23.05.2010 Darmowy kurs doskonalenia jazdy na południu

Masz pomysł na jakieś nocne latanie? Propozycję wycieczki? Pisz tutuaj :)
Fred
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: .

Post autor: Fred » sob 15 maja 2010, 10:59

Tylko że podobno teraz to nie przypomina toru?

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz
Imię: Maciej
województwo: śląskie

Post autor: brii » sob 15 maja 2010, 12:12

Fred pisze:Tylko że podobno teraz to nie przypomina toru?
A czemu? :)
17-ego kwietnia tam byłem i jeździłem - jak najbardziej przypomina tor :) Oczywiście Poznań to nie jest, ale pobawić się da :)
Katarzynki to takie pierniczki
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.

Awatar użytkownika
8Bodzio8
pisarz
pisarz
Imię: Tomek

Post autor: 8Bodzio8 » sob 15 maja 2010, 14:08

Panowie co wy z tymi torami :?: Ja proponuję raczej ćwiczenia związane z równowagą a nie schodzenie na kolano. Jak mogę zasugerować raczej prosił bym o wpisy zainteresowanych tematem postu a nie komentarzy w stylu " poco ?? czy lepiej jechać na tor itd ......

Pewnie, że te elementy można by samemu poćwiczyć ale uważam, że w gronie kilku osób można to zrobić efektywniej i można uzyskać informacje czy się to robi jak d..... wołowa czy nie. Oczywiście już nie wspominam o informacjach warsztatowych itd .....
Prędkość w kilometrach/h widniejąca na znakach drogowych jest jedynie wielkością sugerowaną i w żadnym wypadku nie należy jej sztywno stosować. ;-)

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz

Post autor: brii » sob 15 maja 2010, 16:51

8Bodzio8, - ja Cię rozumiem i podpisuję się obiema rękami :)
Dodam tylko nt. Wyrazowa, że to tor techniczny, prędkości małe, trzeba duuużych umiejętności.
Ja z chęcią pojadę na placyk manewrowy z grupą by się doszkolić - dzisiaj właśnie wyszły u mnie braki w balansowaniu przy malutkich prędkościach :(
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.

Awatar użytkownika
olo
klepacz
klepacz
Imię: Olek
Kontakt:

Post autor: olo » sob 15 maja 2010, 17:05

brii, - skoro byłeś w wyrazowie w tym roku i było o.k. to zakładam że jest tam nowa nawierzchnia bo jesli nie to żeby tam pośmigać to proponuję enduro albo conajmniej coś w stylu Transalpa...
Jeśli tor okaże się wporzo to proponuję tam pojechać a jesli nie to może ktoś zna miejscówkę ze sporym kawałkiem równego asfaltu bez żadnych pasów i innych malowanek-też można by poćwiczyć. W obu przypadkach moglibyśmy zabrać choćby 1,5l. PETY z odrobiną piasku i sami utawilibysmy sobie slalomik i takie tam...
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section :-)

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz

Post autor: brii » sob 15 maja 2010, 17:19

Zgadza się - w zeszłym roku zmieniono duża część nawierzchni - jest o niebo lepiej niż kiedyś. Przed zmianą nawierzchni jazdy nie było - był slalom między dziurami ;)

Awatar użytkownika
olo
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: olo » sob 15 maja 2010, 17:46

Trzeba z kimś uzgadniać jazdy? Teren nie jest ogrodzony ale z tego co kojarzę to ktoś się tym obiektem "opiekował"...

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz

Post autor: brii » sob 15 maja 2010, 18:04

Już nie ma samowolki - mam gdzieś wizytówkę opiekuna, mogę później wrzucić na forum jak znajdę :)

Awatar użytkownika
Jacko
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Jacek
województwo: lubelskie
Kontakt:

Post autor: Jacko » ndz 16 maja 2010, 17:21

emil pisze:Jacko, tdm miałem i sie zmieściła :D więc vfr tez wejdzie ;) to nie virago 1100. Znaczy nią właśnie nie próbowałem ale wydaje mi się że tak ;)
poza tym, widac że się da:
http://www.youtube.com/watch?v=k2BTOOqFVk4
Owszem, na tej stronie chłopaki daja radę latać między słupkami ale wy się chyba chcecie uczyć więc proponowałbym na wstępie "luźniej" poukładać pachołki. :razz:
A co do wyrażenia propozycji wyjazdu na tor przez Ola to uważam podobnie jak on, ze to na prawdę dobre miejsce do ćwiczeń a poza tym jest tam spora grupa osób która mogłaby powiedzieć co się robi nie tak.

