A'rtino pisze:Twardy161 pisze:teraz zastanowila mnie tematyka doladowania dynamicznego czy turbo przy tego typu gazniku
Nigdy nie słyszałem i czytałem żeby ktoś podłączył turbo do gaźnika. Zawsze jest wtrysk. Na wolnych obrotach silnik może będzie pracował prawidłowo, ale gdy turbo zacznie pompować powietrze wtedy nie da rady podać więcej paliwa. Stosunek powietrza do paliwa w gaźniku regulowany jest zawsze tak samo (liniowo?), a we wtrysku z turbem dawka paliwa nagle wzrasta (przy "załączeniu" turbiny) żeby wyrównać się z ilością powietrza. Nie da rady tak wyregulować gaźnika. No chyba ze ktoś coś takiego wymyślił. Nie wiem jak sprawa się ma gdy mamy do czynienia z kompresorem.
bylem przekonany, ze turbo w gaznikowcu jest mozliwe,
iiiiiiiiiiiii sie potwierdzilo:]
nie masz racji choc tok myslenia jak najbardziej logiczny,
nie mam czasu na szczegolowe wglebianie sie w temat-czy sa inne mozliwosci konstrukcyjne
ale rozwiazaniem jest turbo za gaznikiem-zasysanie mieszanki a nie powietrza,
mam jeszcze jedno-turbo przed gaznikiem ale jest warunek-w komorze pływakowej musi istniec ciśnienie równe ciśnieniu doładowania, co umożliwia poprawne działanie gaźnika
i sprawa rozwiazana:D
a co do kompresora to nie widze roznicy, przeciez turbina od kompresora rozni sie tylko napedem wirnika-reszta dziala tak samo