Łożysko Koła Tylnego
-
- bywalec
- Imię: Jerzy
- województwo: podkarpackie
Re: Łożysko Koła Tylnego
Pozostaje teraz temat naciągniecia łancucha czy sam to zrobie ? czy mechanik musi sie tym zając?
-
- teksciarz
- Imię: Marek
- województwo: warmińsko-mazurskie
Sam;)
- rammir
- zadomowiony
- Imię: Adam
- województwo: śląskie
Zrobisz sam tylko potrzebujesz specjalny klucz hakowy do obrócenia mimośrodu, w którym osadzona jest tylna oś. Jeżeli masz Hondowski standardowy komplet narzędzi dołączony do motocykla to tam jest takowy.
-
- bywalec
i I dupa sam nie zmienie nie mam klucza nie wiem tez co to jest mimośród..rammir pisze:Zrobisz sam tylko potrzebujesz specjalny klucz hakowy do obrócenia mimośrodu, w którym osadzona jest tylna oś. Jeżeli masz Hondowski standardowy komplet narzędzi dołączony do motocykla to tam jest takowy.
-
- teksciarz
- Imię: Marek
- województwo: warmińsko-mazurskie
klucz poszukaj na forum ktoś robił za 30 zl albo na allegro potem ten klucz wkładasz miedzy zębatkę a kolo i kręcisz w gore albo w dol i naciągasz łańcuch
- Nomad
- teksciarz
- Imię: Michał
- województwo: zachodniopomorskie
viewtopic.php?f=86&t=23227&view=unread#unread
Pisz do Roadrunnera
Pisz do Roadrunnera
Stare chińskie przysłowie mówi : " Dopiero kiedy komar usiądzie Ci na jajach, zdasz sobie sprawę, że nie wszystko da się rozwiązać przemocą"
-
- bywalec
A czy są jakies filmiki lub zdjecia jak sie naciąga łancuch zebym mogł mniej wiecej zobaczyc jak to sie robi i nan spokojnie sie do tego zabrac nie obawiąjąc niespodzianek ..
- MarcinD
- pisarz
- Imię: Marcin
- województwo: wielkopolskie
A nie łatwiej sobie poradzić tak jak w tym temacie?
viewtopic.php?t=4283
Naciągane łańcucha to nie operacja na otwartym sercu
viewtopic.php?t=4283
hornet 600 PC36 > vfr800 vtec > vfr1200f
-
- bywalec
I o to chodziło dziękujeMarcinD pisze:A nie łatwiej sobie poradzić tak jak w tym temacie?
viewtopic.php?t=4283
-
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
Cześć.
Podpinam się pod wątek bo względem opisu najbardziej odpowiada moim poszukiwaniom:)
Otóż ...
Postanowiłem zmienić opony w mojej VFR. Przy zdejmowaniu tylnego koła okazało się, że w piastę koła wbity jest pierścień od łożyska stożkowego, a samo łożysko siedzi sobie na pieście. I teraz pytanie, czy wiecie może w jakim celu to łożysko ktoś tam zamontował ??? Przecież piasta ma własne ułożyskowanie i koło jest nieruchome względem piasty. Łożysko samo w sobie było nieruchome (i nie ruszane od dawna, mocno skorodowane).
Spradzałem w serwisówce i pomiędzy tylnym kołem a piastą żadnego łożyska nie ma ...
Podsumowując uważam, że to łożysko jest zbędne z punktu widzenia przenoszenia ruchu obrotowego (może znacie jakieś inne powody, dlaczego ono powinno się tam znaleźć) ... mi brakuje pomysłów.
Pzdr,
Obar
Podpinam się pod wątek bo względem opisu najbardziej odpowiada moim poszukiwaniom:)
Otóż ...
Postanowiłem zmienić opony w mojej VFR. Przy zdejmowaniu tylnego koła okazało się, że w piastę koła wbity jest pierścień od łożyska stożkowego, a samo łożysko siedzi sobie na pieście. I teraz pytanie, czy wiecie może w jakim celu to łożysko ktoś tam zamontował ??? Przecież piasta ma własne ułożyskowanie i koło jest nieruchome względem piasty. Łożysko samo w sobie było nieruchome (i nie ruszane od dawna, mocno skorodowane).
Spradzałem w serwisówce i pomiędzy tylnym kołem a piastą żadnego łożyska nie ma ...
Podsumowując uważam, że to łożysko jest zbędne z punktu widzenia przenoszenia ruchu obrotowego (może znacie jakieś inne powody, dlaczego ono powinno się tam znaleźć) ... mi brakuje pomysłów.
Pzdr,
Obar
- kiki
- ostry klepacz
- Kontakt:
Pokaż zdjęcia tego patentu jak możesz.
Pozdro
kiki
Pozdro
kiki
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Dawaj fotkę. Może masz nie oryginalne koło wsadzone.
-
Jutro może znajdę chwile żeby zrzucić koło ... Ogólnie zmieniłem obie felgi(względy estetyczne) + nowe gumy Pilot Road 3. Jak wcześniej pisałem łożysko w tym miejscu było wielkim zaskoczeniem ... niemniej jednak pierścień zewnętrzny (osadzony w feldze) wchodzi z delikatnym wciskiem, samo łożysko idealnie osiuje się z piastą. Osobiście bym tego nie montował, ale że było ... W każdym razie skonsultowałem pomysł, że najprawdopodobniej patent służy do osiowania pary piasta - koło.
Wkrótce zabieram się za hamulce (czyszczenie zacisków, wymiana klocków, płynu, etc.) stąd i tak będę się krecił koło kół.
Pzdr,
Obar
Wkrótce zabieram się za hamulce (czyszczenie zacisków, wymiana klocków, płynu, etc.) stąd i tak będę się krecił koło kół.
Pzdr,
Obar
-
- województwo: śląskie
Temat podobny wiec zapytam moze ktoś zna odpowiedź mianowicie miałem rozłożoną tylnia piaste i teraz przy składaniu okazuje się że nie mam i chyba nie było pierścienia dystansowego(podkładki) między ta puszką mimośrodową a bębnem zębatki zdawczej na stronach z częściami jest to nr 9 na chwile obecną nie do kupienia pytanie czy ktoś może zna albo ma rozłożone i może sprawdzić jakie wymiary powinna mieć ta część. Z góry dzięki za pomoc