Szkocja 2007

Masz pomysł na jakieś nocne latanie? Propozycję wycieczki? Pisz tutuaj :)
Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Szkocja 2007

Post autor: mors » śr 21 mar 2007, 21:26

Poszukuje się chętnych na wypad do Szkocji - szczegóły do uzgodnienia.

Proponowany czas około 7 dni

promem do Njukastel - śmiganie po Szkocji - powrót do Njukastel (grill i bir u MadziXa) promem powrót na kontynent.

Nazwa wyprawy: Hard Bottom 2007

Pamiętajcie: "Jedziecie do stolicy kraju kapitalistycznego... i byc może kraj ten ma może jakieś tam swoje plusy. Chodzi jednak o to, aby te plusy nie przysłoniły Wam minusów..."

Założenia wstępne:

na sprzętach do Amsterdamu - około 1200km
prom z Ijmuiden (NL) do Newcastle u. Tyne - koszt nieznany jedno pewne jak będzie sztorm będzie rzyganie :biggrin

z Newcatle do Amsterdamu
prom wypływa o 17:30 i o 9:30 zawija do portu
z Amsterdamu do Newcatle
18:00 - 9:00
prawdopodobny koszt w obie strony moto + ludzie ~85 funciaków (mnożymy x 5.7pln = ~484,63 pln)
Queen of Scandinavia lub King of Scandinavia- zaje.iste promy

Z Njukastla na motorkach Edynburg - Sterling (tam walczył Brave Heart) i na północ jak daleko się da.
obowiązkowa kąpiel w Loch Ness - (jak ja wejdę to w końcu będzie potwór w jeziorze)
noclegi w B&B - nie będzie bardzo drogo - to nam MadziX powie ile cirka ebałt
paliwo - też nam MadziX powie
piwo w pubie - tez nam MadziX powie
powrót do Njukastla i promem zuryk do Amsterdama (dzielnica czerwonych latarń i kofiszopy :biggrin se se se)
do domu 1200km około, ale w Rajchu to moźna odwinąć 2zł i 50 gr na budziku (bez plecaczka)
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
Draghar
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Draghar » pt 23 mar 2007, 07:40

Tak jak rozmawialiśmy Mors
Pomysł dobry
Trzeba oszacować ile cała wyprawa bedzie kosztowała
i jeśli nie będzie trzeba ze sobą wozić przyczepy kasy to może bym sie z plecaczkiem wybrał
Draghar

VFR Viking SEXszyn North Roads

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » pt 23 mar 2007, 07:59

nie bój nic - zawsze możemy na zmywaku w pubie szkockim odpracować :hooray
albo w destylarni :lol szykuj lepiej nową wątrobę

Jak byłem w Edynburgu to wstęp do Scotch Whisky Heritage Center kosztował tylko 4.20 funciaków - to było około 25pln a spróbowac można było wszystkiego :biggrin spędziłem tam miłe popołudnie, a chłopaki musieli mnie zanieść do samochodu :lol
POznałem tanm subtelną różnicę pomiędzy malt i blended - tylko, ze nic nie pamietam, ale pamietam jak tam dojść :lol

promy już nie mają dla nas tajemnic - a resztę zagadek myslę że MadziX pomoże rozwiązać

Kto jeszcze!?! nie krępowac się dziewczęta i chłopcy :hooray
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

GaBaS
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: GaBaS » pt 23 mar 2007, 22:10

Jeżeli będzie przunajmniej dwóch chętnych na taki wypad to ja się piszę, chciałbym tylko wiedzieć tydzień wcześniej. Dajcie znać
GaBBaS

Awatar użytkownika
szatan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: szatan » pt 23 mar 2007, 22:51

Ja też chce , ja też chce , ale skąd tu .q.w.,,,, kase wytrzasnąć :disagree
Życie bez motocykla powoduje raka i choroby serca
Manual Honda VFR800 98-2001
http://rapidshare.com/files/236685669/Manual98-01.pdf

