VFRka nie daje znaków życia
-
- zadomowiony
- Imię: Michał
- województwo: mazowieckie
VFRka nie daje znaków życia
Witam. Mam problem z vfrką, zaczne od początku. Posiadam licznik acewell ac-3963, ale nie działał mi w nim prędkościomierz i obrotomierz, więc kupiłem licznik rowerowy, znalazłem kable do których należy podłączyc czujnik rowerowy i podłączyłem, prędkościomierz działał. Wyłączyłem moto(odłączyłem akumulator) i chciałem zrobić obrotomierz, który jak przeczytałem wpina się pod cewkę zapłonową. Więc podłączyłem odpowiedni kabel pod cewkę, założyłem bak, rurę od chłodnicy (wcześniej zdemontowałem bo nie miałem dojścia do kabli), podłączyłem akumulator, przekręcam kluczyk i nic się nie dzieje jedynie z licznika znikneła godzina. Odłączyłem licznik i nadal nic się nie dzieje. Sprawdziłem bezpieczniki, które są w skrzyneczce takiej i wszystkie wyglądają dobrze, posprawdzałem kable, ale wszystkie są podłączone. Moto nie daje znaków życia. Co mogło się stać? Co sprawdzić? jak naprawić? Proszę o pomoc
- DARAYAVAHUS
- pisarz
Re: VFRka nie daje znaków życia
Przede wszystkim sprawdź podłączenie akumulatora. A zaraz potem dokładnie bezpieczniki.
I co to znaczy, że nic się nie dzieje? Żadne kontrolki się nie podświetlają?
-
- zadomowiony
Żadne, przekręcam kluczyk nic się nie podświetla, nie działa. Odłączyłem licznik i tak samo nic nie działa. A 10min przed podłączaniem obrotomierza działałDARAYAVAHUS pisze:Przede wszystkim sprawdź podłączenie akumulatora. A zaraz potem dokładnie bezpieczniki.
-
- zadomowiony
I jeszcze mnie ciekawi czy to się zepsuło od podłączenia kabla od obrotomierza do cewki czy zbieg okoliczności? Czy na cewkę zapłonową idzie od razu prąd po przekręceniu kluczyka czy po naciśnięciu startera?michalelo pisze:Żadne, przekręcam kluczyk nic się nie podświetla, nie działa. Odłączyłem licznik i tak samo nic nie działa. A 10min przed podłączaniem obrotomierza działałDARAYAVAHUS pisze:Przede wszystkim sprawdź podłączenie akumulatora. A zaraz potem dokładnie bezpieczniki.
- kiler80
- teksciarz
- Imię: Piotrek
- województwo: małopolskie
rozumiem że kręci a iskry brak? cewka zapłonowa powinna mieć "mierzalne" +12 na jednym ze styków (sprawdz to) a drugi "zwierany" do masy przez moduł.
- DARAYAVAHUS
- pisarz
kiler80 pisze:rozumiem że kręci a iskry brak?
Nic nie działa, to znaczy raczej że nawet nie kręci.michalelo pisze:Żadne, przekręcam kluczyk nic się nie podświetla, nie działa.
Po prostu dokładne sprawdzenie wszystkich złączy, kostek i bezpieczników trzeba chyba zrobić. Bo raczej nie widzę innej przyczyny, żeby od cewki przestało działać wszystko.
- Klarkson
- pisarz
- Kontakt:
Rozłączyłeś w którymś miejscu instalację elektryczną.michalelo pisze:nic się nie dzieje jedynie z licznika znikneła godzina.
Jak zgasła godzina na blacie to nie masz prądu w obwodzie.
Miernik i do dzieła.
Klarkson
-
- zadomowiony
Dzięki za rady. Trochę się pośpieszyłem z tym tematem;), przepalony był bezpiecznik zaraz za akumulatorem, akurat miałem w domu więc wymieniłem i działa. Podłączyłem kabel od obrotomierza i też działa. Ale przeczytałem gdzieś w necie i instrukcji coś takiego, ze powinno się podłączyć kabel obrotomierza pod cewkę i owinąć nim przewód który idzie od cewki do świecy. Rozumiem, że z kabla od obrotomierza trzeba zdjąć izolacje, owinąć, i zabezpieczyć?
- PETER
- stary wyjadacz
- Imię: PIOTR
nic nie zdejmuj owiń zwój przy zwoju na długości ok 1 cm i zawiń taśma izolacyjna żeby się nie rozwijało ,działa to na zasadzie indukcji
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"
-
- zadomowiony
Okej, tak zrobię. Jeszcze mam jedno pytanie, już nie będe nowego tematu zakładał. Planuje dzisiaj podłączyć na stałe prędkościomierz, mam czujnik rowerowy i magnes. Czy mogę bez obaw ten magnes przyczepić na koło?? Inaczej nie da rady tego podłączyć. Czy może to potem powodować "latanie koła"? Oczywiście postaram się jak najmniej przykleić
- Lukaszny
- pisarz
- Imię: Łukasz
- województwo: warmińsko-mazurskie
Mały magnes nie wpłynie moim zdaniem na wyważenie koła. Zawsze w razie czego można zdjąć koło i dać do wyważenia już po przyklejeniu magnesu.
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/
- DARAYAVAHUS
- pisarz
Im dalej od osi koła, tym większy wpływ na wyważenie.
Niemniej taki magnes waży może z 5 gramów, więc chyba raczej nawet koło się nie zorientuje
Niemniej taki magnes waży może z 5 gramów, więc chyba raczej nawet koło się nie zorientuje

-
- zadomowiony
Okej. Wyciągnąłem kawałek z dysku twardego i przykleiłem kropelką i czujnik też zamontowałem, poruszałem motorem energicznie i prędkościomierz działa. Jak będę czuł że cos jest nie tak z kołem to będę się zastanawiał. Dzięki. Pozdrawiam
- DARAYAVAHUS
- pisarz
Ale tylko na boki? Czy w przód tył też?michalelo pisze:poruszałem motorem energicznie