krótki,14 cyfrowy nr Vin problem z rejstracją VFR 750 RC 36
- awiater
- pisarz
- Imię: Andrzej
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
piotrek180183 proponuję nie sprzeczać się z urzędnikiem, tylko sprawdź, czy w dowodzie rejestracyjnym i badaniu technicznym jest tak samo. Jeżeli się zgadza to idź do wydziału komunikacji i jeżeli nie chcą zarejestrować to poproś o wydanie decyzji odmawiającej w trybie administracyjnym, wtedy będziesz mógł się odwołać do samorządowego kolegium odwoławczego, które z reguły rozpatruje pozytywnie dla interesanta. W tej chwili nie ma sytuacji, że ktoś mówi nie bo nie. Musi podać podstawę prawną. Później będziesz się zastanawiał na rzeczoznawcą bo narazie nie ma po co wywalać kasy na opinię, która powie tylko, że nr VIN nie nosi śladów ingerencji. Spróbuj najpierw tą drogą.
- Diego
- klepacz
- Imię: Mirek
awiater pisze:piotrek180183 zasięgnąłem języka i okazuje się, że starsze modele motocykli mogą mieć 11 znakowy VIN wybity na ramie. Mogą mieć pełen na tabliczce znamionowej, a diagnosta odczytał tylko ten z ramy. Tylko moim zdaniem nie zgadzają się znaki bo w 11 znakowym VIN zaczynają się od drugiego członu RC36, pominięty jest kraj producenta, natomiast u Ciebie jest JH2 na początku co oznacza Japonia honda.
Where do I find the VIN?
You can find the VIN in your Vehicle Registration Certificate (sometimes called Log Book) and is always stamped on the frame of your motorbike.
Older vehicles: 11 characters (e.g.: RC334000043)
Newer vehicles: 17 characters (e.g.: JH2SC35G1XM200841)
-
-
Witam Was.Sprawa w toku ,odnalazłem rozporządzenie ministara infrastruktury, które mówi ,że nr Vin nie jest wymagany dla samochodów zarejstrowanych poraz pierwszy przed 1.01.1995 i motocylki zarejstrowanych przed 2003 rokiem z resztą Sami przeczytajcie:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1)
z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia2) e)
Na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2003 r. Nr 58, poz. 515, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
"§ 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się:
1) w numer identyfikacyjny pojazdu (VIN) albo w numer nadwozia,
podwozia lub ramy, umieszczony w sposób trwały na nadwoziu, ramie lub innym podobnym podstawowym elemencie konstrukcyjnym, oraz tabliczkę znamionową określoną w załączniku nr 4 do rozporządzenia; numeru identyfikacyjnego VIN nie wymaga się dla pojazdu zarejestrowanego
po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1995 r. oraz dla motocykla zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 2003 r., ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego,
przyczepy przeznaczonej do łączenia z tymi pojazdami oraz pojazdu z nadanym i wybitym numerem nadwozia/podwozia zgodnie z odrębnymi przepisami;"
W tym pokładam nadzieje ,bo jest wyraźnie napisane !!!!!!!!
Co do Kolegi z tą ramą to chętnie kupie ale wtedy jak mi się nie powiodą wszystkie inne drogi załatwienia sprawy.Wymiana całej ramy to masakra ale zobaczymy... w kazdym razie mam na oku Twoją propozycję.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1)
z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia2) e)
Na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2003 r. Nr 58, poz. 515, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
"§ 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się:
1) w numer identyfikacyjny pojazdu (VIN) albo w numer nadwozia,
podwozia lub ramy, umieszczony w sposób trwały na nadwoziu, ramie lub innym podobnym podstawowym elemencie konstrukcyjnym, oraz tabliczkę znamionową określoną w załączniku nr 4 do rozporządzenia; numeru identyfikacyjnego VIN nie wymaga się dla pojazdu zarejestrowanego
po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1995 r. oraz dla motocykla zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 2003 r., ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego,
przyczepy przeznaczonej do łączenia z tymi pojazdami oraz pojazdu z nadanym i wybitym numerem nadwozia/podwozia zgodnie z odrębnymi przepisami;"
W tym pokładam nadzieje ,bo jest wyraźnie napisane !!!!!!!!
Co do Kolegi z tą ramą to chętnie kupie ale wtedy jak mi się nie powiodą wszystkie inne drogi załatwienia sprawy.Wymiana całej ramy to masakra ale zobaczymy... w kazdym razie mam na oku Twoją propozycję.
Piotrek,życze powodzenia,ale w Polsce jest cos takiego jak "intetrpretacja" prawa.
Czyli:
Jeżeli ustawa mówi : "czarne" to po interpretacji przez biurokratów może oznaczać np."szare" albo wręcz "białe".
Miałem taki przypadek,choć w całkiem innej-duzo powazniejszej-sprawie.
Ale może sie uda.
Czego Ci zyczę.

Czyli:
Jeżeli ustawa mówi : "czarne" to po interpretacji przez biurokratów może oznaczać np."szare" albo wręcz "białe".
Miałem taki przypadek,choć w całkiem innej-duzo powazniejszej-sprawie.
Ale może sie uda.
Czego Ci zyczę.

- awiater
- pisarz
- Kontakt:
Jak wcześniej pisałem, jeżeli nie chcą zarejestrować to poproś o wydanie decyzji odmawiającej w trybie administracyjnym, wtedy będziesz mógł się odwołać do samorządowego kolegium odwoławczego, które z reguły rozpatruje pozytywnie dla interesanta. W tej chwili nie ma sytuacji, że ktoś mówi nie bo nie. Musi podać podstawę prawną.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- awiater
- pisarz
- Kontakt:
W początkowych moich wypowiedziach przytoczyłem tylko fakty jak powinien Vin wyglądać. A ponieważ jestem właścicielem VFR od kilku dni, to nawet nie zdawałem sobie sprawy, że w mojej też jest krótki. Jedyna różnica polega na tym, że u mnie zaczyna się od modelu i pominięty jest kraj producenta a u Piotrka zaczyna się od oznaczenia producenta.