Wywalenie katalizatora i ssondy lambda
- Art
- klepacz
- Imię: Artur
[ Tak jak wspomnialem we wczesniejszym poscie odlaczylem sondy lambda i podlaczylem ich eleminatory, czyli spalanie stechiometryczne poszlo w las i silnik dostaje tyle paliwa ile ma zakodowane w mapie wtrysku.
Mundek- czy aby na pewno wstawienie eliminatorów zmieniło cokolwiek?
Komp który masz jest dedykowany do obsługi sond. Jesli nawet oszukasz go i wstawisz coś co zamiesza to skąd wiesz , że akurat komp bedzie czytał by dawać paliwa na maxa- czy też właśnie będzie je zmniejszał.
taki sam efekt osiagniesz przecież łatwiejszym sposobem- zamieniając kompy na ten bez sond ( sam własnie to testuję).
No i jeszcze nie zapominaj , że masz katalizator, który w takim momencie jest totalnie bezuzyteczny. Czy nie lepiej jest po prostu sie go pozbyc? ( Czyli najprościej wstawić ukł. wydechowy z `98 bez sond i kata) - miałbys wtedy praktycznie wszystko co z oryginalnego wydechu mozna wyciągnąć.
pozdro
Art
Mundek- czy aby na pewno wstawienie eliminatorów zmieniło cokolwiek?
Komp który masz jest dedykowany do obsługi sond. Jesli nawet oszukasz go i wstawisz coś co zamiesza to skąd wiesz , że akurat komp bedzie czytał by dawać paliwa na maxa- czy też właśnie będzie je zmniejszał.
taki sam efekt osiagniesz przecież łatwiejszym sposobem- zamieniając kompy na ten bez sond ( sam własnie to testuję).
No i jeszcze nie zapominaj , że masz katalizator, który w takim momencie jest totalnie bezuzyteczny. Czy nie lepiej jest po prostu sie go pozbyc? ( Czyli najprościej wstawić ukł. wydechowy z `98 bez sond i kata) - miałbys wtedy praktycznie wszystko co z oryginalnego wydechu mozna wyciągnąć.
pozdro
Art
Beyond the Grabówek sky
- binio
- klepacz
- Imię: Łukasz
Re: Wywalenie katalizatora i ssondy lambda
Nie pozbylem sie. Nie znalalzlem kompa z wersji bez sond i kata, a bez niego wywalenie ich nie ma sensu. Ale jak znajde w dobrej cenie na pewno zmienieArt pisze:No i pozbyłeś się katalizatora?binio pisze:Chce sie pozbyc katalizatora a nie chce kupowac nowych kolektorow.
Mozna go po prostu wyciac i w jego miejsce wspawac inna rure?
pozdro

- Art
- klepacz
prosze bardzo!!binio pisze:Nie pozbylem sie. Nie znalalzlem kompa z wersji bez sond i kata, a bez niego wywalenie ich nie ma sensu. Ale jak znajde w dobrej cenie na pewno zmienie
na dodatek w dobrej cenie!
http://moto.allegro.pl/item760676752_ho ... puter.html
PS nie musisz nic wywalać. Z tym kompem po prostu nie będzie widział sond.
Beyond the Grabówek sky
- musieli
- pisarz
- Imię: Dariusz
I tutaj prezent od wujka Darka dla wszystkich posiadających VFRki wyposażonych w 2 sondy lambda.
Aby tymczasowo deaktywować tryb stoichiometryczny, z angielskiego tzw. "closed loop" (prosto mówiąc korzystanie z sond lambda) należy w odpowiedni sposób uruchomić motocykl. Należy poprostu: przekręcić kluczyk w pozycję ON, włączyć zapłon, następnie wyłączyć zapłon, wcisnąć guzik rozrusznika i następnie włączyć zapłon. Uruchamiając silnik przed końcem samodiagnostyki układu wprowadzamy układ zapłonowo wtryskowy w - nazwijmy to - uproszczony tryb pracy. System nie korzysta wtedy z sond lambda. Co ciekawe - nie sprawdziłem tego - ale podobno wygładza to bardzo charakterystykę w Vitkach, szczególnie tych pierwszych z dziurą okołoVtec-ową.
Hehehe... zaraz pewnie 90% z Was okrzyknie mnie pierwszym debilem we wsi, że postradałem zmysły i powinienem posmarować się masłem. Tak jak to ostatnio było kilka lat temu w przypadku mojego wywodu na temat resetu ECU po założeniu filtra K&N
Pozdro i życzę udanego testowania !
Aby tymczasowo deaktywować tryb stoichiometryczny, z angielskiego tzw. "closed loop" (prosto mówiąc korzystanie z sond lambda) należy w odpowiedni sposób uruchomić motocykl. Należy poprostu: przekręcić kluczyk w pozycję ON, włączyć zapłon, następnie wyłączyć zapłon, wcisnąć guzik rozrusznika i następnie włączyć zapłon. Uruchamiając silnik przed końcem samodiagnostyki układu wprowadzamy układ zapłonowo wtryskowy w - nazwijmy to - uproszczony tryb pracy. System nie korzysta wtedy z sond lambda. Co ciekawe - nie sprawdziłem tego - ale podobno wygładza to bardzo charakterystykę w Vitkach, szczególnie tych pierwszych z dziurą okołoVtec-ową.
Hehehe... zaraz pewnie 90% z Was okrzyknie mnie pierwszym debilem we wsi, że postradałem zmysły i powinienem posmarować się masłem. Tak jak to ostatnio było kilka lat temu w przypadku mojego wywodu na temat resetu ECU po założeniu filtra K&N

Pozdro i życzę udanego testowania !
Ekskluzywne akcesoria motocyklowe marki RIZOMA
- Art
- klepacz
hejka
jako że temat był o wywaleniu to przedstawiam jak to u mnie wygląda
Pod koniec 2009 pozbyłem się kataliaztora w swojej VFR
Nie miałem okazjisprawdzić jak przekłada się na osiagi - ale zdecydowanie dzwięk jest nizszy i bardziej głeboki niz w przypadku gdy był katalizator:)
jako że temat był o wywaleniu to przedstawiam jak to u mnie wygląda

Pod koniec 2009 pozbyłem się kataliaztora w swojej VFR

Nie miałem okazjisprawdzić jak przekłada się na osiagi - ale zdecydowanie dzwięk jest nizszy i bardziej głeboki niz w przypadku gdy był katalizator:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Beyond the Grabówek sky
-
- pisarz
- Kontakt:
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... K:MEWAX:IT
cudo, które zastępuje (emuluje) sondę
cudo, które zastępuje (emuluje) sondę
- brii
- pisarz
- Imię: Maciej
- województwo: śląskie
Tak - będzie głośniej i możliwe, że trochę zmienią się parametry pracy silnika, bo lambdy będą dostawać trochę sfałszowane info. Jeśli idzie o osiągi to raczej pójdą w dół (nieodczuwalnie) a psychoosiągi w góręPieciu pisze:Odswierzam temat przeslidzilem caly watek od poczatku do konca i nie dowiedziale sie czy w vitku da cos jesi wywalimy katalizator?

Katarzynki to takie pierniczki
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.