Moja VFR'ka 800FI RC46 - Grzebanie przy maszynie
-
- zadomowiony
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
Moja VFR'ka 800FI RC46 - Grzebanie przy maszynie
Hej,
Założyłem temat w którym będe na bierząco wrzucał to co w weekendy będe robił przy mojej Hondzie.
Nie dość , że będę miał harmonogram prac to i będzie mnie ciszył progres z poczynionej pracy.
Podobny temat założyłem na forum Volvo z moją 940 i paru ludzi nawet tam czasem zagląda.
Mam nadzieję , że nikomu to nie bedzie przeszkadzać.
A więc...
Na początku bieżacego miesiąca nabyłem VFR 800 FI z 1998r.
61 000 na zegarze wszystko wskazuje na to , że wszystko jest w standardzie.
Brak historii , ani nawet paragonu za ostatni serwis. Wszystko było robione na bieżaco, ale co też nie wiadomo.
Nic nie było, to historia motocykla zacznie sie od 61k.
Ja przy swoich pojazdach mam zawsze zeszyt z każdym jednym paragonem, czy to może stara szkoła???
Pierwsze zdjecie po przyjezdzie do domu: Od razu pozbyłem sie stelaża... ...i kupiłem zadupek... ...oraz pokrowiec Pozdejmowałem wiekszość plastików ponieważ będe wymieniał wszystkie płyny, każdy panel będzie myty recznie, lekko polerowany oraz woskowany.
Wszystko to w wyspecializowanej przestrzeni przeznaczonej do wykonywania takich czynności czyli w wannie. Bez trytytek obyć sie nie mogło, dostane może gdzieś taką śrubę oraz wypełnienie ramy z nakrętką? Podejrzewam ,że środek wpadł do ramy. Serwis miałybyć na bierząco , patrząc na filtr cięzko mi w to uwierzyć, co myślicie? A na koniec mały QUIZ, gdzie jest poziom płynu w tym zbiorniku i czy jest poprawny? Pozdrawiam Wszystkich
EasyPete
Założyłem temat w którym będe na bierząco wrzucał to co w weekendy będe robił przy mojej Hondzie.
Nie dość , że będę miał harmonogram prac to i będzie mnie ciszył progres z poczynionej pracy.
Podobny temat założyłem na forum Volvo z moją 940 i paru ludzi nawet tam czasem zagląda.
Mam nadzieję , że nikomu to nie bedzie przeszkadzać.
A więc...
Na początku bieżacego miesiąca nabyłem VFR 800 FI z 1998r.
61 000 na zegarze wszystko wskazuje na to , że wszystko jest w standardzie.
Brak historii , ani nawet paragonu za ostatni serwis. Wszystko było robione na bieżaco, ale co też nie wiadomo.
Nic nie było, to historia motocykla zacznie sie od 61k.
Ja przy swoich pojazdach mam zawsze zeszyt z każdym jednym paragonem, czy to może stara szkoła???
Pierwsze zdjecie po przyjezdzie do domu: Od razu pozbyłem sie stelaża... ...i kupiłem zadupek... ...oraz pokrowiec Pozdejmowałem wiekszość plastików ponieważ będe wymieniał wszystkie płyny, każdy panel będzie myty recznie, lekko polerowany oraz woskowany.
Wszystko to w wyspecializowanej przestrzeni przeznaczonej do wykonywania takich czynności czyli w wannie. Bez trytytek obyć sie nie mogło, dostane może gdzieś taką śrubę oraz wypełnienie ramy z nakrętką? Podejrzewam ,że środek wpadł do ramy. Serwis miałybyć na bierząco , patrząc na filtr cięzko mi w to uwierzyć, co myślicie? A na koniec mały QUIZ, gdzie jest poziom płynu w tym zbiorniku i czy jest poprawny? Pozdrawiam Wszystkich
EasyPete
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- śliniak290
- klepacz
- Imię: Wojciech
Re: Moja VFR'ka 800FI RC46 - Grzebanie przy maszynie
Poziom jest ok , jeśli zbiornik nie jest od środka brudny, te dwa zgrubienia to max i min
Najpierw naucz śmiać się z siebie , a potem śmiej się z innych !!!
-
- zadomowiony
Prawidłowa odpowiedź - Stawiam dwa piwka jeśli sie kiedyś spotkamy.śliniak290 pisze: ↑pt 14 kwie 2023, 22:41Poziom jest ok , jeśli zbiornik nie jest od środka brudny, te dwa zgrubienia to max i min
Zbiornik jest tak brudny, że z zewnątrz wydaje się że poziom jest prawidłowy.
Poziom aktualny zaznaczyłem kolorem żółtym

- śliniak290
- klepacz
Czyżby to był konkurs? , jeśli tak będziesz stawiać te piwka to ci będziesz musiał kupić cały browar 

-
- zadomowiony
O ile na Nowym Świecie ich pić nie bedziemy to mnie staćśliniak290 pisze: ↑sob 15 kwie 2023, 08:29Czyżby to był konkurs? , jeśli tak będziesz stawiać te piwka to ci będziesz musiał kupić cały browar![]()

