Szarpie lekko przy redukcji !

Awatar użytkownika
Fryt
teksciarz
teksciarz
Imię: Krystian
województwo: pomorskie

Szarpie lekko przy redukcji !

Post autor: Fryt » ndz 28 kwie 2013, 13:03

Witam!

mam taką rozkminkę, przejechałem moją Vką już ponad 500 km i wszystko pięknie poza tym jednym wkurzającym szczegółem, mianowicie przy np: dojeżdżaniu do skrzyżowania, redukcji biegu dodając gaz pojawia się takie małe szarpnięcie, tak jakby się dławiła :disagree co to może być ? filtr powietrza ? Synchro przepustnic ? już myślałem że to przez luźny łańcuch ale po podciągnięciu nic się nie zmieniło ... :roll:
Odpowiedz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić.

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Tomasz

Re: Szarpie lekko przy redukcji !

Post autor: figaro » ndz 28 kwie 2013, 14:57

Być może: zbyt duży luz manetki gazu, regulacja zapłonu lub synchronizacja wtrysków. :?:
Do filtra powietrza także nie zaszkodzi zajżeć. :!: :wink:
Może być równierz zła synchronizacja czynności przy dokonywaniu międzygazu [robisz międzygaz, zanim w pełni dociśniesz klamkę sprzęgła] :P
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
armen1pl
pisarz
pisarz
Imię: Arek
województwo: mazowieckie

Post autor: armen1pl » ndz 28 kwie 2013, 18:30

szarpnięcie tak jakby chwile przyspieszała czy zwalniała ?
Najpiękniejsza muzyka to ryk silnika.

Awatar użytkownika
Fryt
teksciarz
teksciarz

Post autor: Fryt » ndz 28 kwie 2013, 22:14

figaro pisze:Być może: zbyt duży luz manetki gazu, regulacja zapłonu lub synchronizacja wtrysków. :?:
Do filtra powietrza także nie zaszkodzi zajżeć. :!: :wink:
Może być równierz zła synchronizacja czynności przy dokonywaniu międzygazu [robisz międzygaz, zanim w pełni dociśniesz klamkę sprzęgła] :P
Manetka odpada, tak samo jak czynność zmiany biegów, to raczej jest opanowane należycie :P do filtra nie zaglądałem, więc poleci jako pierwszy na kontrolę. Jednak obstawiał bym na synchronizację wtrysków, jednak nie wiem gdzie mógłbym blisko taką zrobić ?

A szarpnięcie jest tak jak redukuję i chcę dodać delikatnie gazu to jest mocne hamowanie silnikiem, dodaję lekko gazu, niema nic, kręcę troszkę mocniej i wtedy jest lekkie szarpnięcie i już leci płynnie :?
Odpowiedz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić.

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: figaro » pn 29 kwie 2013, 21:36

Zrób regulację silnika, synchro wtrysków i napisz, czy dalej się to powtarza. :bye
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » pn 29 kwie 2013, 23:10

A mi się coś zdaje że musisz popracować z synchronizacją ale gazu ze sprzęgłem. Choć nie wiem jak faktycznie wygląda to szarpanie. Manetka gazu ma luz więc może to CI przeszkadza? Z doświadczenia wiem że pomaga sobie wziąć kogoś na plecak i pojeździć z nim. Najprawdopodobniej zaczniesz czuć to czego nie czułeś do tej pory. :D Czyli to jak mocno szarpiesz motocyklem. :P Jazda z drugą osobą będzie Cię denerwowała przez szarpanie i zaczniesz trenować zmianę biegów jak w "automacie". ;) Nie wiem czy to to ale można spróbować.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » pn 29 kwie 2013, 23:13

biegi sie zmienia bez sprzęgła :twisted: :twisted: wtedy nic nie szarpie.

a może zabierak ma luzy na zębatce tylnej? albo zębatka zdawcza zębów już nie ma?