Miernik ładowania http://www.youtube.com/watch?v=IYjGraAk4es

Vlad

Post autor: Vlad » sob 24 mar 2007, 00:32

Witam.
Jeżeli mogę coś doradzić to polecam zachodnie wybrzeże od wschodniego. Jest zdecydowanie ładniejsze. Na wschodnim są same pola, a na zachodnim góry. Paliwo kosztuje 0,95 na południu do 1,0 na północy. Uwaga na cpny, w niektórych miejscach jest ich naprawdę mało. Przed wyjazdem w głąb lądu i w góry lepiej zatankować do pełna, bo można się ździwić. B&B to koszt 22-25/os ze śniadaniem (po którym można się pożygać). Małe hoteliki w małych mieścinach 30/os. Obiad w pubie lub barze - frytki, kura, REWELACYJNE PIWO = ok. 13/os. Wstęp do ruin lub zamków 5-15/os. Ogólnie jakość dróg dobra i dużo zakrętów. Dane pochodzą sprzed roku, przez 16 dni zjeździłem prawie całą Szkocję. UWAGA!!! Na promie nie przesadzać z piwskiem, przy zejściu z promu policja wyrywkowo sprawdza alkomatem. Ponad godzinę staliśmy w korku, bo policaje wszystkich motorowych, bez wyjątku, sprawdzali, a było ok. 50 sprzętów. I to nie w Anglii tylko w Holandii.
To tyle.
Pozdrowienia

SOWA
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: SOWA » sob 24 mar 2007, 09:01

No to nawet nie ma co podchodzić, bo nasi bez piwa to nie da rady. :lol
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

Post autor: ppamula » sob 24 mar 2007, 09:13

Co to jest
Vlad pisze:B&B
To niech ktoś podsumuje tę kaśe jaką trzeba zebrac bo jak ja licze to dość dużo wychodzi.
Ale mnie taki wyjazd w grupie korci bardzo :cool

Awatar użytkownika
cristo
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: cristo » sob 24 mar 2007, 09:24

ppamula pisze:Co to jest
Vlad pisze:B&B
Bed & Breakfast.

Wycieczka napewno bedzie duzo kosztowac. Nie wiem jak do Angli, ale prom Francja - Irlandia w obie strony to koszt ok 1000 zl. Do tego paliwo, noclegi jedzenie...

Vlad

Post autor: Vlad » sob 24 mar 2007, 11:57

B&B to bad and brekfast czyli nocleg i śniadanie. Noclegi można taniej znaleźć w schroniskach młodzieżowych, są prawie w każdej nawet mniejszej mieścinie, koszt zdaje się ok 12-13/os, ale bez śniadania i pierszeństwo mają ci co wcześniej zarezerwowali. Koszt promu motocykl +2os z Ijmungen (Amsterdam) do Newcastle w dwie strony to ok. 1200zł w szczycie sezonu. Ogólnie jak wyliczyłem koszt całego wyjazdu na dwie osoby, to średnio dziennie wydałem 294 zł/os. Brałem pod uwagę kompletnie wszystkie wydatki - noclegi tylko w B&B, obiady w barach, kolacje we własnym zakresie, piwo, 1-2 zamków dziennie, pamiątki, prom, wydatki na promie, dojazd, powrót, dzienny przebieg ok. 300-400 km, całość trasy ok 6500 km, przy spalaniu 5,2-6,0 l/100km. Oczywiście są stałe koszty wyjazdu np. prom, które przy krótszych wyjazdach stanowią większy procent wydatków, ale to chyba oczywiste.

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » ndz 25 mar 2007, 09:30

dzieki Vlad za informację są bardzo cenne i aktualne

reasumując:

dojazd do Ijmungen (ok. 2x1200km) paliwo 600pln
prom (2 os. + moto) 1200pln (wydaje mi się że może byc taniej)
Szkocja paliwo (4000km) 1100pln

noclegi (40 funtów na 2 osob)x7 dni 800pln
zamki 5 szt (średnio 5 funtów za osobę) 150pln
piwo, jedzenie, piwo, pamiątki, piwo ?

wydaje mi się że ceny lepiej liczyć w plusie niz niedoszacować :biggrin

mo wyjazd z 2001 roku - paliwo średnio ok. 5pln za litr, pokój w B&B max 40funtów za pokój 2 osobowy, schroniska na poziomie 10-12 funtów za osobe.

Szukaliśmy pokoju z kuchenką więc gotowaliśmy sobie produkty kupione np. w TESCO gdzie ceny były często niższe niz w Polsce, albo na tym samym poziomie.

Warto pojechac przed sezonem żeby obniżyć koszty promu i pokojów.

strona promu jest na razie niedostępna : www.dfds.co.uk ale było tam od 86 funciaków moto + passengers

puby sa czynne o godzine dłużej niz w Anglii

Szkocję zwiedzić warto bo:

-gorące Szkotki

-zimna whisky

- nawet faceci nosza spódniczki

SOWA
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: SOWA » ndz 25 mar 2007, 12:09

mors pisze:- nawet faceci nosza spódniczki
Jasne, byleby prądem nie razili. :lol Wiosna zaatakowała.

