Dziwny wyciek....
-
- Imię: Marek
- województwo: śląskie
Dziwny wyciek....
Cześć,
Od pewnego czasu zauważyłem że wycieka mi płyn chłodniczy przez korek zbiorniczka wyrównawczego. Wygląda to tak jak by panowało w nim za wysokie ciśnienie powodujące wypychanie płynu. Oczywiście poziom płynu w normie tzn na zimnym przed minimum a na ciepłym w połowie min a max. Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
Od pewnego czasu zauważyłem że wycieka mi płyn chłodniczy przez korek zbiorniczka wyrównawczego. Wygląda to tak jak by panowało w nim za wysokie ciśnienie powodujące wypychanie płynu. Oczywiście poziom płynu w normie tzn na zimnym przed minimum a na ciepłym w połowie min a max. Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
- KidRackBrawura
- pisarz
- Imię: Tomasz
- województwo: wielkopolskie
Re: Dziwny wyciek....
A płyn bulgocze podczas pracy silnika? Bulgotanie przy jednoczesnym wywalaniu płynu może sugerować przedmuch z cylindra do płaszcza wodnego przez uszczelkę pod głowicą. Silnik nie był przegrzany?
It`s that old running wide problem again.
If in doubt, flat out.
If in doubt, flat out.
- Fankas
- pisarz
- Imię: Fankas
najpierw korek zmien a potem zobaczy sie co dalej
Like a true nature's child
We were born, born to be wild
We can climb so high
I never wanna die
Born to be wild
We were born, born to be wild
We can climb so high
I never wanna die
Born to be wild
- Stuwka
- klepacz
- Imię: Konrad
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
A temperaturę na wskaźniku masz w normie ??
-
Już wiem w jaki sposób i którędy wycieka płyn. Mianowicie dzisiaj pojeździłem trochę po mieście aby się solidnie zagrzał. Przyjechałem do domu i zostawiłem na pare minut moto na załączonym silniku tak że włączył się kilka razy wentylator. Zdemontowałem prawą owiewkę i okazało się że zbiorniczek pełny jest płynu. Po chwili zaczął się gotować tak że chciało rozerwać zbiorniczek i oczywiście zaczęło wylewać płyn przelewem. Po ostygnięciu wciągnął cały płyn o środka. Dodam że wskaźnik temperatury nie przekroczył 3/4 skali był jeszcze daleko o czerwonego pola.
Ja obstawiam padnięty termostat a Wy?
Pozdrawiam
Ja obstawiam padnięty termostat a Wy?
Pozdrawiam
-
- pisarz
- Imię: Karol
- województwo: mazowieckie
raczej chyba płyn do wymiany...jakby był termostat to by temp skoczyła, a tak to wygląda, że gotuje przy trochę ponad 100 st. C
"Odwaga to świadomość, że jest się jedynym, który wie, jak wielkie ogarnia cię przerażenie"
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota" A. Einstein
Errare humanum est
Errare humanum est
-
Też mi to przeszło przez myśl żeby płyn wymienić. Ale mimo wszystko nie dało mi to spokoju i wymontowałem termostat, sprawdziłem otwiera się. Spróbuję wymiany płynu.
- śliniak290
- klepacz
- Imię: Wojciech
termostat może się otwierać nie do końca lub zacinać
Najpierw naucz śmiać się z siebie , a potem śmiej się z innych !!!
-
Otwierać otwiera się do końca napewno bo gotowałem go w garnku i otworzył się do końca. Zaczyna się otwierać czy 85 stopniach a przy 100 jest już pełne otwarcie. Przy okazji gdzie najlepiej upuścić płyn do wymiany?
-
Sprawa wygląda tak: wymieniłem płyn na taki co ma według producenta temp wrzenia 130 stopni. Niby jest wszystko ok ale jak temperatura na wskaźniku dochodzi do 3/4 skali to załącza się wentylator a w zbiorniczku jest już płynu do 3/4 czyli trochę za dużo (oczywiście po wystygnięciu wciąga z powrotem płyn tak że zostaje miedzy min a max). Gdy zgaszę silnik przy takiej temperaturze tj 3/4 skali to słychać wyraźnie jak płyn w przewodach się gotuje. Wnioskuję z tego że zbyt późno załącza mi się wentylator i w związku z tym mam pytanie w jaki sposób sprawdzić czy załącza on się w odpowiednim momencie?
-
- pisarz
- Imię: Karol
Może się też gdzieś zapowietrzać... Może wężyk gdzieś pękł? albo co gorzej uszczelka pod głowicą. A nie dymi czasami na biało??
"Odwaga to świadomość, że jest się jedynym, który wie, jak wielkie ogarnia cię przerażenie"
Errare humanum est
Errare humanum est
- Fakir
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: wielkopolskie
odkręć korek wlewu w chłodnicy na zimnym silniku, w razie potrzeby uzupełnij płynu pod sam rant wlewu i odpal silnik.
jak będą widoczne bąble powietrza po pewnym czasie to uszczelka pod głowicą, lub co gorsza pęknięta głowica i gdzieś spier... spaliny
po za tym są jakieś testy które wykazują obecność składników spalin, w płynie chłodzącym
jak będą widoczne bąble powietrza po pewnym czasie to uszczelka pod głowicą, lub co gorsza pęknięta głowica i gdzieś spier... spaliny

po za tym są jakieś testy które wykazują obecność składników spalin, w płynie chłodzącym
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
-
raczej wężyk odpada bo nie widać żadnych wyciekówFallen pisze:Może wężyk gdzieś pękł?
Nie dymi wogóle...Fallen pisze:A nie dymi czasami na biało??
- PETER
- stary wyjadacz
- Imię: PIOTR
a może korek od chłodnicy należy wymienić ? nie trzyma odpowiedniego ciśnienia
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"
-
Tak już się temu przyjrzałem i na chłodnicy w miejscu korka jest nierówna powierzchnia takie jajko jest jak by ktoś w nią uderzył mimo że nie wygląda na to że była uderzona. Z tego powodu przypuszczam że korek słabo dolega i płyn za szybko ucieka. Jak będę miał to zrobione to napisze czy pomogło.
Pozdro
Pozdro