jakie konsekwencje bez prawka na kat. A

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Achmed
klepacz
klepacz
Imię: Marek
województwo: mazowieckie

Post autor: Achmed » wt 10 lut 2009, 13:07

To nie są szykany tylko zasady i albo się z tym godzisz albo nie twój wybór. Zycie składa się z wyborów, :mrgreen:

A to że w pewien sposób dyskryminuje tych co nie maja lejcy, hym im więcej takich jak ja tym mniej takich bez lejcy, co to da? ano może lepiej bedziemy postrzegani i nie będę musiał za każdym razem byle p..owi wyskakiwać z kwitów, bo po 40 razie być może wyrobi sobie przekonanie ze ludzie z VFR OC może nie są święci ale napewno "legalni".

A uwierz mi że jesteśmy dość znanym forum, wśród funkcjonariuszy..

moge tak polemizować do jutra tylko po co,

moje zdanie znacie ja szanuje wasze i niech tak zostanie. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony wt 10 lut 2009, 13:19 przez Achmed, łącznie zmieniany 1 raz.
VFR 750 RC36II BYŁA
VTR 1000F BYŁA
DR 650R BYŁA
VFR 800 FI BYŁA
ZR750C CR W BUDOWIE
TT600R BYŁA
VFR 800 BYŁA
KTM EXC 250 2T BYŁ
TRIUMPH SPRINT ST 1050 BYŁ
Triumph Tiger 1050
VFR 750 RC 36II

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz
Imię: Paweł

Post autor: rinas » wt 10 lut 2009, 13:11

Achmed, nie mówię że nie masz racji. Pewne zasady obowiązują każdego, tutaj - jest to prawo, a prawo powinien przestrzegać każdy, i za brak konsekwencji oraz łamanie przepisów są odpowiednie kary i mandaty.

Każdy o tym wie, a co z tym zrobi - na to już nie mamy wpływu. Każdy ma swój rozum, i podejmuje swoje decyzje.

Ale wydaje mi się trochę zbyt pochopnym, że jeżeli ktoś nie ma lejcy to z nami nie jedzie. To co, każdemu na wejściu powiesz: pokaż prawko, bo nie pojedziesz ?

Awatar użytkownika
Achmed
klepacz
klepacz

Post autor: Achmed » wt 10 lut 2009, 13:21

rinas pisze:pokaż prawko, bo nie pojedziesz
:shock:

mi wystarczy jak usłyszę odpowiedź MAM
VFR 750 RC36II BYŁA
VTR 1000F BYŁA
DR 650R BYŁA
VFR 800 FI BYŁA
ZR750C CR W BUDOWIE
TT600R BYŁA
VFR 800 BYŁA
KTM EXC 250 2T BYŁ
Triumph Tiger 1050
VFR 750 RC 36II

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz

Post autor: rinas » wt 10 lut 2009, 13:58

Achmed pisze:
rinas pisze:pokaż prawko, bo nie pojedziesz
:shock:

mi wystarczy jak usłyszę odpowiedź MAM
Tak, wiem, to była tylko przenośnia.

Niemniej sens pozostaje ten sam.

Awatar użytkownika
Kornik
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Marcin

Post autor: Kornik » wt 10 lut 2009, 14:09

rinas wiekszy wpływ na ludzi nie maja ich rodzice lecz otoczenie. Jakoś ciężko sobie widzę opcje robienia trasy z kimś bez lejców, głupia kontrola drogowa i juz kłopot, a poleć sobie za gramanice z taką osobą. Nie tylko on się denerwuje bo i osoby które wiedza o tym że prawaka niema też.

Na moto usiadłem dopiero po lejcach i jakoś problemu z ich zrobieniem nie miałem, 250-tka aż tak męcząca przez te 20h nie była, w sumie to szybko minęło.

A latać z ludzmi bez prawka nie lubie i nie popieram i jak wiem ze jest taka osoba i zamierza leciec w grupie to ja wtedy dziękuję czekam kilak minut i lece sobie sam,ale się nie podpisuje.
Na szczęście pracujesz całe życie, a na nieszczęście sekundę.

