Wheelie

Jazda na gumie i inne Stoppie.
Awatar użytkownika
rommi
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: rommi » pn 01 mar 2010, 22:51

PETER pisze:potem to już twoja robota chcesz lecieć dalej czy wyżej
... na dupe :evil
słuchaj PETERA, on nawet taczkę postawi na tylne koło ;-)

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: orzyl » pn 01 mar 2010, 22:52

polecam próbować też bez przymykania gazu.... trzeba tylko sobie wypracować nagłe otwarcie :) ćwiczyć ćwiczyć ćwiczyć. na vfr rc46 napewno można bez przymykania manety, rc 36 możeja też :P . nie wiem jak vitek. Jak ktoś chce dać na próbę to ja chętnie :)
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

Awatar użytkownika
Pieciu
bywalec
bywalec
Imię: Bartek
Kontakt:

Post autor: Pieciu » pn 01 mar 2010, 23:22

jutro jak pogoda bedzie ok bede probowal ale jakos mam wiekszy repsekt ,,strach'' (chodzi glownie o ten vtec bo niewiem czy jak juz bede na tylnim to czy nie nakryje) niz na cbr 600 f4i na niej dawalalem rade bez wiekszego problemu i z gazu i ze sprzegla a ta ,,krowa'' ma opory bede kombinowal, jeszcze jakies wskazowki mile widziane...

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: orzyl » pn 01 mar 2010, 23:30

jesli boisz się vteca, proponuję tak kombinować aby w momencie włączenia drugiego silnika ( :mrgreen: ), koło było możliwie blisko ziemi, ale jej nie dotykało. i tak coraz wyżej i wyżej. jak ? strzelać ze sprzęgła możliwie blisko momentu włączenia drugiego silnika ( :mrgreen: ), ale przed tym momentem. im bliżej strzelisz, tym szybciej się vtec włączy, a więc przy niższej wysokości koła. i tak strzelać coraz wcześniej i wcześniej. proponuję zacząć od drugiego biegu - wolniej będzie Ci się maszyna podnosiła. Jeśli nie będzie się chciała podnosić, wogóle w momencie gdy na niej siedzisz, przejdź do biegu pierwszego, ale wykonuj krótsze strzały. precyzyjne operowanie manetą (wczesniej wyreguluj sobie luz na gazie do minimalnego) (nie obsługuj jej w trybie on/off) powinno zabobierz "wysokim lotom". jak już to opanujesz, będziesz wiedział co vtec może Ci zrobić, wtedy powinno być łatwiej z samego gazu :)

jesli chcesz sie bawić w taką pogodę w gumowanie, proponuję obniżyć ciśnienie w oponce... o 0,2-0,4 atmosfery nawet. rozjeździć ją trochę i będzie ok.

za szkody nie odpowiadam :)

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » pn 01 mar 2010, 23:54

orzyl pisze: za szkody nie odpowiadam
podpisuje się pod tym obiema RENCAMI
a z pogodą i gumowaniem radziłbym poczekać można trafić niespodziankę jak spadasz na przednie i może byc nie ciekawie :roll: :roll: :roll:
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
możej
pisarz
pisarz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

Post autor: możej » wt 02 mar 2010, 00:40

orzyl pisze:rc 36 możeja też
Da się, da się :P próba pierwszego mocnego przyśpieszenia po dokonaniu zakupu VFR skończyła się gumą ;) BTW czy ja o czymś nie wiem z życia mojej VFR? :mrgreen:

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: orzyl » wt 02 mar 2010, 09:22

no przeciez ja Ci ją objeżdżałem zanim kupiłeś tak ? ciemno było ? tak ? widziałeś wszystko ? nie ? :D

kwiacior
pisarz
pisarz
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: kwiacior » sob 06 mar 2010, 15:23

Jak już miałbym często sie w "to" bawić, to zainwestowałbym w jakiś amor skrętu ;-)
Jak dla mnie szkoda maszynki do takich "atrakcji"
Co innego enduro :lol:
Pamiętam jak kupiłem w końcu większe endurko do przepraw czyt. Kawasaki KLR 650cm :mrgreen: w jednym garze 8)
Piękna praca silnika : pach-pach-pach-pach-pach :twisted:
Stanęli kiedyś pięknego wieczoru na skrzyżowaniu chłopaczki na cebeerkach i widać było, że trochę ze mnie szydzili, to wujek kwiacior pokazał im jak stary klekot potrafi iść na gumkę z gazu, bez żadnej techniki :mrgreen: i tak do 4 biegu, bez zbędnych ceregieli :twisted:
A amorek skrętu to moim zdaniem podstawa jeśli już miałbym się bawić na szybkim szosowym sprzęcie.

