Prawdopodobnie elektryka - dławi się, gaśnie - VFR 800Fi
- Revolut
- pisarz 
- Imię: Grzegorz
- województwo: podkarpackie
Prawdopodobnie elektryka - dławi się, gaśnie - VFR 800Fi
Witam
Mam problem z moją VFRką:
Przez ostatnie kilka wyjazdów zdarzyło się tak, że dostawała czkawki, zaczynała przerywać, wtedy gdy złapałem za sprzęgło - gasła.
Ostatni mój wyjazd był podobny, ale zaczęła coraz częściej przerywać - wcześniej było tak, że po odpaleniu miałem spokój czasami na kilka minut, czasami na kilka dni. W pewnym momencie znów zaczęła przerywać, złapałem za sprzęgło - zgasła. Odpaliłem, na postoju reakcja na gaz była normalna, więc chciałem ruszyć, wtedy motocykl dławił się i gasł, po 3 próbach sytuacja zmieniła się - motocykl gaśnie po wbiciu biegu.
Dodatkowo podczas jazdy czasami świeciła się kontrolka Fi, jednak na 99% jest to jakieś zwarcie, ze względu na to, że np czasami gasła po wyłączeniu świateł, czasami gasła po wciśnięciu hamulca, dodatkowo zmieniała jasność w zależności od obrotów.
Zmostkowałem czujnik stopki - nie pomogło.
Zmostkowałem czujnik sprzęgła, przy klamce - nie pomogło.
Ktoś ma jakieś pomysły? Niestety dostęp do motocykla będę mieć tylko na weekendach, tak więc to opóźni diagnozę i zamawianie części...

Mam problem z moją VFRką:
Przez ostatnie kilka wyjazdów zdarzyło się tak, że dostawała czkawki, zaczynała przerywać, wtedy gdy złapałem za sprzęgło - gasła.
Ostatni mój wyjazd był podobny, ale zaczęła coraz częściej przerywać - wcześniej było tak, że po odpaleniu miałem spokój czasami na kilka minut, czasami na kilka dni. W pewnym momencie znów zaczęła przerywać, złapałem za sprzęgło - zgasła. Odpaliłem, na postoju reakcja na gaz była normalna, więc chciałem ruszyć, wtedy motocykl dławił się i gasł, po 3 próbach sytuacja zmieniła się - motocykl gaśnie po wbiciu biegu.
Dodatkowo podczas jazdy czasami świeciła się kontrolka Fi, jednak na 99% jest to jakieś zwarcie, ze względu na to, że np czasami gasła po wyłączeniu świateł, czasami gasła po wciśnięciu hamulca, dodatkowo zmieniała jasność w zależności od obrotów.
Zmostkowałem czujnik stopki - nie pomogło.
Zmostkowałem czujnik sprzęgła, przy klamce - nie pomogło.
Ktoś ma jakieś pomysły? Niestety dostęp do motocykla będę mieć tylko na weekendach, tak więc to opóźni diagnozę i zamawianie części...
- emil
- stary wyjadacz 
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
Re: Prawdopodobnie elektryka - dławi się, gaśnie - VFR 800Fi
Brak masy = kostka zbiorcza masy zaśniedziała, ale nie wiem gdzie to w FI. Takie zgrubienie na wiązce głównej, ze 3x1 cm ma wymiar, w środku wszystkie przewody masowe są spięte grzebieniem. 
99%

99%
- antek
- pisarz 
- Imię: Andrzej
Masa zbiorcza w FI , zdemontuj zadupek i z lewej strony szukaj na wysokości kostek regulatora .

Jazda na motocyklu to najlepsza rzecz, jaką można robić w ubraniu…
						- 
				Gracek_01
- zadomowiony 
- Imię: Gracjan
- województwo: zachodniopomorskie
Daj znać czy pomogło,, bo samm jestem ciekaw