Wczoraj było mycie plastików ,a dzisiaj w salonie odbedą się poprawki lakiernicze.
Mam jeszcze mała buteleczkę z lakierem od mojego Volvo , który ma podobny odcień.
- diimon
- klepacz
- Imię: Adrian
- województwo: śląskie
A żona mnie napier*** jak sobie w kuchni lampe i kierunkowskazy polerowałem.... Zadupek dobry? Mam nadzieję bo z mojego polecenia 

- diimon
- klepacz
- Imię: Adrian
- województwo: śląskie
Dużo możesz zobaczyć na schematach i przy okazji pookupić tutaj:
https://www.bike-parts-honda.pl/honda-m ... 0FIW/10438
-
- zadomowiony
Dzieki Diimon,diimon pisze: ↑sob 15 kwie 2023, 14:40Dużo możesz zobaczyć na schematach i przy okazji pookupić tutaj:
Ten katalog to wykurdobry temat!
Juz zamówiłem tą nakrędke wewnątrz ramy i śróbe do tego plastika.
Wziąłem też spinki osłony łańcucha i inne małe duperele które mi sie połamały przy demontarzu.
Pozdrawiam
-
- zadomowiony
Dzisiaj produktywnie zacząłem dod płykanki układu chłodzenia
Polecam! Po kilku płukaniach przeczysciłem wszystko czystą woda i wlałem Prestone.
Postanowiłem , że zobacze też jak wygląda napęd i znalazłem lata smaru do łańcucha, który w miejscach był jak plastik.
Musiałem to łamać śróbokrętem Jutro druga runda , czyszcze ponownie napęd i silnik.
Miałem bardzo brudny zbiornik rezerwy, nawet płyn do silnika nie pomógł dopoki nie wziąłem tego z łazienkiPolecam! Po kilku płukaniach przeczysciłem wszystko czystą woda i wlałem Prestone.
Postanowiłem , że zobacze też jak wygląda napęd i znalazłem lata smaru do łańcucha, który w miejscach był jak plastik.
Musiałem to łamać śróbokrętem Jutro druga runda , czyszcze ponownie napęd i silnik.
- MarcinMMz
- pisarz
- Imię: MARCIN
Oj widzę ambitnie się zaczyna 
Przy okazji zdjęcia owiewek i zadupka przeczyść i przejrzyj wszelkie wtyczki elektrycznem itp, itd. Ogólnie sprzęt sprawia wrażenie pozytywne więc "będzie Pan zadowolony"
jak ogarniesz te podstawowe sprawy.
Ja na szczęście swoją "już" kończę ale zabawy też miałem co nie miara...
Ale moja wyglądała gorzej na wstępie więc i sporo pracy w nią włożyłem.
Pozdrawiam z MMz!

Przy okazji zdjęcia owiewek i zadupka przeczyść i przejrzyj wszelkie wtyczki elektrycznem itp, itd. Ogólnie sprzęt sprawia wrażenie pozytywne więc "będzie Pan zadowolony"

Ja na szczęście swoją "już" kończę ale zabawy też miałem co nie miara...

Pozdrawiam z MMz!
-
- zadomowiony
Wyciągam wnioski z powyższego , że zanim ją kupiłeś to też pewnie miala wszystko robione na bieżąco;)MarcinMMz pisze: ↑sob 15 kwie 2023, 21:39Oj widzę ambitnie się zaczyna
Przy okazji zdjęcia owiewek i zadupka przeczyść i przejrzyj wszelkie wtyczki elektrycznem itp, itd. Ogólnie sprzęt sprawia wrażenie pozytywne więc "będzie Pan zadowolony"jak ogarniesz te podstawowe sprawy.
Ja na szczęście swoją "już" kończę ale zabawy też miałem co nie miara...Ale moja wyglądała gorzej na wstępie więc i sporo pracy w nią włożyłem.
Pozdrawiam z MMz!
Wymieniałeś może uszczelniacze w zawieszeniu przednim? Cieknie mi troche po prawej stronie.

Szukałem żółtej VFR-ki, podobaja mi się najbardziej, ale czerwona pasuje do mojego kanciaka.
- śliniak290
- klepacz
Profesjonalna myjnia, i suszarnia , gratulacje.

-
- zadomowiony
Kolejny dzień kolejne przygotowania do sezonu.
Dzisiaj dokańczałem mycie napędu.
Udało mi się wszystko doczyścić - najlepszy środek to nafta, bez dwóch zdań, ale miałem też WD40 pochodne. Posłuchałem również kolegi MarcinaMMz i przeczyściłem wszystki styki i kontakty Rakieta czeka teraz na przesyłke z olejem, plukanką, filtrami i świecami.
Ma przyjśc w tym tygodniu, więc w weekend będe już śmigać. Pozdrawiam!
Dzisiaj dokańczałem mycie napędu.
Udało mi się wszystko doczyścić - najlepszy środek to nafta, bez dwóch zdań, ale miałem też WD40 pochodne. Posłuchałem również kolegi MarcinaMMz i przeczyściłem wszystki styki i kontakty Rakieta czeka teraz na przesyłke z olejem, plukanką, filtrami i świecami.
Ma przyjśc w tym tygodniu, więc w weekend będe już śmigać. Pozdrawiam!
- śliniak290
- klepacz
Skoro, myłeś łańcuch i miałeś zdjęte koło to czy sprawdzałeś, czy regulacja i naciąg łańcucha jest ruchoma na mimiśrodzie ? Dobrze jest raz na jakiś czas sprawdzić i przeczyścić.