Awatar użytkownika
Vermilion
klepacz
klepacz
Imię: Adam
województwo: wielkopolskie

Post autor: Vermilion » ndz 21 mar 2010, 20:05

Próbowałem trochę pogumować, na siedząco podniesienie przedniego koła to nie problem, ale mam odruch pochylania się do przodu, będę z nim walczył. Z jedną nogą z tyłu idzie gładko z samego gazu, ale jest to średnio wygodne :P

Przydałby się filmik nagrany z baku na liczniki, takie oględziny jak obroty wchodzą podczas wrzucania na gumę z 1 i z 2 biegu. Ktoś się tego podejmie? :D
Honda NSR 125 JC22A > Honda CB 500 > Honda VFR 750 RC36I > Yamaha TDM 850 4TX > Honda VFR 800Fi 99' SF > Honda VFR 800Fi 98' !!
SPEED UP - CENTRUM MOTOCYKLISTY
https://www.facebook.com/SpeedUP.Pila

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » ndz 21 mar 2010, 20:56

Vermilion pisze:ale mam odruch pochylania się do przodu
Mam to samo. Taki strach żeby moto za wysoko nie poszedł. Dzisiaj ruszając ze skrzyżowania wytargało mi go wbrew mojej woli :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
Hubu
klepacz
klepacz
Imię: Hubert
województwo: mazowieckie

Post autor: Hubu » ndz 21 mar 2010, 21:08

Vermilion pisze:Próbowałem trochę pogumować, na siedząco podniesienie przedniego koła to nie problem, ale mam odruch pochylania się do przodu, będę z nim walczył. Z jedną nogą z tyłu idzie gładko z samego gazu, ale jest to średnio wygodne :P

Przydałby się filmik nagrany z baku na liczniki, takie oględziny jak obroty wchodzą podczas wrzucania na gumę z 1 i z 2 biegu. Ktoś się tego podejmie? :D
Na waszym miejscu Panowie, jeżeli macie pytania co do gumowania i chcecie film to zgłoście się do nauczyciela forum, uznanego tutaj...a imię jego biały-murzyn ;-)

Awatar użytkownika
abgarman
teksciarz
teksciarz
Imię: Łukasz

Post autor: abgarman » ndz 30 maja 2010, 13:29

Vermilion pisze: Przydałby się filmik nagrany z baku na liczniki, takie oględziny jak obroty wchodzą podczas wrzucania na gumę z 1 i z 2 biegu. Ktoś się tego podejmie? :D
Ja mogę kamerki użyczyc w wawie, a i sam chętnie popatrze jak to się porządnie robi :)

jak jest ktoś chętny do wykonania demo to możemy się spotkać :D
Meet the VFighteR
---------------------------------------

Wcześniej: Honda Deauville 650
Teraz: Honda VFR 800 '98

Awatar użytkownika
bialy-murzyn
klepacz
klepacz

Post autor: bialy-murzyn » ndz 30 maja 2010, 20:54

powiedzcie lepiej gdzie kupic ta podkladke pod kamere
ktora przykreca sie do baku

Awatar użytkownika
abgarman
teksciarz
teksciarz
Imię: Łukasz

Post autor: abgarman » ndz 30 maja 2010, 22:06

Ja uchwyt do kamery na zbiornik kupiłem w sklepie camonboard.pl, a dokładnie ten uchwyt .

Montuje się go na przyssawkę do baku, kamera musi mieć możliwość wkręcenia gwinta 1/4" (standard statywów do aparatów - 99.9% kamer i aparatów go ma.
Na wszelki wypadek całość (razem z kamerką Drift x170) zabezpieczyłem linką od disc locka zamontowaną do lusterka. Jak się okazuje - niepotrzebnie. Latałem z nią 2 paczki na średnio równej drodze i nic się z nią nie działo :D tzn. nie odpadła ;)

Uchwyt wygląda tak:

Obrazek
Meet the VFighteR
---------------------------------------

Wcześniej: Honda Deauville 650
Teraz: Honda VFR 800 '98

Awatar użytkownika
bialy-murzyn
klepacz
klepacz

Post autor: bialy-murzyn » pn 31 maja 2010, 06:04

wkońcu coś fajnego na kamere