Trochę "egzotyki" - wyprawa nad morze Czarne + Ist

Masz pomysł na jakieś nocne latanie? Propozycję wycieczki? Pisz tutuaj :)
Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz
Imię: Maciej
województwo: śląskie

Trochę "egzotyki" - wyprawa nad morze Czarne + Ist

Post autor: brii » sob 13 mar 2010, 10:39

Witam!

Planujemy ze znajomymi wypad na dłuższą wakacyjną wycieczkę. Jako, że znudziła nas Europa zachodnia postanowiliśmy wybrać inny kierunek - wyprawa ma być przygodą. Na początku w planach był Krym, ale po dokładniejszym przestudiowaniu tematu postanowiliśmy uderzać bardziej na południe. Chcemy pojechać nad Bułgarskie morze po drodze zwiedzając ile się da.
Póki co jedziemy na 3 motocykle + samochód.

Wyjazd zaplanowany jest na 21.08.2010r i jest to termin 100% pewny i niezmienialny ;) Wyprawa ma potrwać 10 do 14dni. Start w piątek 20 sierpnia z Poznania, a potem z rańca 21.08 z Częstochowy. Ogólny plan trasy:
Dzień 0 - [0 - 300km]:
- Poznań -> Cz-wa
Dzień 1 - [300km - 550km]:
- Jezioro Żywieckie (1,2) (fajne widoki)
- Besenova (3) (kompiel w ciepłych źródłach i nocleg)
Dzień 2 - [550km - 992km]:
- Poprad - świetny widok na Tatry i trochę leczniczych źródeł (4)
- Dobrze by było dojechać do Sibiu
Dzień 3 - [992km - 1577km]:
- Trasa Transforgaraska (8,9) (polecam objerzeć TopGear S14E01 ;) - zdjęcia niżej)
- Bukareszt - w stolicy jest co obejrzeć(10)
Dzień 4 - [1577km - 1900km]:
- Bułgaria
- Bjala (F)
---------------------------------------------
Razem 1900km

Dzień 5:
- robimy co chcemy
Dzień 6:
- robimy co chcemy (wypad gdzieś może :D Gdzie - to się ustali bo póki co każdy z nas ma inny pomysł ;) Z miejsca naszego wypoczynku do Istambułu jest niecałe 400km)
Dzień 7:
- robimy co chcemy
Można tutaj zostać dłużej :)

Powrót:
Dzień 8 - [0km - 487km]:
- Zaczynamy wracać
- Craiova - tutaj można zobaczyć zwykłą Rumunię, miasto jak na ich warunki nie małe - pewnie coś do obejrzenia się znajdzie
Dzień 9 - [487km - 1097km]:
- Budapeszt - wieczorna zwiedzanie stolicy Węgier
Dzień 10 - [1097km - 1207km]:
- Balaton - dzień ostatni dzień laby
Dzień 11 - [1207km - 1984km]:
- Powrót do domu, przez Bratysławę, Brno, Kotlinę Kłodzką. Po obiadku w Kłodzku chyba się rozjeżdżamy. Kilometrów w ten dzień trochę jest do zrobienia, można pomyśleć ewentulanie o noclegu w Polacnicy Zdrój - znam tam trochę "ośrodków" a masteczko wieczorem jest magiczne.
------------------------------
Razem ~3900km - powiedzmy 4000km.

Kwestia noclegów po drodze do ustalenia, ale raczej nie będziemy nic rezerować - bo mogą, jak to w drodze bywa, zdarzyć się jakieś poślizgi. Nad morzem zarezerwujemy niebawem jakieś miejsca w rozsądnym hotelu przez zaprzyjaźnione biuro podróży (stąd potrzebne deklaracje chętnych).

Koszty wycieczki powinny się zmieścić w 3000zł / głowa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Katarzynki to takie pierniczki
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.

Awatar użytkownika
kris2k
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
Kontakt:

Post autor: kris2k » sob 13 mar 2010, 11:18

Z jakiego programu sa screeny z mapa?

Plan fajny, jak wpadna mi jakies pomysly co moglibyscie zwiedzic po drodze to bede wpisywac :)

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz

Post autor: brii » sob 13 mar 2010, 11:24

kris2k pisze:Z jakiego programu sa screeny z mapa?
Automapa
kris2k pisze:Plan fajny, jak wpadna mi jakies pomysly co moglibyscie zwiedzic po drodze to bede wpisywac
:smile:
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.