Honda VFR800 (1999) - Sprzedana (Poszukiwana)
Honda CRF1000L Africa Twin Adventure Sports DCT
Toyota CHR Hybrid

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz

Post autor: rinas » wt 10 lut 2009, 14:46

Kornik pisze:latać z ludzmi bez prawka nie lubie i nie popieram
Też nie popieram :)

Ale nie zabronię komuś jechać ze mną bez prawa jazdy kategorii A.

Może jeszcze inaczej - zakładam, że dana osoba ma np. prawko B, i zna wszystkie przepisy i kodeks drogowy. Bo jeżeli ktoś jeździł tylko rowerem, i nie ma pojęcia o zasadach jakie panują na drodze, to ja podziękuję i też z takim patafianem nie jadę.

Tylko że trudno jest zweryfikować, czy ktoś umie czy nie umie, czy ktoś zna czy nie zna przepisów. Dlatego, takim wyznacznkiem jest własnie prawo jazdy...
Dobra, kończę to "gdybanie" bo już robi się bez sensu. Nie popieram jazdy bez, ale nie opierdolę i nie skarcę.
Każdy ma wolną wolę i swój rozum oraz sumienie.

Awatar użytkownika
suniok
pisarz
pisarz
Imię: Jarosław
Kontakt:

Post autor: suniok » wt 10 lut 2009, 14:54

Kornik pisze:jak wiem ze jest taka osoba i zamierza leciec w grupie to ja wtedy dziękuję czekam kilak minut i lece sobie sam
poważnie? :shock:

Zgadzam się w 100% z rinasem. Poza tym jak w grupie jedzie koleś który nie ma prawka to na siebie bierze tego konsekwencje i to on dostanie mandat. Myślę, że więcej szkody dla wizerunku grupy narobi ktoś złapany z 160km/h na budziku na 50 niż ten co bez prawka jeździ - motocykliści postrzegani są jako bandyci nie dlatego, że nie mają prawka ale dlatego, że zapierd... jak potłuczeni.
Pozdrawiam Jarek

Awatar użytkownika
suniok
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: suniok » wt 10 lut 2009, 14:56

mam nadzieję, że nie będzie odrzucony ktoś mający motocykl w kolorze asfaltu - taki to jest niebezpieczny... można go nie zauważyć
Pozdrawiam Jarek

Awatar użytkownika
muchaok
klepacz
klepacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: muchaok » wt 10 lut 2009, 16:34

To co powiedział CELIK ma sens i podsumowuje cały ten wywód, a ja to powtórze:
"wymówki i dziure w dupie każdy ma "
Ja nie wierze, że ktoś jest tak zajęty, że nie może zrobic prawka i dowodem jest tu wspomniany Celik - człowiek zajety jak mało kto, przykładem moge byc ja - bo zap...dalam w 2 firmach dniami i nocami.
A co do waszej tolerancji - wasza sprawa. Ja nie toleruje motocyklistów bez lejc i koniec. Znaczy to, że nie mam przyjemności, ochoty z takimi jeździć. Szczerze mówiąc UMBERTO szczena mi opadła, jak zobaczyłem że Ty bez lejc się poruszasz. Nie miałem o tym pojęcia i nakopie Ci do dupy przy najbliższym spotkaniu !!! Jeszcze z dziewuchą jeździsz do tego :evil:
W tej kwestii przychylam się w 100 % do zdania Achmeda. Nie jeżdżę z tymi co nie mają lejc i koniec.
A teraz z życia. Skąd u mnie takie przekonania ? Jeżdżę na moto 15 lat, z czego lwia część była bez lejc. Bardzo żałuję tego i dostałem nauczkę. Miałem wypdek - nie z mojej winy, najechał na mnie od tyłu pojazd który uciekał przed policją. Bardzo dotkliwie byłem poturbowany, zgruchotana noga daje o sobie znać do dzisiaj. Miałem mnustwo czasu do zastanawiania się nad tym wszystkim. Doszedłem do wniosków takich, że motocykle kocham i będę jeździł, ale dopiero jak zrobię uprawnienia. A żeby mnie nie korciło, to motocykl kupię dopiero jak będę miał uprawnienia.
Nie chciałbym aby kogokolwiek spotkało to co mnie, stąd takie podejście do kwestii lejc. Dla jednych jest to motywujące ( Wasyl ) inni się obrażają, i twierdzą skoro mnie nie chcecie bez lejc, to ja was nie chcę wcale. A ja takich co nie chcą nas wcale z takiego powodu mam centralnie w (_|_) i tyle.
Straty finansowe poniesione podczas takiej przykrej przygody, są bardzo dotkliwe bo jak sie domyślacie moje moto nadawało sie do kasacji, a ja nie zoabczyłem złotóweczki o kosztach rehabilitacji nie wspomnę........
Ale oczywiście róbcie sobie co chcecie. A zabijcie się jeden z drugim, ale nie ze mną w jednym peletonie - bo NIE i koniec.
Każdego dnia powiększa się lista ludzi, którzy mogą pocałować mnie w dupę.