- TomTox
- teksciarz 
- Imię: Tomek
Potwierdzam, u mnie było to samo zachowanie, kilka pinów w tej kostce miało luz i VFR była mocno wybredna   . Pod zadupkiem z lewej strony w czarnej izolacji szukaj prostokątnego zgrubienia, tam masz kostkę masy. Kostka do rozebrania, przeczyszczenia i ewentualnie zagięcia tych styków by lepiej siedziały. Polecam wtedy też porozpinać wszystkie widoczne kostki i je też dokładnie przeczyścić pędzlem i alkoholem, potem zakonserwować wazeliną w sprayu lub płynną - będziesz mieć spokój na kilka lat. Dokręć sobie też kable przy akumulatorze.
 . Pod zadupkiem z lewej strony w czarnej izolacji szukaj prostokątnego zgrubienia, tam masz kostkę masy. Kostka do rozebrania, przeczyszczenia i ewentualnie zagięcia tych styków by lepiej siedziały. Polecam wtedy też porozpinać wszystkie widoczne kostki i je też dokładnie przeczyścić pędzlem i alkoholem, potem zakonserwować wazeliną w sprayu lub płynną - będziesz mieć spokój na kilka lat. Dokręć sobie też kable przy akumulatorze.

. Pod zadupkiem z lewej strony w czarnej izolacji szukaj prostokątnego zgrubienia, tam masz kostkę masy. Kostka do rozebrania, przeczyszczenia i ewentualnie zagięcia tych styków by lepiej siedziały. Polecam wtedy też porozpinać wszystkie widoczne kostki i je też dokładnie przeczyścić pędzlem i alkoholem, potem zakonserwować wazeliną w sprayu lub płynną - będziesz mieć spokój na kilka lat. Dokręć sobie też kable przy akumulatorze.
 . Pod zadupkiem z lewej strony w czarnej izolacji szukaj prostokątnego zgrubienia, tam masz kostkę masy. Kostka do rozebrania, przeczyszczenia i ewentualnie zagięcia tych styków by lepiej siedziały. Polecam wtedy też porozpinać wszystkie widoczne kostki i je też dokładnie przeczyścić pędzlem i alkoholem, potem zakonserwować wazeliną w sprayu lub płynną - będziesz mieć spokój na kilka lat. Dokręć sobie też kable przy akumulatorze.- Revolut
- pisarz 
Klemy wyczyszczone i skręcone, kostka masy pod zadupkiem wyczyszczona, masa po prawej stronie przy ramie również.
Jest jeszcze jakaś wtyczka pod czaszą która powinienem się w pierwszej kolejności zainteresować?
Wciąż po wbiciu biegu gaśnie muszę jeszcze sprawdzić kabel czujnika stopki na całej długości, może tam tkwi problem.
 muszę jeszcze sprawdzić kabel czujnika stopki na całej długości, może tam tkwi problem.
Po zwarciu wtyczki serwisowej wypluło błąd 23 - czyli pewnie sonda się kończy, ale to chyba nie ma wpływu na przerywanie i obecne problemy.

Jest jeszcze jakaś wtyczka pod czaszą która powinienem się w pierwszej kolejności zainteresować?
Wciąż po wbiciu biegu gaśnie
 muszę jeszcze sprawdzić kabel czujnika stopki na całej długości, może tam tkwi problem.
 muszę jeszcze sprawdzić kabel czujnika stopki na całej długości, może tam tkwi problem.Po zwarciu wtyczki serwisowej wypluło błąd 23 - czyli pewnie sonda się kończy, ale to chyba nie ma wpływu na przerywanie i obecne problemy.
- KidRackBrawura
- pisarz 
- Imię: Tomasz
- województwo: wielkopolskie
Miałem takie coś parę dni temu - powód? Stopka i czujnik przy niej uje@#$y od smaru. Pewnie przewodził prąd. Po przedmuchaniu sprężonym powietrzem i wyczyszczeniu jak ręką odjął.Revolut pisze:Wciąż po wbiciu biegu gaśnie muszę jeszcze sprawdzić kabel czujnika stopki na całej długości, może tam tkwi problem.
It`s that old running wide problem again.
If in doubt, flat out.
						If in doubt, flat out.
- Revolut
- pisarz 
Zmostkowałem czujnik stopki, ale okazało się, że problem był w kostce - a ja obciąłem czujnik niżej 
Tak czy inaczej zobaczymy co wyjdzie podczas jazdy próbnej. A przy okazji zamontuje sobie wskaźnik lądowania i zmienię tarczę - skoro już w końcu ściągnąłem czaszę.

Tak czy inaczej zobaczymy co wyjdzie podczas jazdy próbnej. A przy okazji zamontuje sobie wskaźnik lądowania i zmienię tarczę - skoro już w końcu ściągnąłem czaszę.