-
Fakir
- klepacz

- Imię: Krzysztof
- województwo: wielkopolskie
Czy ktoś może się wypowiedzieć w kwestii naprawy tego sprzęgiełka?
wystarczy zastosować nowe sprężynki? czy może są jakieś zestawy naprawcze?
wszystko wskazuje że u mnie też nawala te sprzęgiełko.
przy dłuższym kręceniu starterem, przestaje się obracać wał w silniku i słychać metaliczną sieczkarnie

Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
-
sa18jan
- Imię: Andrzej
- województwo: lubuskie
Ciągle czekam na przesyłkę i troche sie niepokoje bo już coś długo,pozytywne myślenie jest take ze jutro przyjdzie... jak już złożę,to od razu napiszę czy pasuje.

, Dziękuje za screeny z Servisówki! Pozdrawiam!
Każda Honda jeździ szybciej niż wygląda

-
Ketchup
- klepacz

sa18jan pisze:jak już złożę,to od razu napiszę czy pasuje.
najpierw je dokładnie porównaj - a potem zakładaj

Jak do baku to tylko nitroglicerynometanol
-
sa18jan
Hej! Chłopaki... zestaw naprawczy który kupiłem na allegro do RC 24,japońskiej firmy coś tam coś tam,w którego skład wchodzą wałki popychacze wałków i sprężynki,jest identyczny jak w RC 36 i RC 36 II wiec bez obaw kupujcie,mozna go założyć,pasuje idealnie.
W moim przypadku cały zakup jest niestety nieudany.po wyciagnięciu sprzęgiełka i postawieniu na stole odkręciłem dekiel który trzyma wałki w kupie i okazałao sie ze jakis czas temu(pewnie wtedy kiedy przestało działać) powsto niewielkie jak włos pęknięcie bierzni zewnetrznej.Rozpadła mi sie na poł w rekach,,, porównałem wałki z zestawu naprawczego z moimi suwmiarka i sa identyczne.. moje stare sie nawet nie wyeksploatowały tj tez sprężynki.Wiec teraz czeka mnie zakup tej też bierzni..... pozdrawiam wszystkich i dziękuje za pomoc.

-
Fakir
- klepacz

Czy cale sprzegielko pasuje od rc36 z 90-93 roku do rc36a z 94-97?
Bo rozumiem ze od rc24 ma inne wypustki, a moze od rc46 podejdzie?
Pozdrawiam
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
-
figaro
- ostry klepacz

- Imię: Tomasz
- województwo: pomorskie
sa18jan pisze:Hej! Chłopaki... zestaw naprawczy który kupiłem na allegro do RC 24,japońskiej firmy coś tam coś tam,w którego skład wchodzą wałki popychacze wałków i sprężynki,jest identyczny jak w RC 36 i RC 36 II wiec bez obaw kupujcie,mozna go założyć,pasuje idealnie.
W moim przypadku cały zakup jest niestety nieudany.po wyciagnięciu sprzęgiełka i postawieniu na stole odkręciłem dekiel który trzyma wałki w kupie i okazałao sie ze jakis czas temu(pewnie wtedy kiedy przestało działać) powsto niewielkie jak włos pęknięcie bierzni zewnetrznej.Rozpadła mi sie na poł w rekach,,, porównałem wałki z zestawu naprawczego z moimi suwmiarka i sa identyczne.. moje stare sie nawet nie wyeksploatowały tj tez sprężynki.Wiec teraz czeka mnie zakup tej też bierzni..... pozdrawiam wszystkich i dziękuje za pomoc.
Zdjęcia kolego, zdjęcia wstaw

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
-
sa18jan
W połowie tygodnia bede rozbierał całość po raz kolejny , wiec wrzuce cała dokumentacje krok po kroku.
Całe sprzęgiełko pasuje od RC 36 do Rc36II, do Trzydziestek szustek od 24 pasuje tylko środek,a sprzegiełko w 46 jest jzu inne.