Awatar użytkownika
dragoo
klepacz
klepacz
Imię: Jarek

Post autor: dragoo » wt 10 lut 2009, 16:52

Wedlug mnie to szkoda slow i uszu zeby to wszystko opisać. Kazdy, jeden po drugim psioczy na innych. Ale tak naprawde nikt nie jest bez winy. Stary czy młody... who cares...
Zauwazcie ze niemal wszyscy (sa na pewno wyjatki), zanim zrobili prawko, musieli zrozumiec (mniej lub bardziej dobitnie) ze bez niego lepiej nie wyjezdzać. Puenta jest taka, że każdy ma coś na sumieniu. I choc byśmy przekonywali innych zeby robili lejce zanim wsiada na moto to i tak nie uciekniemy od prawdy, że sami byliśmy kiedyś przekonywani przez innych... OT CO.

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz

Post autor: rinas » wt 10 lut 2009, 17:01

dragoo pisze:I choc byśmy przekonywali innych zeby robili lejce zanim wsiada na moto to i tak nie uciekniemy od prawdy, że sami byliśmy kiedyś przekonywani przez innych...
Właśnie ku....a.

Awatar użytkownika
muchaok
klepacz
klepacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: muchaok » wt 10 lut 2009, 17:28

No i w związku z tym jeszcze dopisz, że skoro sami nie jesteśmy bez winy, to nie mamy prawa pouczać innych !!!!
jak dla mnie EOT, a Wy sobie pie..lcie dalej o wyższości świąt wielkiej nocy nad świętami Bożego narodzenia.....
Każdego dnia powiększa się lista ludzi, którzy mogą pocałować mnie w dupę.

Awatar użytkownika
Achmed
klepacz
klepacz

Post autor: Achmed » wt 10 lut 2009, 17:34

suniok pisze:mam nadzieję, że nie będzie odrzucony ktoś mający motocykl w kolorze asfaltu - taki to jest niebezpieczny... można go nie zauważyć
a ja myślałem że jesteś troche madrzejszy ale cóż ludzką sprawą jest się mylić.
VFR 750 RC36II BYŁA
VTR 1000F BYŁA
DR 650R BYŁA
VFR 800 FI BYŁA
ZR750C CR W BUDOWIE
TT600R BYŁA
VFR 800 BYŁA
KTM EXC 250 2T BYŁ
Triumph Tiger 1050
VFR 750 RC 36II

Fazer72
pisarz
pisarz
Imię: Grzegorz

Post autor: Fazer72 » wt 10 lut 2009, 18:08

Świadomość że koleś obok jedzie bez papieru odebrałaby mi przyjemność z jazdy .
Gdy jadę w grupie czuję się za wszystkich odpowiedzialny i nie chcę mieć w niej kogoś - kto sam pcha się w kłopoty

Awatar użytkownika
suniok
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: suniok » wt 10 lut 2009, 19:18

Achmed pisze:a ja myślałem że jesteś troche madrzejszy ale cóż ludzką sprawą jest się mylić.
Ja Ci nie ubliżam więc i Ty się powstrzymaj - napisałem to jako porównanie. Jeśli brak argumentów zmusza Cię do takich wypowiedzi, to przykro mi...

Zresztą róbta co chceta, w każdym razie stanowisko moje jest takie: nie odmówię nikomu wspólnej przejażdżki tylko dlatego, że nie ma uprawnień!! Wyłączam się z tematu
Pozdrawiam Jarek

ODPOWIEDZ