Awatar użytkownika
możej
pisarz
pisarz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

Post autor: możej » sob 13 mar 2010, 11:42

Plany bardzo fajne ;) Ja myślę nad Krymem w tym roku, ale kto wie.. może pociągnie mnie trochę niżej.
brii pisze:Koszty wycieczki powinny się zmieścić w 3000zł / głowa.
Ten koszt na głowę, czy na motocykl? Dobrze mi wychodzi, że koszt paliwa to +/- 1500zł?

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz

Post autor: brii » sob 13 mar 2010, 12:31

Dobrze Ci wychodzi - 1500zł to mniej/więcej paliwo, reszta to noclegi, opłaty i żarcie :) Koszt powiedzmy na kask (przy założeniu, że na mocie jedzie jedna osoba) ;) Jadący samochodem w "kupie" będą mieli trochę taniej ;)

Też myśleliśmy nad Krymem, ale po konsultacjach z ludźmi którzy byli na Krymie i na Bułgarskich plażach doszliśmy do wniosku, że jednak Bułgaria będzie przyjemniejsza i dużo mniej problematyczna :)

Awatar użytkownika
JuNioR
klepacz
klepacz
Imię: Przemek
Kontakt:

Post autor: JuNioR » czw 20 maja 2010, 10:29

brii, byliśmy w Bjalej chwile - totalna SPIERDOLINA w porównaniu do OBZORU!! Jedzie smrodem, brudem i niezdrowym męskim podnieceniem - jak w wiejskiej dyskotece :P
A tak poważniej - to OBZOR jest 3km dalej, ceny te same, a nieporównywalnie lepiej!! Jeśli jeszcze nie macie noclegu zapłaconego zaufajcie mi i poszukajcie w OBZORZE!!

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz

Post autor: brii » czw 20 maja 2010, 10:33

JuNioR pisze:Jeśli jeszcze nie macie noclegu zapłaconego zaufajcie mi i poszukajcie w OBZORZE!!
Dzięki za sugestie :)

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz
Imię: Łukasz

Post autor: binio » pt 21 maja 2010, 15:43

brii pisze:Też myśleliśmy nad Krymem, ale po konsultacjach z ludźmi którzy byli na Krymie i na Bułgarskich plażach doszliśmy do wniosku, że jednak Bułgaria będzie przyjemniejsza i dużo mniej problematyczna :)
No nie, tutaj to ja musze sie wtracic i kategorycznie zaprzeczyc rzekomej "problematycznosci" Krymu i wogole Ukrainy :mrgreen: To najmniej problematyczny kraj i region w jakim do tej pory bylem :) Jedziesz za szybko? no problem, nie masz prawka? no problem, wszystko zgodnie z przepisami? no problem - tylko kilka $$ ;D Nigdzie nie jezdzilo mi sie, rozbijalo, mieszkalo, szukalo mieszkania/kempingu/plazy latwiej i przyjemniej niz tam :)
Moze i ja zachacze w tym roku bulgarie, ale chyba sporo wczesniej niz wy.

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz

Post autor: brii » pn 24 maja 2010, 09:53

binio pisze:Jedziesz za szybko? no problem, nie masz prawka? no problem, wszystko zgodnie z przepisami? no problem - tylko kilka $$ ;D
Znajomi twierdzili, że jasne - nie ma problemu - wystarczy tylko $$, ale jak musisz się zatrzymywać co 30km i dawać $$ nawet jak nie przeginałeś pały to trochę jednak może być denerwujące ;)

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz
Imię: Łukasz

Post autor: binio » wt 25 maja 2010, 20:43

nie co 30km, przez cala podroz w dwie strony zatrzymali nas moze 5-6 razy.
VTEC? its like a woman running away from a rapist,
makes lots of noise but dont actually get away.

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz

Post autor: brii » śr 26 maja 2010, 08:14

binio pisze:nie co 30km, przez cala podroz w dwie strony zatrzymali nas moze 5-6 razy.
To miałeś farta - znajomi mówili, że tamtejsze miśki praktycznie zepsuły im cały wyjazd. W sytuacji kiedy skończyła im się kasa musieli czekać na interwencję z ambasady, bo miśki nie chciały ich puścić dalej... Ja tam wolę jednak dać sobie spokój na razie z tamtymi okolicami mimo tego, że bardzo chcę je zobaczyć. Pojadę tam za 2 - 3 lata - może trochę normalniej będzie ;)

ODPOWIEDZ