to nie wsadzisz tam szczelinomierza

ad1- luz bedzie

ad2-wałki koniecznie sciągasz, ponieważ płytki są pod szklankami, szklanki wciągniesz za pomocą magnesu (najlepiej owinąć go w torebke sniadaniową-aby nie zarysować szklanki).
Moment dokręcania wałkow jest podany w serwisówce- chyba to jest 12Nm (nie pamietam -musisz sprawdzić). Dokrecasz je "na krzyż" bardzo delikatnie i powoli dobrze wykalibrowanym kluczem:). Po zarzuceniu wałków znowu robisz pomiar luzów

- PETER
- stary wyjadacz
- Imię: PIOTR
Jak czytam twoje posty to albo robisz z nas wariatów albo nie masz serwisówki albo nie umiesz jej przyswoić względnie nie masz pojęcia co będziesz robił moja rada oddaj do mechanika jak niema blisko to poszukaj dalej bo może to dla ciebie skończyc się dużymi kosztami
"chciałbym mieć frajdę że sam t o zrobiłem."
mozesz miec frajde że sam spiepszyłeś
wszyscy chcą ci pomóc ja też ale to ty będziesz to robił i jeśli sie nie bardzo znasz daj sobie spokój będzie taniej
"chciałbym mieć frajdę że sam t o zrobiłem."
mozesz miec frajde że sam spiepszyłeś
wszyscy chcą ci pomóc ja też ale to ty będziesz to robił i jeśli sie nie bardzo znasz daj sobie spokój będzie taniej
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"
-
- bywalec
- Kontakt:
"Jak czytam twoje posty to albo robisz z nas wariatów..."- nie wiem dlaczego odniósł pan takie wrażenie. Nie robię z nikogo wariata. Po prostu pewnych rzeczy nie rozumiem lub wole byc 100% pewien i zapytac trzy razy. Jestem dokładny a praca jaką mam wykonać wymaga dokładności.
Wydaje mi sie że już wszytko rozumiem. Dziękuje bardzo forumowiczom którzy dali mi inne rady jak te " oddaj moto do serwisu". odnośnie tego pytania pierwszego- wiem że będzie luz. przecież na tym to polega. chodziło mi o to że nie będę musiał nic ruszać. Źle zrozumiałem słowo zabielanie. Bo np. głowice się zabiela- czyli delikatnie szlifuje. a płytki do wymiaru( ale nie mam kogoś ze szlifierką magnesową wiec kupie nowe). I tak będzie taniej niż wydać 400 u mechanika. Jeszcze raz dziękuje. A ludziom robiącym regulacje u mechanika radze popatrzeć na ich pracę i kwalifikację. Po pierwsze większość robi to na odpier***. A po drugie to nie takie trudne z tego co zauważyłem. nie święci garnki lepią. wszystko da się zrobić. I nie ma co od razu mówić że w serwisie tak świetnie to zrobią. Z doświadczenia wiem że czasem bywa zupełnie odwrotnie. jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam
Wydaje mi sie że już wszytko rozumiem. Dziękuje bardzo forumowiczom którzy dali mi inne rady jak te " oddaj moto do serwisu". odnośnie tego pytania pierwszego- wiem że będzie luz. przecież na tym to polega. chodziło mi o to że nie będę musiał nic ruszać. Źle zrozumiałem słowo zabielanie. Bo np. głowice się zabiela- czyli delikatnie szlifuje. a płytki do wymiaru( ale nie mam kogoś ze szlifierką magnesową wiec kupie nowe). I tak będzie taniej niż wydać 400 u mechanika. Jeszcze raz dziękuje. A ludziom robiącym regulacje u mechanika radze popatrzeć na ich pracę i kwalifikację. Po pierwsze większość robi to na odpier***. A po drugie to nie takie trudne z tego co zauważyłem. nie święci garnki lepią. wszystko da się zrobić. I nie ma co od razu mówić że w serwisie tak świetnie to zrobią. Z doświadczenia wiem że czasem bywa zupełnie odwrotnie. jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam
- rinas
- klepacz
- Imię: Paweł
Absolutna prawda. Ale prawdą jest też, że trzeba robić w dobrym, zaufanym serwisie. Wtedy zapłacisz te 300-350 PLN, ale masz pewność, że zrobił to fachowiec.Sebastian pisze: A ludziom robiącym regulacje u mechanika radze popatrzeć na ich pracę i kwalifikację. Po pierwsze większość robi to na odpier***. I nie ma co od razu mówić że w serwisie tak świetnie to zrobią. Z doświadczenia wiem że czasem bywa zupełnie odwrotnie.
Chyba że sam się czujesz na siłach,ale pamiętaj że PETER ma sporo racji, jak cos spierdolisz to potem napewno nie będzie to kosztowało 400 zeta

Życzę powodzenia, napisz potem jak wszystko poszło.
- KolczyK
- stary wyjadacz
- Imię: Przemysław
- Kontakt:
Ja jakoś za zawory do 200 się zmieszczę
i wiem kto co i jak, poprostu trzeba mieć gdzie wstawić moto, a nie do nieznajomych 

VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka
UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>
VFR800FI '02 - obecna kochanka
UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>