Wariat - nowe moto :)

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
Fisher
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Fisher » pn 31 sie 2009, 22:52

Fred pisze:Gratuluje padliny :mrgreen:

Wpadne kiedyś obczaić. Może jaki film nagramy stunterski :twisted:

Jaka padlina, ja ci dam padlinę, to wariat a nie padlina :evil
Akurat nie padlina bo nie kupiona w Polsce :evil Moto przyjechało z Italii i gdyby nie to że brakuje mu plastików to byłaby "igła"! Nie mylić z "igłami" na rynku polskim, krajowa "igła" to moto tak zajechane że nie wiadomo gdzie przód a gdzie tył, a gdyby to była krowa to bym ją z litości dobił :biggrin :twisted:

Awatar użytkownika
Achmed
klepacz
klepacz
Imię: Marek
województwo: mazowieckie

Post autor: Achmed » pn 31 sie 2009, 23:14

Fisher pisze:Akurat nie padlina bo nie kupiona w Polsce Moto przyjechało z Italii i gdyby nie to że brakuje mu plastików to byłaby "igła"! Nie mylić z "igłami" na rynku polskim
bo wiecie u włocha nikt na gumie nie umie a lacza spalic to polako proszą o pokaz i wogóle włosi strasznie dbają o moto i samochody :lol ;-)
VFR 750 RC36II BYŁA
VTR 1000F BYŁA
DR 650R BYŁA
VFR 800 FI BYŁA
ZR750C CR W BUDOWIE
TT600R BYŁA
VFR 800 BYŁA
KTM EXC 250 2T BYŁ
TRIUMPH SPRINT ST 1050 BYŁ
Triumph Tiger 1050
VFR 750 RC 36II

Awatar użytkownika
Bragi
teksciarz
teksciarz
Imię: Michał
Kontakt:

Post autor: Bragi » wt 01 wrz 2009, 00:02

To samo miałem napisać :D Byłeś we Włoszech? Ja byłem w tym roku na południu i to co sie tam dzieje to ludzkie pojęcie przechodzi :)
Chwila która trwa, może być najlepszą z Twoich chwil... ['] Piotras

Awatar użytkownika
Fisher
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Fisher » wt 01 wrz 2009, 00:45

Bragi pisze:To samo miałem napisać :D Byłeś we Włoszech? Ja byłem w tym roku na południu i to co sie tam dzieje to ludzkie pojęcie przechodzi :)
A owszem, nie raz :) Akurat to moto przyjechało z północy Włoch (tam jest troche inaczej), nie z południa :)
A teraz tak serio, owszem włosi o auta nie dbają wcale, o motocykle różnie to bywa, ale przeważnie jest ok. Ale to fakt że we włoszech (zresztą np w niemczech i innych krajach też) da się znaleść moto w stanie conajmniej dobrym z ogłoszenia. Ja w polsce szukałem mojej VFRki, tak samo mojej poprzedniej CBRki i nie znalazłem bo chciałem moto zadbane. Moim zdaniem bierze się to z tego, że jak moto jest naprawdę dobre to nowego właściciela znajduje w najbliższym otoczeniu typu znajomy itp a nie z ogłoszenia (moja CBRka była rewela i jak sprzedawałem poszła w ręce mojego kumpla, nawet nie wystawiłem ogłoszenia). Jeśli u nas moto trafia np. na allegro to często jest to niestety padło. Zobaczcie VFRy, jeśli ktoś z forum sprzedaje i jest ok to najczęściej odkupuje je forumowicz, a teraz - Oceniamy oferty motocykli, ile jest tam wartych wzięcia? 2%?

Poza tym z użytkownikami jest różnie, my o Viferki dbamy, ale masa jest osób które nie dba o moto, czy to z braku kasy, czy z potrzeby lepszego zagospodarowania tych pieniędzy, czy z przekonania że z tego się nie strzela, nie wiem. Kupuje chłop Cebre za 4000 zł, wyglad nieważny, stan nieważny, ważne że ma 100km na papierze. A potem przychodzi do wydatków i jest zonk bo nie ma kasy więc trzeba czarować, np. regeneracja klocków hamulcowych sposobem domowym :biggrin (historia autentyczna którą naocznie widziałem, gość który miał CBR F1 jakimś magicznym sposobem przyklejał kawałki okładzin z klocka chyba z MZ ETZ, potem przyszlifował i stwierdził że rewelacja, włos się jeży).

Z mojej obserwacji, w Polsce jest bardzo duży procent moto które nie są serwisowane ani zadbane tak jak powinny, naprawiane i reanimowane za pomocą druta i gumy do żucia, za granicą przeważnie ludzie tak nie oszczędzają na serwis moto, może ze względu na lepszą sytuację finansową, przyczyn może być wiele. I jeszcze jedno, widział ktoś jakiś auto-złom za granicą? Rozwalone moto wszelkiej maści. A u nas? Reanimacja najtańszym kosztem i do żyda, ewentualnie jak już definitywnie nie ma co zbierać to na części.

Ostatnia rzecz, tam jest poprostu lepsza pogoda i duuużo więcej moto więc jest z czego wybierać :twisted:

Kończę dystusję bo wyszedł mi elaborat z wieczora, ale to z obruszenia, bo szukając mojej Viferki zrobiłem po Polsce mase kilometrów i myślałem że zejdę przez nadciśnienie.

Pozdro, szerokości i miłej nocy :grin:

Awatar użytkownika
Bragi
teksciarz
teksciarz
Imię: Michał
Kontakt:

Post autor: Bragi » wt 01 wrz 2009, 00:50

Fisher ja chciałem tylko zaznaczyć, że nie można kojarzyć "moto sprowadzone z Italii" ze stanem idealnym bo nie zawsze tak jest :) Owszem, byłem na południu Włoch i tam jest zupełnie inaczej niż na północy (byłem pare lat temu).
Co do moto w Polsce to większość z nas wie jak to jest - niestety takie realia.

PS. Duuuuuuużo więcej to jest tam skuterów :D chyba 100 na 100 mieszkańców :lol:
Chwila która trwa, może być najlepszą z Twoich chwil... ['] Piotras

ODPOWIEDZ