Awatar użytkownika
Fryt
teksciarz
teksciarz

Post autor: Fryt » wt 30 kwie 2013, 10:22

figaro pisze:Zrób regulację silnika, synchro wtrysków i napisz, czy dalej się to powtarza. :bye
No właśnie chętnie tyle że nie wiem gdzie u mnie można by coś takiego zrobić, jak w ogóle się da :roll:
Arnold pisze:A mi się coś zdaje że musisz popracować z synchronizacją ale gazu ze sprzęgłem. Choć nie wiem jak faktycznie wygląda to szarpanie. Manetka gazu ma luz więc może to CI przeszkadza? Z doświadczenia wiem że pomaga sobie wziąć kogoś na plecak i pojeździć z nim. Najprawdopodobniej zaczniesz czuć to czego nie czułeś do tej pory. :D Czyli to jak mocno szarpiesz motocyklem. :P Jazda z drugą osobą będzie Cię denerwowała przez szarpanie i zaczniesz trenować zmianę biegów jak w "automacie". ;) Nie wiem czy to to ale można spróbować.
Arnold to nie moje pierwsze moto i w poprzednich nie miałem tego problemu, jak wspomniałem manetka jest ustawiona idealnie a gaz dodaję bardzo ale to bardzo delikatnie, jak zapie#dalam to wszystko chodzi jak malinka, problem się pojawia jak przy redukcji! zbijam np: z 3 na 2 dojeżdżam do skrzyżowania, droga wolna więc delikatnie odkręcam i wtedy właśnie jest szarpnięcie :roll:

Awatar użytkownika
Fryt
teksciarz
teksciarz

Post autor: Fryt » wt 30 kwie 2013, 10:26

emil pisze:biegi sie zmienia bez sprzęgła :twisted: :twisted: wtedy nic nie szarpie.

a może zabierak ma luzy na zębatce tylnej? albo zębatka zdawcza zębów już nie ma?
Oby nie! :|

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: figaro » wt 30 kwie 2013, 20:56

emil pisze:biegi sie zmienia bez sprzęgła wtedy nic nie szarpie.
A potem biegi same pod obciążeniem wypadają [nawet bez sprzęgła] :lol

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » wt 30 kwie 2013, 21:51

jak sie nie umie wbijać to możliwe, że tak się dzieje :)

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: figaro » wt 30 kwie 2013, 22:16

To najczęściej już problem ...następnego właściciela :evil

Fryt, sorry za offtopa :twisted:

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: figaro » śr 01 maja 2013, 12:50

Fryt, a to szarpnięcie występuje również gdy robisz przegazówkę bez sprzęgła i bez biegu [np: na postoju] :?:

Ostatnio walczyłem z przepustnicą w mojej felicji [nie trzymała obrotów, gasła, itd...]. :dobani
Zakupiłem preparat jak w na foto, umyłem przepustnicę i problemy uleciały z wiatrem. :mrgreen:
Silnik chodzi równiutko, trzyma obroty, przestał gasnąć, ogólnie totalna viktoria. :ok
Cena za preparat to 25 PLN, a potrafi zdziałać cuda. :shock:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Fryt
teksciarz
teksciarz

Post autor: Fryt » czw 02 maja 2013, 10:12

Spoko jakoś to zniosłem :P Figaro na postoju jest Ok, powiem Ci że wczoraj trochę pojeździłem i zaczyna mnie to strasznie Wku#wiać ! :evil: najgorsze jak w zakrętach trzeba zejść z gazu, czy też go dodać :x
mój kumpel też sobie w tym roku kupił V-ruwajkę to się jego objadę i zobaczę czy jest tak samo czy też nie :roll:

Awatar użytkownika
Fryt
teksciarz
teksciarz

Post autor: Fryt » pt 03 maja 2013, 15:43

No więc tak, dziś zdjąłem Airbox'a i okazuje się że filtr jest już mocno umorusany, więc jedzie na reklamacje :P jednak po zdjęciu filtra zobaczyłem że jeden wlot, przepustnica jest uwalona od oleju ? sami zobaczcie :cry

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ktoś mnie oświeci o co kaman ?! :bomba

ODPOWIEDZ