KASK - kompendium

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Zaper
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: małopolskie

Re: KASK - kompendium

Post autor: Zaper » czw 03 gru 2015, 07:35

Jeśli chodzi o głośność do bardzo dużo zależy od szyby czyli ochrony przed wiatrem i samego kształtu głowy. O nolanie 103 i 104 rozmawiałem z użytkownikami turystyków,którzy maja takie szyby że przy 100-120 jadą bez problemu w otwartej szczęce, co szczerze mówiąc na mojej vfr z szybą mra byłoby raczej nie do zrobienia. Zresztą najlepiej zauważyć jak wieje po ilości much na szybie, u mnie szyba do mycia a inni mają 2-3 muszki.

Awatar użytkownika
Niron
klepacz
klepacz
województwo: lubelskie

Post autor: Niron » czw 03 gru 2015, 19:45

ja mam HJC IS-17, ogólnie powiem tak kask jest spoko po 3 sezonach dalej siedzi na głowie tak ciasno jak przy zakupie, wykonanie nie mam nic do zarzucenia solidny kask, ale ma 2 minusy, jak Zaper pisał słaba blenda w sensie jasna i kask nie należy do najcichszych, choć porównać nie bardzo mam do czego, ale wydaje mi się że są cichsze kaski :wink:
„If everything seems under control you’re just not going fast enough”
CB 500 -> CBR 600 F3 -> VFR 800 FI

xam123
bywalec
bywalec
Imię: Janek

Post autor: xam123 » czw 04 lut 2016, 22:41

Ja posiadam kask HJC FG ST. Ponoć podobny do IS-17. W kasku jak na razie mało km przejechane więc moge tylko troche o nim napisać.
Minus -Oczywiście blenda :) W porównaniu z moim starym airohem jest zwyczajnie za jasna. Co do hałasu, ja go nie odczuwam ALE mój stary kask był na mnie za duży więc był głośniejszy od FG ST. Na plus na pewno komfort, wykonanie oraz wygląd. Jakościowo też wygląda na prawde dobrze.
Zrobie 1000 km i napisze jak się spisał.

Awatar użytkownika
Nomad
teksciarz
teksciarz
Imię: Michał
województwo: zachodniopomorskie

Post autor: Nomad » sob 06 lut 2016, 10:45

Niron pisze:ja mam HJC IS-17, ogólnie powiem tak kask jest spoko po 3 sezonach dalej siedzi na głowie tak ciasno jak przy zakupie, wykonanie nie mam nic do zarzucenia solidny kask, ale ma 2 minusy, jak Zaper pisał słaba blenda w sensie jasna i kask nie należy do najcichszych, choć porównać nie bardzo mam do czego, ale wydaje mi się że są cichsze kaski :wink:
Mnie jeszcze dodatkowo wkurza ten zatrzask na środku szybki. Niby nic a drażni
Stare chińskie przysłowie mówi : " Dopiero kiedy komar usiądzie Ci na jajach, zdasz sobie sprawę, że nie wszystko da się rozwiązać przemocą"

Safek
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: Safek » sob 06 lut 2016, 14:26

Wiem, że dużo wywodów było na ten temat ale:
Zastanawiam się poważnie nad Shark speed-r (Obecnia mam shoei raid II) i teraz jak myślicie: shark od tego shoei będzie cichszy? Czy dorzucając kilkaset zł do sharka jestem w stanie wyrwać coś dużo lepszego? Najbardziej interesuje mnie (od najważniejszych):
- Integral
- Zapięcie DD
- cichy
- blenda
Budżet znacie (ok 1500), jestem w stanie dać coś więcej ale wiecie jak to jest ;)
hyc!
KEFAS, nie safek.

xam123
bywalec
bywalec
Imię: Janek

Post autor: xam123 » sob 06 lut 2016, 15:45

Nomad pisze:Mnie jeszcze dodatkowo wkurza ten zatrzask na środku szybki. Niby nic a drażni
A ja go lubie :D Czuje się dzięki niemu jak w próżni :D

Awatar użytkownika
Robertos
pisarz
pisarz
Imię: Robert

Post autor: Robertos » sob 06 lut 2016, 20:34

Od późnej jesieni jeżdżę Shoei Qwest, wcześniej miałem Caberga
jest cichy, jestem bardzo zadowolony
myślę że jak jeździłeś raid-em II to Qwest mógłby ci podpasować
FZ6S->VFR800 V-tec ABS "06->brak