-
figaro
- ostry klepacz

- Imię: Tomasz
- województwo: pomorskie
sa18jan pisze:Całe sprzęgiełko pasuje od RC36I do RC36II, do Trzydziestek szustek od 24 pasuje tylko środek, a sprzegiełko w 46 jest już inne.
I to są już konkretne wiadomości. Dzieki i czekamy na foty.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
-
sonsiat
- bywalec

- Imię: Mateusz
- województwo: warmińsko-mazurskie
Jako że też miałem do czynienia ze sprzęgiełkiem pare dni temu moge tylko potwierdzić, że kiedy rozrusznik uślizguje, rzęzi ( to zdażało się sporadycznie), a obudowa impulasatora (sprzęgiełka) jest cała, należy wymienić tylko sprężynki na nowe. Stare były zdeptane o ponad milimetr w stosunku do dł. nowych. Dociski i wałeczki są raczej trwałe. U mnie nie było widać zużycia na tych el. ani na bieżniach łożyska, ani na bieżni po której śmigają te dociski. Po wymianie sprężynek jest cacy.
-
możej
- pisarz

- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
sonsiat pisze:
Jako że też miałem do czynienia ze sprzęgiełkiem pare dni temu moge tylko potwierdzić, że kiedy rozrusznik uślizguje, rzęzi ( to zdażało się sporadycznie), a obudowa impulasatora (sprzęgiełka) jest cała, należy wymienić tylko sprężynki na nowe. Stare były zdeptane o ponad milimetr w stosunku do dł. nowych. Dociski i wałeczki są raczej trwałe. U mnie nie było widać zużycia na tych el. ani na bieżniach łożyska, ani na bieżni po której śmigają te dociski. Po wymianie sprężynek jest cacy.
Potwierdzam, dla potomnych
http://mozej.pl/?p=427
-
Fakir
- klepacz

a czy sprzęgiełko od vf'ki 750 magna pasuje do rc36a ?
bo wiele innych silnikowych części jest takich samych

Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
-
sa18jan
Witam,tak jak obiecałem wrzucam fotki.Jestem już po naprawie.Wymieniłem całe sprzegiełko,stare, co pokazują fotki miało pękniętą bierznie zewnętrzną.Nie wiadomo z jakiej przyczyny wystąpiło uszkodzenie.Wałki i spręzynki nie uległy eksploatacji.@UP - z tego co wiem od Magny pasuje wszystko oprócz sprzegiełka (trybiki i tulejki).znajdującego sie na zdjeciach, lecz sa to informacje nie potwierdzone.Jeśli ktoś ma ochotę to moge odsprzedać dwa komplety wałków popychaczy i sprężynek,jeden komplet nowy w opakowaniu drugi z uszkodzonego sprzegła.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

-
Ketchup
- klepacz

sa18jan pisze:Nie wiadomo z jakiej przyczyny wystąpiło uszkodzenie.
Była już pewna teoria na ten temat - ale tak to już jest, jak się nie czyta innych postów w "tym samym temacie"
pozdro
Jak do baku to tylko nitroglicerynometanol
-
Fakir
- klepacz

u mnie podobnie jak wyżej pęknięta bieżnia ->
http://i40.tinypic.com/rrr3o8.jpg
niezła sieka byłaby gdyby się rozpadło i wpadło do skrzyni korbowej, ale raczej to niemożliwe gdyż całość jest w obudowie.
sprzęgiełko zmienione, rozrusznik nareszcie nie "przepuszcza" także powinno być okej

Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
-
piter/slizg
- Imię: piotr
- województwo: zachodniopomorskie
autor: piter/slizg » wt 24 kwie 2012, 14:19
witam.
powiem Wam tak, bo ja sam sie nie sluchalem mechanikow, ktorzy mnie ostrzegali przed wymiana tylko zestawu naprawczego, bo grozi to nieustannym otwieraniem pokrywy, wrrrrrr.
chcialem poprostu zaoszczedzic........a i tak musialem kupic rowniez zebatke, ktora kosztowala mnie z ebaja 300zl a w serwisie kosztuje ponad 500zl. kupilem silnik z ktorego wzialem glowny element i teraz dziala jak nalezy.
moja vuefcia ma przejechane juz ponad 80tys km i dopiero teraz rozrusznik walnal....
pozdrawiam
ps co do sily dokrecania o to one:
obudowa silnika(crankcase cover bolts): 12Nm
sruba walu(retaining bolt): 90Nm
trzy sruby sprzegielka(clutch body cover bolts): od 86'do89' 28Nm a a od 1990 roku 40Nm
pozdrawiam
vfr750 rc24 '88 przebieg 200000km.....
zzr1100 '01
zzr600 '96
kc100 '81
4xjunak m10
gazela