VFR RC36II czy VFR RC46 800fi
- Tosik
- bywalec
- Imię: Adam
- województwo: dolnośląskie
VFR RC36II czy VFR RC46 800fi
Witam, szukam właśnie pierwszej w swojej motocyklowej karierze VFR-ki. Nie wiem na czym skupić swoje poszukiwania, ponieważ ceny są zblizone a motocykle się już różnią. W grę wchodzą jak w temacie RC36II lub RC46. Jest jeszcze jedna sprawa- jedyne czego boję się w VFR to stalanie- dużo się mówi, że VFR lubi sporo wypić. W związku z obecnymi cenami benzyny spalanie ma dla mnie spore znaczenie. Na dodatek od dwóch sezonów jeżdżę na NTV 650 Revere i ciężko w niej przekroczyć 6l/100km. Nie oczekuje, że VFR będzie też palić 5,5l ale ciekawy jestem jakie są realne spalania. Przeszukałem oczywiście już forum w temacie spalania i wahania są dość spore...od około 4,9l do 17l na 100km. Będę wdzieczny za wszelkie rady.
Pzdr Tosik.
Pzdr Tosik.
http://motocyklemtuitam.blogspot.com/
"Bo serce ułana gdy położysz je na dłoń – na pierwszym miejscu panna…przed panną tylko koń"
"Bo serce ułana gdy położysz je na dłoń – na pierwszym miejscu panna…przed panną tylko koń"
-
- klepacz
- Imię: Roman
- województwo: wielkopolskie
Re: VFR RC36II czy VFR RC46 800fi
W te 17-ście to chyba nie uwierzyłeś
Najmniejsze spalanie mają gaźnikowe RC36.Tam 5,5 literka to nic nadzwyczajnego. RC 46 zadowoli się nie co wiekszą ilością ale to i tak ekonomiczny motocykl.
Za 8 tysi znajdziesz całkiem poczciwą RC 46 z lat 98-99.Na pewno nie będzie to motocykl w idealnym stanie i oryginalnym lakierowaniu, ale jeśli masz jeszcze w planach do przeznaczenia parę groszy na serwis to raczej bym szukał tego modelu.

Za 8 tysi znajdziesz całkiem poczciwą RC 46 z lat 98-99.Na pewno nie będzie to motocykl w idealnym stanie i oryginalnym lakierowaniu, ale jeśli masz jeszcze w planach do przeznaczenia parę groszy na serwis to raczej bym szukał tego modelu.
- olo
- klepacz
- Imię: Olek
- Kontakt:
Tosik, mam RC36 od sześciu lat. Przy bardzo ekonomicznej jeździe schodzi bez problemu do 5l. nawet obładowana plecakiem i kuframi. Średnie spalanie dla mnie to 5-6 litrów, jazda dynamiczna-6-7, tor Poznań-10 

VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section 

- Tosik
- bywalec
Slyszałem właśnie, że gaźnikowe są ekonomiczniejsze, jednak jeśli za podobne pieniądze mogę kupić nowszy model, ze świeższym wyglądem i ponąć jeszcze poprawiona pozycją (siedziałem tylko na RC36II) to sam juz nie wiem :] Podobno też po 2000r coś zostało poprawione i RC46 paliły o około 05-1l/100km mniej w porównaniu do roczników 98-99?
- olo
- klepacz
- Imię: Olek
- Kontakt:
Tak, wtrysk jest bardziej rozbudowany i uzupełniony o sondy lambda co daje precyzyjniejsze dobieranie dawki paliwa a więc-w pewnych okolicznościach-mniejsze spalanie...
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section 

- Fakir
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: wielkopolskie
Witaj, jeśli masz do wydania do 8 tyś to szukaj rc36a
zostanie jeszcze trochę na serwis.
moja rc36a po czyszczeniu gaźników, na nowych świeczkach i z nowymi filtrami schodziła poniżej 5 litrów na setkę, ale to przy prędkości +- 80kmh
średnio w trasie przy 110-130 łyka trochę ponad szóstkę
na mieście zamyka się w 8 litrów, zależy od jazdy.
trochę inaczej się jeździ na rc36a i rc46 - mam tu na myśli inną kanapę, i inne właściwości zawieszenia

zostanie jeszcze trochę na serwis.
moja rc36a po czyszczeniu gaźników, na nowych świeczkach i z nowymi filtrami schodziła poniżej 5 litrów na setkę, ale to przy prędkości +- 80kmh

średnio w trasie przy 110-130 łyka trochę ponad szóstkę
na mieście zamyka się w 8 litrów, zależy od jazdy.
trochę inaczej się jeździ na rc36a i rc46 - mam tu na myśli inną kanapę, i inne właściwości zawieszenia
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- figaro
- ostry klepacz
- Imię: Tomasz
- województwo: pomorskie
Tosik-u, to ile spali Ci moto podczas jazdy zależy w głównej mierze od prawego nadgarstka.
Jeżeli preferujesz spokojną jazdę, zużycie będzie w zakresie ok. 5,5 - 7 l
Jeżeli poczujesz w czasie jazdy tzw. nagłą potrzebę, zew natury, wołanie, itd..., licz się ze zużyciem nawet ok. 10 l
Jeżeli zaś chodzi o rocznik, znajdziesz tu zarówno zagorzałych zwolenników RC36 oraz rozanielonych wielbicieli RC46
I każdy powie Ci, że jego moto jest naj...
A wybór jak zwykle zależy od... kieszeni