Safek
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: Safek » ndz 07 lut 2016, 14:05

Qwest jak dla mnie ma tę wadę, że nie ma wyjmowanego środka... A to jest dla mnie ważne - w Raidzie też nie miałem i to był problem - ciężko się czyści taki garnek. No i brak blendy - nie jest to niby 'must be' ale fajnie jakby była :)
hyc!
KEFAS, nie safek.

kuba2705
teksciarz
teksciarz
Imię: Jakub
województwo: kujawsko-pomorskie

Post autor: kuba2705 » ndz 07 lut 2016, 22:12

Jak Ci zależy na wyjmowanym wnętrzu i blebdzie to proponuję gt-air

Awatar użytkownika
Robertos
pisarz
pisarz

Post autor: Robertos » pn 08 lut 2016, 11:28

w Cabergu miałem blendę i jej używałem, fajna sprawa. Jednak do czasu gdy nie założyłem okularów polaryzacyjnych.
Kupiłem sobie przeciwsłoneczne ale niebyt mocne polaryzacyjne. Od tamtej pory blendy nie używam bo przyciemnia z gównianym efektem.
Jeździłem w nich jak słońce było za chmurami i nie miałem konieczności zatrzymywania się i zdejmowania ich z nosa.
Teraz blenda dla mnie to jest zbędny bajer.

Zaper
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof

Post autor: Zaper » pn 08 lut 2016, 17:55

A jak wjezdzasz do tunelu który ma np 5 km to też się sprawdzają okulary?

Safek
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: Safek » pn 08 lut 2016, 18:59

No tak Zaper, takich tuneli to w Polsce mamy pełno, każda trasa to conajmniej kilka ;)
A tak na serio - do tej pory jeździłem z okularami, teraz chcę spróbować z blendą - okulary jak dotychczas mnie nie denerwowały, jeśli już musiałem się zatrzymać to bardzo rzadko się to zdażało.
hyc!
KEFAS, nie safek.

Awatar użytkownika
KidRackBrawura
pisarz
pisarz
Imię: Tomasz
województwo: wielkopolskie

Post autor: KidRackBrawura » pn 08 lut 2016, 19:18

kuba2705 pisze:Jak Ci zależy na wyjmowanym wnętrzu i blebdzie to proponuję gt-air
Co do GT-Air to polecam się najpierw w nim przejechać jeśli macie możliwość, bo co prawda jest super przewiewny jeśli wszystko otworzymy, ale pod pewnymi kątami czasem zdarzy mu się gwizdać. Pewnie zależy o pozycji w jakiej jeździmy i indywidualnie od budowy użytkownika. Mi często się to nie zdarza, ale już kolega VFRKrzysztof chyba oddał ten kask z tego powodu. No i pozostaje cena :)
It`s that old running wide problem again.
If in doubt, flat out.

Cimaj
pisarz
pisarz
Imię: Kamil
województwo: mazowieckie

Post autor: Cimaj » pn 08 lut 2016, 19:54

KidRackBrawura pisze:Co do GT-Air to polecam się najpierw w nim przejechać jeśli macie możliwość, bo co prawda jest super przewiewny jeśli wszystko otworzymy, ale pod pewnymi kontami czasem zdarzy mu się gwizdać. Pewnie zależy o pozycji w jakiej jeździmy i indywidualnie od budowy użytkownika. Mi często się to nie zdarza, ale już kolega VFRKrzysztof chyba oddał ten kask z tego powodu. No i pozostaje cena :)
Mam od ponad 30kkm GT-Air`a i złego słowa nie powiem. Gwizdało na newyregulowanej szybce :). Od czasu do czasu trzeba to robić i najlepiej u ludzi którzy potrafią to robić. Ja robię u Shoeia. Jak jest kasa to nie ma co się zastanawiać. Jedyny minus - na vfr już nie jest tak przewiewny jak na FZS-ie :).

Awatar użytkownika
Robertos
pisarz
pisarz

Post autor: Robertos » pn 08 lut 2016, 21:35

Zaper pisze:A jak wjezdzasz do tunelu który ma np 5 km to też się sprawdzają okulary?
wówczas pije 2x100 i wzrok mi się wyostrza i pocinam dalej

ODPOWIEDZ