[ RC36 ][ II ] prosba o fotorelacje z wymiany termostatu..
- piter/slizg
- Imię: piotr
- województwo: zachodniopomorskie
[ RC36 ][ II ] prosba o fotorelacje z wymiany termostatu..
witam serdecznie.
mam problem z zimnym silnikiem....nie nagrzewa sie jak nalezy....
termostat pewnie jest otwarty caly czas...czeka mnie wymiana a ze nigdy tego nie robilem to prosze o linka z taka relacja i opisem jesli ktos posiada.
mam rc36 pewnie to jest banalne,ale jesli nie ma sie garazu to na ulicy raczej jest to "czelendż"!
pozdrawiam piter
mam problem z zimnym silnikiem....nie nagrzewa sie jak nalezy....
termostat pewnie jest otwarty caly czas...czeka mnie wymiana a ze nigdy tego nie robilem to prosze o linka z taka relacja i opisem jesli ktos posiada.
mam rc36 pewnie to jest banalne,ale jesli nie ma sie garazu to na ulicy raczej jest to "czelendż"!
pozdrawiam piter
vfr750 rc24 '88 przebieg 200000km.....
zzr1100 '01
zzr600 '96
kc100 '81
4xjunak m10
gazela
zzr1100 '01
zzr600 '96
kc100 '81
4xjunak m10
gazela
-
- pisarz
- Imię: Jacek
- województwo: mazowieckie
Re: prosba o fotorelacje z wymiany termostatu..
Zdejmujesz prawą owiewkę i do dzieła. Ciasno, ale się da. Pasuje od Matiza. A tak poza tym rc36 I i II mają mało precyzyjne wskaźniki temperatury.
- Monsti
- teksciarz
- Imię: Tomek
- województwo: łódzkie
A do RC46 też od matiza pasuje?
- figaro
- ostry klepacz
- Imię: Tomasz
- województwo: pomorskie
A po czym stwierdzasz, że cały czas otwarty i nie dogrzewa silnikapiter/slizg pisze:mam problem z zimnym silnikiem....nie nagrzewa sie jak nalezy....
termostat pewnie jest otwarty caly czas...czeka mnie wymiana

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- piter/slizg
po tym ze jadac w korku jest temp dosyc wysoko na wskazniku, nawet wiatrak wlacza sie a w czasie szybkiej jazdy wskaznik spada szybko do dolnej skali. nie trzerba byc mechanikiem zeby wiedziec ze cos jest nie tak z tym chlodzeniem????!!!!figaro pisze:
A po czym stwierdzasz, że cały czas otwarty i nie dogrzewa silnika

zzr1100 '01
zzr600 '96
kc100 '81
4xjunak m10
gazela
zzr1100 '01
zzr600 '96
kc100 '81
4xjunak m10
gazela
- Monsti
- teksciarz
- Imię: Tomek
- województwo: łódzkie
Mi dzisiaj podczas powrotu z Mazur silnik nie nagrzewał się więcej niż do 50 stopni (10stopni na zewnątrz do 110km/h). To chyba otwarty non stop termostat?
-
- pisarz
- Imię: Adam
- województwo: kujawsko-pomorskie
Tak.Monsti pisze:Mi dzisiaj podczas powrotu z Mazur silnik nie nagrzewał się więcej niż do 50 stopni (10stopni na zewnątrz do 110km/h). To chyba otwarty non stop termostat?
Adam
- figaro
- ostry klepacz
1 - normalna temperatura silnika podczas jazdypiter/slizg pisze:po tym ze jadac w korku jest temp dosyc wysoko na wskazniku, nawet wiatrak wlacza sie a w czasie szybkiej jazdy wskaznik spada szybko do dolnej skali. nie trzerba byc mechanikiem zeby wiedziec ze cos jest nie tak z tym chlodzeniem????!!!!figaro pisze:
A po czym stwierdzasz, że cały czas otwarty i nie dogrzewa silnika

2 - jazda w korku /włącza sie wentylator/

Możesz grzebać w moto, pytanie tylko po co

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- piter/slizg
figaro jesli na moim wskazniku byla by taka temp2 to bym sie nie martwil...
przede wszystkim figaro, jesli to Twoje moto to masz troszke za wysokie obroty! 1000rpm -+100rpm
a jesli tez masz na 1dynce temperature to raczej masz tak samo jak ja.
prosze tylko o fotorelacje, ja nie naprawiam jesli nie jest zepsute.
nie jestem mechanikiem, ale temp powinna zostac w stalym miejscu czyli okolo 90stopni C, czyli nawet nad numerem2 a termostat ma za zadanie zamykac i otwierac oplyw wody w silniku...
pozdrawiam
przede wszystkim figaro, jesli to Twoje moto to masz troszke za wysokie obroty! 1000rpm -+100rpm
a jesli tez masz na 1dynce temperature to raczej masz tak samo jak ja.
prosze tylko o fotorelacje, ja nie naprawiam jesli nie jest zepsute.
nie jestem mechanikiem, ale temp powinna zostac w stalym miejscu czyli okolo 90stopni C, czyli nawet nad numerem2 a termostat ma za zadanie zamykac i otwierac oplyw wody w silniku...
pozdrawiam