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » ndz 25 mar 2007, 13:12

w tym przypadku szansa na udana randkę wzrasta o 100% :lol

wiosna! cieplejszy wieje wiatr, la la la la la....

Awatar użytkownika
MadziX
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Magdalena
Kontakt:

Post autor: MadziX » ndz 25 mar 2007, 23:41

oo widzę ,że powstał bardzo słuszny temat w związku z bardzo słusznym planem. :mrgreen:

1. co do promu ijmungen-Newcastle - ceny są bardzo płynne i zmienne - trzeba trafic, zimą za auto i 2 osoby płacilismy ok. 130 F, przed chwilą sprawdzałam na stronie DFDS ( queen/king of scandynavia)
w czerwcu 1 moto + 2 os = 330 F :shock:
w maju 1 moto + 2 os = ok 200 F
róznice są olbrzymie , trzeba śledzić ceny na tej stornce i wybrac wariant możliwie najtańszy , z moich doświadczeń jednoznacznie wynika ,ze generalnie należy unikać wybierania terminów w okolicach jakichkolwiek świąt, itd itp
2. waha - obecnie 0.97- 0.98 p
3. browar w pubie - 1.5 - 3.0 f w zależności od browara i knajpy
4. b&B - 20-50f /os zależnie od standardu, lokalizacji i tego czy są święta czy nie
5. kwestia wsch-zach szkocji - Vlad ma rację. Zaczyna się ciekawie robić w środkowej i im dalej na wschód tym milej - jeziorka, górki itd itp, ale z drugiej strony żeby przebić się ze wsch na zach to nie problem , wyspa jest stosunkowo wąska więc to kwestia ok. 250 km. Fakt ,że na wsch wybrzeżu jest również "parę" fajnych miejsc.Ale trasa to już do przemyślenia - ja na bieżąco co tydzień jeżdzę w różne miejsca więc będę odnotowywać gdzie warto jechać i na pewno wspólnie wymyślimy ciekawe traski - a jest ich tu dużo, drogi ok, czasem w górach można się trochę zapędzić w prawie dziewicze tereny ,ale spoko ... :hooray tak poza tym autostrady bezpłatne ,ale ich nalezy unikac bo jest nudno jak to na autostradzie...
6. co do pobytu u mnie - parę osób sie spokojnie się zmieści, do garażu parę sprzętów wejdzie , w piwnicy zmieści się full browara takze looz.. :twisted: :mrgreen:

[ Dodano: 2007-03-25, 23:58 ]
będę sukcesywnie wrzucać tu fotki - na zachętę oczywiście... :mrgreen:
Wschodnie wybrzeże :
full zamków
Obrazek
jedna z wielu malowniczych latarni morskich
Obrazek
Bamburgh Castle z piękną plażą
Obrazek
Holly Island - jeśli o odpowiedniej porze z niej nie wyjedziesz to utkwiłeś na wyspie, morze odcina Ci drogę.. :twisted:
Obrazek

[ Dodano: 2007-03-26, 00:17 ]
parę fot z dzisiaj...w drodze wgłąb lądu..
Obrazek
nawet jest Toronto :mrgreen:
Obrazek
typowy widok...towarzyszy nam prawie wszędzie :wtf Obrazek
środkowa część-droga na Edynburgh
Obrazek
Obrazek
generalnie na północy jest dużo pustkowia, opuszczonych domów, ruin, zamczysk, starych farm, itd itp. btw - wszystko tu jest stare. :evil
Obrazek
nasza nowa meta :lol tu będzie baza pośrednia :twisted:
Obrazek
jedno z wielu jezior. Tym razem w Kielder
Obrazek

[ Dodano: 2007-03-26, 00:27 ]
i kilka fotek z września :
największe zagrożenie na drogach - kudłate stwory :biggrin
Obrazek
Obrazek
i wodospad High Force na dobranoc... :grin:
Obrazek
Ostatnio zmieniony pn 26 mar 2007, 08:49 przez MadziX, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

pawi

Post autor: pawi » pn 26 mar 2007, 01:53

ja w sierpniu bede jechał do angli ,ale chce tunelem wiec jak ktos bedzie zainteresowany to fajnie by było na 2 lub 3 moto poleciec

pozdro

PAWI

ODPOWIEDZ