Ok, moze dzis sie uda co nieco napisac o Koncepcie na VFR-ce.
Idea zbudowania pojazdu na dwoch kolach zrodzila sie ho ho bardzo dawno tem, jakies ponad 18 lat temu, kiedy to bawilem sie rekonstruowaniem tzw"ruskow" czyli K750 (Kaska) Urali czy Dnieprow wszelakiej masc. Ale ze byly cieszkie czasy w Polsce to wiadomo, blaa blaa....
Od paru lat z powrotem powrocilerm na dwa kola, blaa blaa
Do takiej prerobki wybieralem moto z pomiedzy Ducati, SV lub VFR. I po wielu ogledzinach rysunkow serwisowych jak sa zbudowane moto, i padl wybor na VFR RC24. A czy sluszny to w praniu sie okaze.
I taki czystym przypadkiem jadoc laweta po auto, podrodze nabylem ten oto egzemplasz za jakies nie wiekie dytki.
Co do stanu technicznego to glownie zalezalo mi by silnik chodzil i rama byla cala.
Z tego co mi wiadomo otym moto to chyba z trzy lata nie jezdzila normalnie,tylko przechodzila z rak do rak, i kazdy cos tam probowal w niej zrobic.
Bo po odpaleniu, za pierwszym razem odpala, i po zamknieciu ssania, dodajac lekko gaz do 4tys i poszczajac, to silnik zchodzi z obrotow ladnie, ale kiedy podkreci sie do 6tys, to tylko zchodzi do 3.8. Przy zakupie tak bylo, wiec wsadzilem paluch miedzi gazniki odciagnolem ciegno ssania i gazu i obroty spadly ale utrzymuja sie na poziomie 1200-1300. I zapokowalem moto na pake.
Miedzy gaznikami pelno syfu wszystko zaklejone i sprezyny nie daja rady cofnac calego mechanizmu. Kiedy odciagam ciegna na hama to obroty spadaja do 1000 i nierowno chodzi i szarpie. Po puszczeniu siegna gazu spowrotem wkreca sie na 3.8 do 4ech tys. Hmm

.
Czas na rozbieranie, i wrrr

lapy pourywac temu co tu grzeba, sruby w obudowie filtra powietrza po przekrecane nie mam pojecia jakim srubokretem probowano odkrecac. Dokopalem sie do gaznikow i kur.. wodna... Tak jak na fotce widac brak czesciowy uszczelki. Odpalam silnik bez filtra, i obserwuje co sie dzieje, (mam zreszta nagrany filmik, sprobuje jakos go tu wrzucic) Hmm tak sie zastanawiam czy nie za duzo sie rozmydlam? To moze na dzis wystarczy.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.