Jaki smar do łańcucha?
- 
				kiciol
 - klepacz

- Imię: Roman
 - województwo: wielkopolskie

Re: Jaki smar do łańcucha?
To podaj konkretne przeciw wskazania co do nafty skoro to ona taka złanetto_88 pisze:Można myć .. nie ma problemu ... wiem ze nie kazdego przekonam .. Ale myc olejem silnikowym albo przekladniowym a nie nafta ! ..
- saywer
 - teksciarz

- Imię: Paweł
 - województwo: mazowieckie

No to się zastanówmy co zawiera taki spay do czyszczenia łańcucha np Castrol'a : propan-2-ol, benzynę lekką obrabianą wodorem, pentan. Informacje oficjalne wg. "CASTROL LUBRICANTS, KARTA CHARAKTERYSTYKI PREPARATU CASTROL CHAIN CLEANER". Jak dla mnie to sam alkohol i lekka benzyna. Myślicie że to mniej jest agresywne i przenikające do x-ringów niż sama nafta ? Ja na miejscu producenta też mówiłbym o wyższości swego szpraja nad innymi specyfikami chociażby naftą, w końcu trzeba zarobić 
 W końcu szpray 30 zł a nafta ile 8 ? 10 zł ?

- gapa44
 - zadomowiony

- Imię: Sławek

Chciałbym przestrzec kolegów przed nowym 'bel-ray'
Poprzednie ,białe, używałem przez ponad 20000. Ze spokojem kupiłem następny. Niestety nowy dozował się jak pianka do golenia w kolrze brązowym. Trudno było go równomiernie rozprowadzić. Za to specyfik świetnie rozprowadził się po feldze, oponie a nawet tarczy hamulcowej. W odróżnieniu od oleju przekłaniowego cieżko go zmyć z wahacza i pozostałych elementów nie wymagających smarowania.

Poprzednie ,białe, używałem przez ponad 20000. Ze spokojem kupiłem następny. Niestety nowy dozował się jak pianka do golenia w kolrze brązowym. Trudno było go równomiernie rozprowadzić. Za to specyfik świetnie rozprowadził się po feldze, oponie a nawet tarczy hamulcowej. W odróżnieniu od oleju przekłaniowego cieżko go zmyć z wahacza i pozostałych elementów nie wymagających smarowania.
- Dariusz6914
 - zadomowiony

- Imię: Dariusz
 - województwo: śląskie

Ja osobiście, nie mam zaufania do mycia łańcucha naftą ze względów wyżej już opisanych. Wolę umyć go olejem silnikowym albo przekładniowym. A co do smarowania, używam smaru w sprayu S 100 - według mnie jest to smar naprawdę bardzo dobry.

Zostanie po nas tylko kurz,
a może jeszcze...,
nie, może już.
						a może jeszcze...,
nie, może już.
- gapa44
 - zadomowiony

Chciałem umieścić sprostowanie. 
Nie zmieniam zdania. Bel-ray który kupiłem jest jw. opisałem. Poinformowałem o tym fakcie dystrybutora spotkanego na targach. Zaprezentował mi wtedy nowy, w innym opakowaniu i ten wydaje się w porządku (przynajmniej na metalowej konstrukcji hali). Do nowego napędu kupiłem S-100 , ciekawe ile na nim zrobię bo wiadomo kto smakuje ten jedzie, jak mawiał Gustlik

Nie zmieniam zdania. Bel-ray który kupiłem jest jw. opisałem. Poinformowałem o tym fakcie dystrybutora spotkanego na targach. Zaprezentował mi wtedy nowy, w innym opakowaniu i ten wydaje się w porządku (przynajmniej na metalowej konstrukcji hali). Do nowego napędu kupiłem S-100 , ciekawe ile na nim zrobię bo wiadomo kto smakuje ten jedzie, jak mawiał Gustlik
ja dziś otrzymałem paczkę z s100 + "zmywacz" Caramba . Za jakiś czas chętnie podzielę się opinią z innymi userami.  

- kecajm69
 - klepacz

- Imię: Jacek

Jak dla mnie najlepszym smarem jest BEL RAY ale jak to w życiu bywa 100 ludzi i 100 gustów.

Jacek M.
						- gapa44
 - zadomowiony

Niektórzy mówią gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania. ...
Dopiero wczoraj zmieniłem napęd i pierwszą opinię o S100 przekażę za 800 km, chyba że wcześniej złapię deszcz.
Wczoraj u młodego kolegi w viaderku 125 widziałem' najgorszy łańcuch świata'. Niektóre ogniwka nie dały się rozprostować. Po krótkim wywiadzie okazało sie że łańcuch i owszem jest smarowany ale wcześniej 'myty' jest myjką ciśnieniową. Mam nadzieję że zrozumiał jak należy dbać o napęd. Z wodą pod ciśnieniem trzeba z daleka od łożysk i łańcucha!

Dopiero wczoraj zmieniłem napęd i pierwszą opinię o S100 przekażę za 800 km, chyba że wcześniej złapię deszcz.
Wczoraj u młodego kolegi w viaderku 125 widziałem' najgorszy łańcuch świata'. Niektóre ogniwka nie dały się rozprostować. Po krótkim wywiadzie okazało sie że łańcuch i owszem jest smarowany ale wcześniej 'myty' jest myjką ciśnieniową. Mam nadzieję że zrozumiał jak należy dbać o napęd. Z wodą pod ciśnieniem trzeba z daleka od łożysk i łańcucha!
- Zając
 - klepacz

- województwo: lubelskie

Co sądzicie o smarze do łańcuchów  tej firmy  http://www.motocykle-karmot.pl/index.ph ... od_id=1111
ogólnie jakie jest wasze zdanie o smarach olejach firmy motorex?

LWL 74HN
						- Damo 88
 - klepacz

Nie używam mam sprawdzony ten Motul Chain Lube Road .  Dużo nie pryskam bardzo się klei i tak nie brudzi jak z tej samej firmy przeznaczone na tor czy z dodatkiem teflonu jak dobrze pamiętam  

Jeżeli Rozwiązałeś problem nie Zapomnij Odpisać .
						- 
				jm31
 - pisarz

[quote="Damo 88"] (sprawdzony ten Motul Chain Lube Road )                                                                                                                                                          Potwierdzam. Smarowanie, powiedzmy co  500km i felga czyściutka, koszt w Inter Cars ok. 50zł.

- Zając
 - klepacz

- województwo: lubelskie

Ja postanowiłem wypróbować go w tym roku słyszałem, że jest taki dobry, zobaczymy. 

LWL 74HN
						- brutoos
 - pisarz

Kiedyś używałem motorex racing - najlepszy smar jaki miałem, potem go nie mogłem nigdzie znaleźć w sklepach.Zając pisze:Co sądzicie o smarze do łańcuchów tej firmy http://www.motocykle-karmot.pl/index.ph ... od_id=1111