Strona 1 z 2
					
				płyn chłodniczy gotowanie, poziom?
				: pt 25 maja 2012, 18:07
				autor: michalelo
				Witam. Mam kilka pytań odnośnie płynu chłodniczego. Po pierwsze ile powinno go być? Odkręcałem z jednej strony przewód(prawa strona, krótszy), który wychodzi z silnika do chłodnicy i nic się nie wylewało, ale w zbiorniczku po prawej stronie jest prawie maks, jak moto rozgrzeje się do około 90 paru stopni włącza się wentylator, ale też płyn chyba zaczyna się gotować, ponieważ z korka na chłodnicy leci para i trochę płyny tryska ale bardzo mało. Więc ile powinno być tego płynu, gdzie sprawdzać? czy może wylatywać para z korka na chłodnicy i śladowe ilości płynu? Z temperaturami nie miałem jeszcze problemu, włączy się wentylator i jest w porządku. moja vfr to rc36/1
			 
			
					
				Re: płyn chłodniczy gotowanie, poziom?
				: pt 25 maja 2012, 18:54
				autor: Szklana
				płyn sprawdza się na zimnym siniku, odkręcisz kurek w chłodnicy i powinno być pod korek i w zbiorniczku pod kreskę max, zbiorniczek z prawej strony jest do tego gdy moto się rozgrzeje to ciecz chłodząca zwiększa swoją objętość i nadmiar zlewa się do zbiorniczka a gdy ochłodzi się to pod wpływem przyciągania cząsteczkowego cieczy wraca nazat do chłodnicy
			 
			
					
				Re: płyn chłodniczy gotowanie, poziom?
				: pt 25 maja 2012, 20:24
				autor: Damo 88
				Nie odkręcaj  gdy płyn jest gorący  , chyba że wolisz piegi w te Lato  

 
			
					
				Re: płyn chłodniczy gotowanie, poziom?
				: pt 25 maja 2012, 23:49
				autor: michalelo
				Okej. Więc z tego wychodzi ze mam sporo za mało jeśli ma być pod kurek, a odkręcałem przewód z silnika do chłodnicy i nic nie wyleciało. Muszę dolać w takim razie, ale tutaj mam następne pytanie, czy mogę dolać do tego co jest (nie wiem jaki) czy trzeba stary wylać? Jaki polecacie wlać?
			 
			
					
				Re: płyn chłodniczy gotowanie, poziom?
				: sob 26 maja 2012, 00:13
				autor: Damo 88
				Jak nie wiesz jaki był to wlej nowy , płyn chłodniczy ma za zadanie również chronić elementy aluminiowe przed utlenianiem itp.
Zalej gotowy najlepiej , nie dodawaj wody z kranu bo wytraci się osad , więcej opcja szukaj ..
			 
			
					
				Re: płyn chłodniczy gotowanie, poziom?
				: sob 26 maja 2012, 01:11
				autor: michalelo
				Okej, dzięki. Jak spuścić już przeczytałem więc sobie raczej poradzę 

. Ale możecie zaproponować jakiś olej chłodniczy który jest dobry stosunkowo cena/jakość lub na jakim wy śmigacie? na forum wypatrzyłem jakiegoś dynagela że ktoś leje, więc taki będzie okej 
http://allegro.pl/autoland-dynagel-2000 ... 81305.html ?
 
			
					
				Re: płyn chłodniczy gotowanie, poziom?
				: sob 26 maja 2012, 07:08
				autor: Fakir
				
będzie okej, ja śmigam na prestone i też jest dobrze
 
			
					
				Re: płyn chłodniczy gotowanie, poziom?
				: sob 26 maja 2012, 07:09
				autor: Fakir
				
będzie okej, ja śmigam na prestone i też jest dobrze
 
			
					
				Re: płyn chłodniczy gotowanie, poziom?
				: sob 26 maja 2012, 07:12
				autor: Fakir
				
będzie okej, ja śmigam na prestone i też jest dobrze
 
			
					
				Re: płyn chłodniczy gotowanie, poziom?
				: sob 26 maja 2012, 17:40
				autor: Arnold
				Prestone i STP są bardzo podobne do siebie, i właściwościami i zielono żółtym kolorem. Mieszają się z każdym innym. Jeżdżę na takim i jest wszystko w najlepszym porządku, żaden syf się nie wytrąca. Układ czyściuteńki, a przebieg 70 000.
			 
			
					
				Re: płyn chłodniczy gotowanie, poziom?
				: ndz 27 maja 2012, 22:44
				autor: michalelo
				Ostatecznie dolałem wody destylowanej pod korek, weszło jakieś 500ml. Ale już sie nie gotuje tzn nie leci para z korka jak się nagrzeje. Na zimę wymienię płyn. Dzięki za pomoc. SZEROKOŚCI
			 
			
					
				Re: płyn chłodniczy gotowanie, poziom?
				: pn 28 maja 2012, 06:50
				autor: Szklana
				a zastanowiłeś się   gdzie zniknęło te 500 ml płynu  

 
			
					
				Re: płyn chłodniczy gotowanie, poziom?
				: pn 28 maja 2012, 10:48
				autor: michalelo
				Szklana pisze:a zastanowiłeś się   gdzie zniknęło te 500 ml płynu  

 
500ml to niedużo. Możliwe że już jak kupowałem było za mało, temperatury były spoko to nie wnikałem, wycieków żadnych nie zauważyłem. Jak będzie ubywać to będę sie zastanawiał narazie jest okej.
 
			
					
				Re: płyn chłodniczy gotowanie, poziom?
				: pn 28 maja 2012, 17:58
				autor: artur82
				Z tego co mi wiadomo to z czasem z płynu odparowuje  jakaś tam część wody i to mogło być właśnie to
			 
			
					
				Re: płyn chłodniczy gotowanie, poziom?
				: pt 06 cze 2014, 20:48
				autor: 3miel
				Tak sobie  latam po postach i nie mogę znaleźć odpowiedzi na takie pytanko.Czy w  VFR 800 FI jest jakaś śrubka do odpowietrzenia ukladu chłodzenia,czy odpowietrza się przez zbiornik wyrównawczy podczas pracy silnika?