zzr1100 '01
zzr600 '96
kc100 '81
4xjunak m10
gazela
zzr1100 '01
zzr600 '96
kc100 '81
4xjunak m10
gazela
-
- pisarz
- Imię: Jacek
Jeszcze raz podpowiadam o małej precyzji wskaźnika. Miałem rc36 I. Wymieniłem termostat na nowy + nowy oring (na szczęście od Matiza pasuje i jest dużo tańszy od oryginału), to co zyskałem, a raczej straciłem, to 30zł mniej w kieszeni.
- piter/slizg
to jesli jest malaprecyzja wskaznika, to dlaczego tak opada wskazowka w czasie jazdy na sam dol licznika??!! to czyli honda vfr jest ewenementem wsrod innych hond?? pierwszy raz sie z tym spotkalem....moim zdaniem wskazowka powinna byc ponad polowe wskaznikia i stac tam prawie nieruchomo.....??!!
zzr1100 '01
zzr600 '96
kc100 '81
4xjunak m10
gazela
zzr1100 '01
zzr600 '96
kc100 '81
4xjunak m10
gazela
- Fakir
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: wielkopolskie
Kolego sprawdz sobie mase tego czujnika, u mnie bylo tak ze kopułka w ktorej jest termostat byla zbyt slabo przykrecona do silnika, na postoju wskazywal wlasciwa temp, a podczas jazdy wskazowka opadala.
Dokrec dwie sruby ktore mocuja kopulke do silnika.
U mnie takze podczas jazdy na trasie kiedy temperatura nie przekrzacza 15st. wskazowka opada do pola zaznaczonego "1"
Wystarczy postac na swiatlach i juz wedruje w gore.
A termostat sprawdzalem, i otwiera sie przy ok 80st wiec jest git
Dokrec dwie sruby ktore mocuja kopulke do silnika.
U mnie takze podczas jazdy na trasie kiedy temperatura nie przekrzacza 15st. wskazowka opada do pola zaznaczonego "1"
Wystarczy postac na swiatlach i juz wedruje w gore.
A termostat sprawdzalem, i otwiera sie przy ok 80st wiec jest git
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- figaro
- ostry klepacz
Masz Kolego poważny problem ze wzrokiem. Nie zauważasz kąta, pod którym zrobione jest zdjęcie i odstępu wskazówki od tarczy obrotomierza.piter/slizg pisze:przede wszystkim figaro, jesli to Twoje moto to masz troszke za wysokie obroty! 1000rpm -+100rpm

Mylisz Kolego samochód z motocyklem. W moto układ chłodzenia nie jest przystosowany do pracy w systeme stop & go /tak jak w aucie/ tylko do jazdy.piter/slizg pisze:to jesli jest malaprecyzja wskaznika, to dlaczego tak opada wskazowka w czasie jazdy na sam dol licznika??!! to czyli honda vfr jest ewenementem wsrod innych hond?? pierwszy raz sie z tym spotkalem....moim zdaniem wskazowka powinna byc ponad polowe wskaznikia i stac tam prawie nieruchomo.....??!!

Wentylator jest traktowany wyłącznie jako wspomaganie chłodnicy. Dłuższy postój motocykla na pracującym silniku może doprowadzic do miejscowego przegrzania jednostki napędowej.

Tyle w telegraficznym skrócie. Zrobisz co/jak zechcesz, w razie czego odsyłam do mojego podpisu.
- poscig
- klepacz
- Imię: Marek
- Kontakt:
też podłączę się pod temat bo w mojej 36ll podczas smigania wskazówka jest minimalnie nad poz.1.niezaleznie od prędkości i temp.zewnetrzej.No podczas ostrego pałowania pomiedzy poz.1 a srdokiem skali.Podczas powolnej jazdy w miescie temp.jest na godz.8.wentylator sia włącza podczas pozycji na godz 9.
Odnosnie układu chłodzenia 36 a 46 podstawowa różnica jest fakt ,że w 36 chłodnica jest w standartowym miejscu tj.przed silnikiem gdzie podczas jazdy jest gennialny przepływ powietrza.W 46 jak wiadomo chłodnice są po bokach co uniemozliwia tak dobrego przepływau powietrza przez chłodnice stad ich ilość 2szt.
Bądz co bądz hestem ciekaw czy jest ktos kto posiada rc 36ll i podczas normalnej eksploatacji ma temp.na zegarze wskazującym godz 9 (czyt,Połowa skali)???
Odnosnie układu chłodzenia 36 a 46 podstawowa różnica jest fakt ,że w 36 chłodnica jest w standartowym miejscu tj.przed silnikiem gdzie podczas jazdy jest gennialny przepływ powietrza.W 46 jak wiadomo chłodnice są po bokach co uniemozliwia tak dobrego przepływau powietrza przez chłodnice stad ich ilość 2szt.
Bądz co bądz hestem ciekaw czy jest ktos kto posiada rc 36ll i podczas normalnej eksploatacji ma temp.na zegarze wskazującym godz 9 (czyt,Połowa skali)???
- armen1pl
- pisarz
- Imię: Arek
W Hondzie Civic wskazówka temperatury też nie jest na środku przy dogrzanym silniku:D
P.S. i w Tico też
P.S. i w Tico też

Najpiękniejsza muzyka to ryk silnika.