Jeżeli preferujesz spokojną jazdę, zużycie będzie w zakresie ok. 5,5 - 7 l

Jeżeli poczujesz w czasie jazdy tzw. nagłą potrzebę, zew natury, wołanie, itd..., licz się ze zużyciem nawet ok. 10 l

Jeżeli zaś chodzi o rocznik, znajdziesz tu zarówno zagorzałych zwolenników RC36 oraz rozanielonych wielbicieli RC46

I każdy powie Ci, że jego moto jest naj...

A wybór jak zwykle zależy od... kieszeni

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- Tosik
- bywalec
Powiem tak- nie szaleję jakoś specjalnie na moto, lubie szczególnie turystyczną jazdę. Tyle tylko, że podejrzewam, że skoro 60 konnym sprzętem pomykam w trasie zwykle 110-130km/h to jak będę miał w manetce prawie dwa razy tyle to i tempo wzrośnie do momentami do 140km/h. O czeski winklach nawet nie piszę 

- Buła
- klepacz
- Imię: Marcin
- województwo: świętokrzyskie
- Kontakt:
Witam,nie wiem jak z pierwszymi modelami 800 ale ja swoją RC36II we dwie osoby z trzema kuframi przy normalnej jeżdzie tak do 130 mieszczę się w przedziale 5,5-6 litrów,najmniej spaliła mi 4.9 litra,także we dwie osoby.Z różnych opini na forum i w rozmowach właśnie pierwsze modele 800 miały duże spalanie,a tak nawiasem to moja 750 jest do sprzedania

Wszędzie dobrze ale na VFR najlepiej 
1Była VFR 750-90r
2.Była VFR 750-96r
3Była VFR 800FI-99r
4.Był CBR 1100 XX-1997r
5.Była VFR 800 Fi-1999 r.
6.Jest CBR 900 RR Fireblade 98 i 99r+Varadero 1000 2006

1Była VFR 750-90r
2.Była VFR 750-96r
3Była VFR 800FI-99r
4.Był CBR 1100 XX-1997r
5.Była VFR 800 Fi-1999 r.
6.Jest CBR 900 RR Fireblade 98 i 99r+Varadero 1000 2006
- goman
- pisarz
- Imię: Tomek
- województwo: lubuskie
- Kontakt:
to zależy, ja miałem 800 rocznik 98 i była bardzo oszczędna - wersja niemiecka 

- Tosik
- bywalec
Buła, pewnie dlatego że do sprzedania to taka oszczędna
Jak masz jakiegoś linka do ogłoszenia albo fotki tej swojej to podeslij.

- Kudlaty
- teksciarz
- Imię: Kamil
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
Moja niemiecka z 98r. pali średnio 6.5l. Najmniej wzięła 5,7l ale to już była bardzo ekonomiczna jazda.
-
- pisarz
- województwo: kujawsko-pomorskie
O spalaniu są inne tematy, które i tak nie wyczerpują zagadnienia
.
Tak btw ciekaw jestem, który pokona barierę poniżej 4,0
Choć, jak widzę, to się zdarzają tacy, co i 80km/h jeżdżą, a wtedy kto wie
Za 8,0 tys. PLN to dobrej 800 nie kupisz. Będziesz musiał wówczas i tak trochę dołożyć, żeby miała ręce i nogi
Z takim budżetem celuj w 750.
Spalanie będziesz miał większe niż w NTV.

Tak btw ciekaw jestem, który pokona barierę poniżej 4,0

Za 8,0 tys. PLN to dobrej 800 nie kupisz. Będziesz musiał wówczas i tak trochę dołożyć, żeby miała ręce i nogi

Z takim budżetem celuj w 750.
Spalanie będziesz miał większe niż w NTV.
Adam
- Tosik
- bywalec
Wiem, że będzie większe i ok. Byle tylko nie żarła 8l/100 przy pierwszej lepszej okazji. No dobra, jeszcze przy jeździe tylko po mieście może te 8l bym przebolał, ale jeżdżę głównie poza miastem więc chciałbym aby w trasie mieściła się w 7-7,5l max. Może i przesadzam, ale te ceny są po prostu zabojcze
a jednocześnie chce się czegoś więcej po kilku sezonach- więcej komfortu i mocy.

- goman
- pisarz
- Imię: Tomek
- województwo: lubuskie
- Kontakt:
trasa PL - ITALIA spalanie przy przelotowej 130 autostradą, moto załadowane na maxa - 4,5 i tyle w temacie
a jak ktoś ma stare świece, brudny filtr i źle napompowane opony itd to może i 10 mu pali
a jak ktoś ma stare świece, brudny filtr i źle napompowane opony itd to może i 10 mu pali