Skuciok
teksciarz
teksciarz

Post autor: Skuciok » ndz 16 maja 2010, 17:57

Brii, ile kosztował ten tor? 800 zł na dzień? To by trzeba minimum 10 osób żeby przyjechało.
Mnie się tam dziwnie jeździło szczerze powiedziawszy, może to temu że byłem 1 raz ;-)
Koniecznie przydałby się jakiś podpowiadacz :-P żeby rzeczywiście móc coś podszlifować umiejętności.

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz

Post autor: brii » ndz 16 maja 2010, 21:34

800zł - zgadza się. Dziwnie się jeździ bo tor kręty a do tego asfalt robiony nie pod przyczepność a po drift (poślizg) ;) Ale to uczy jeszcze większej pokory :)
Mam znajomych którzy startują w mistrzostwach polski i się na tym torze uczył jeździć - http://www.sc-racing.pl/ - jak by nas trochę było to pewnie by podjechali i coś podpowiedzieli :)

Awatar użytkownika
umberto
teksciarz
teksciarz

Post autor: umberto » pn 17 maja 2010, 12:49

No tak ćwiczeń nigdy za dużo , ale tego typu zabawy na parkingu trzeba bardziej traktowac jak spotkanie ze znajomymi i fajne spedzenie czasu a nie pomoc w opanowaniu moto. Każdy kto posmiga na moto intensywnie w ruchu miejskim przez około miesiąc powinien miec perfekt opanowane moto, nie pisze że umie jeździć tylko że powinien miec opanowane moto(tzn.dziwne zachowania moto przy wszelakich wolnych manewrach). A co do promienia skrętu vitka to mi sie wydaje że jest gorzej niż w RC36I. Ale jak będzi pogoda i czas to chętnie sie dołącze do zabawy, bo czasem głupi manewr a potrafi zaskoczyć.
nie kradnij!!! rząd nie lubi konkurencji;) ekipa MTZ

Awatar użytkownika
kruhy
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kruhy » pn 17 maja 2010, 13:04

umberto pisze:Każdy kto posmiga na moto intensywnie w ruchu miejskim przez około miesiąc powinien miec perfekt opanowane moto, nie pisze że umie jeździć tylko że powinien miec opanowane moto(tzn.dziwne zachowania moto przy wszelakich wolnych manewrach).

ale tu chodzi właśnie o to żeby się tego opanowania nauczyć bezpiecznie i dużo szybciej !
Honda jest lepsza od wielbłąda bo wielbłąd to turysta i nie lata 300 ;]

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz

Post autor: brii » pn 17 maja 2010, 13:12

umberto pisze:tego typu zabawy na parkingu trzeba bardziej traktowac jak spotkanie ze znajomymi i fajne spedzenie
Zgadzam się :)
umberto pisze:Każdy kto posmiga na moto intensywnie w ruchu miejskim przez około miesiąc powinien miec perfekt opanowane moto, nie pisze że umie jeździć tylko że powinien miec opanowane moto(tzn.dziwne zachowania moto przy wszelakich wolnych manewrach).
Tu się nie zgodzę - ktoś kto tak się "dostosowywał" (bo nauką trudno to nazwać) nauczył się unikać sytuacji w których moto zachowuje się dziwnie i jak takowe się wydarzą jest kiepsko...

Awatar użytkownika
olo
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: olo » pn 17 maja 2010, 14:57

OSIEM STÓF :shock: nieźle...cenią se chłopaki, nie wiem czy warto...brii, pisałeś że wymienili "większość" nawierzchni-czyli 50,5% czy bliżej 99%....?

ODPOWIEDZ