Quadem przez Afryke

Miałeś jakaś niezłą akcję i chcesz sie podzielić? Chcesz opowiedzieć o swojej wyprawie? Dawaj dawaj.
Awatar użytkownika
Arturo
klepacz
klepacz
województwo: pomorskie
Kontakt:

Quadem przez Afryke

Post autor: Arturo » czw 06 mar 2008, 08:11

Miałem ostatnio trochę szczęścia, I trafił mi się wolny dzień podczas pobytu w Republice Południowej Afryki. Od dawna planowałem, że jak tylko będzie to możliwe to muszę wypożyczyć moto i pojechać na Przylądek Dobrej Nadziei… Niestety po raz kolejny coś stanęło mi na drodze w realizacji tego planu (już nie będę brnął w szczegóły). Szybko szukałem jakiejś alternatywy i po niecałej godzinie zasięgania informacji w różnych miejscach znalazłem.... Safari Quadem :grin: . Baza wypadowa była jakies pół godziny od miasteczka w którym się znajdowałem więc super, nie straciłem zbyt wiele czasu na dojazd. Sama baza była kampingiem w środku buszu a wszystkie domki były imitacja szałasów. Budynek główny był przepełniony różnego rodzaju trofeami myśliwskimi które naprawdę wprowadzały niesamowity klimat (choć szczerze mówiąc nie przepadam za wypchanym zwierzętami).
Szybkie zapoznanie z zasadami bezpieczeństwa i w drogę. Sprzęty miały pojemność 250 ccm. Cała trasa nie była długa bo trwała 3 godz. z kawałkiem. Przewodnik jechał dość powoli (tak do 50 km/h w zależności od nawierzchni). Ogólnie widoki super, nie mówię o krajobrazie, bo przypominał nasze Bieszczady, chodzi oczywiście o zwierzęta. Na przykład pniemy się powolutku pod górę aż tu nagle z boku zrywa się stado spłoszonych Gazeli i wielkimi skokami (ja pier*** ale to skacze!) przebiega nam drogę. Spotkaliśmy całą masę różego rodzaju zwierząt poczynając od bydła -wielkie Kudu po małe gazele, żyrafy, strusie-za cholerę nie dało się ich dogonić :smile: i gepardy…tych nie tyle nie dało się dogonić, co nie dało się nim uciec :lol: . Gepardy były oczywiście w zamkniętym sektorze i na szczęście nie miałem z nimi bezpośredniej styczności. To, co piszę z całą pewnością nie jest w stanie wyrazić tego co się czuje na takiej małej wyprawie, nie wyrażą tego też fotografie bo ciężko było mieć bez przerwy aparat pod ręką. Często żeby przyjrzeć się jakiemuś zwierzęciu, zostawialiśmy quady i skradaliśmy się, co też na swój sposób podnosiło poziom adrenaliny.
Po powrocie z traski, oczywiście niedosyt i uczucie że chce się więcej…no ale niestety tak to już jest.[scroll][/scroll]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Ludzie kpią z nas zanim nas zdążą poznać
Biorą nas za przestępców bo nie widzą w nas dobra"

Awatar użytkownika
C_L_K
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Rafał
województwo: mazowieckie

Post autor: C_L_K » czw 06 mar 2008, 09:00

Ja już tak mam, że nigdy nikomu niczego nie zazdroszczę, ale czytając opisy takich wypraw zrywam ze swoimi zasadami i zazdroszczę jak cholera. Super!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

GaBaS
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: GaBaS » czw 06 mar 2008, 10:47

Gratulacje, zajebista przygoda! Chciałbym tak.
GaBBaS

Awatar użytkownika
Smoku
pisarz
pisarz
Imię: Jakub

Post autor: Smoku » czw 06 mar 2008, 11:49

:shock: :shock: :shock:
Suuuuuuuuper!

Smoku
Smokiem, Smokiem nie jaszczurką!
Ja nie robię językiem tak: ssssssssss...
... pojawiam się i znikam...

Awatar użytkownika
Krajan
klepacz
klepacz
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: Krajan » czw 06 mar 2008, 12:27

Pozazdrościć.. EXTRA :)

Awatar użytkownika
Piszol
klepacz
klepacz
województwo: podkarpackie
Kontakt:

Post autor: Piszol » czw 06 mar 2008, 17:12

Rewelacyjna sprawa tylko pozazdrościć - ale po to są marzenia żeby je realizować ;)
Jeżeli uczynisz komuś przysługę, to jesteś od zaraz trwale za to odpowiedzialny.

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Przemysław
Kontakt:

Post autor: KolczyK » czw 06 mar 2008, 17:26

Yyyyyy to gdzie tego oficera zrobić najprędzej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ? cwaniaczku jeden :-) fajnie !!
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka

UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>

Awatar użytkownika
igor
klepacz
klepacz
Imię: Igor
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: igor » czw 06 mar 2008, 19:21

prawie jak w Toruniu.... :twisted:

Awatar użytkownika
kecajm69
klepacz
klepacz
Imię: Jacek

Post autor: kecajm69 » czw 06 mar 2008, 20:25

Rewelacyjna przygoda jest czego zazdrościć.
Jacek M.

Awatar użytkownika
MadziX
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Magdalena
Kontakt:

Post autor: MadziX » sob 22 mar 2008, 23:01

fajna relacja !!! wrażenia musiały być niesamowite !!!
Obrazek

ODPOWIEDZ