Renowacja skóry - kombinezon

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
thrillco
pisarz
pisarz
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Renowacja skóry - kombinezon

Post autor: thrillco » czw 03 gru 2009, 20:29

Znacie jakis domowy sposob lub jakies specyfiki na renowacje skóry? mam kombik IXS i w paru miejsach jest wytarty i kiepski kolor jest. Jak to odnowic?

Awatar użytkownika
Sasha
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Sasha

Post autor: Sasha » czw 03 gru 2009, 21:35

tezh mam IXS bialo-blekitny kolor i bialy trohe zniszcony....wiem tylko zhe unas na Ukrainie i u was tezh zhec jasna sa firmy kture tym sie zajmuja, mam zamiar tam oddac kurtke i niekture skurzane zheczy do malowania( wykorzystuja inne barwniki, niezmywalne i nietakie zwykle co w sklepie mozhesz dostac). Pozdrawjam :smile:

Awatar użytkownika
elco
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: elco » czw 03 gru 2009, 21:59

Tak jak sasha pisze. Jest cala masa firm, ktora zajmuje sie tym profesjonalnie. W tamtym roku oddawalem skore mamy do renowacji. Skora zostala ladnie zabarwiona, ponaprawiali wszystkie kieszenie, przetarte miejsca ladnie zregenerowali i wszystko wygladalo prawie jak nowe. Kosztowalo to okolo 100 zł, wiec mysle, ze jezeli skora jest cenna majtkowo, tudziez sentymentalnie to warto oddac to profesjonalistom.
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.

zuzia tajger
klepacz
klepacz
Imię: ...
województwo: warmińsko-mazurskie
Kontakt:

Post autor: zuzia tajger » czw 03 gru 2009, 23:27

Jak ja chcialam oddac kombinezon do "renowacji" krzykneli 500 zł.
Wiec wlasciwie mozna drugie tyle dolozyc i miec nowy i calkiem fajny tchulowski (nie wiem jak to sie dobrze pisze, nie krzyczec).
Cmok
...

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » czw 03 gru 2009, 23:30

mi w stoisku renowacji skór -pralnia w pasażu ,w TESCO krzyknęli 350 pln za kolorowy dwuczęściowy
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz
Imię: Łukasz

Post autor: binio » pt 04 gru 2009, 01:00

thrillco - podepne sie pod Twoj temat ;)

a nie wiecie czy mozna gdzies oddac skore do perforacji? Mam na oku fajne kombi ale nie ma wersji perforowanych a chcialbym caly przod w perforacji zrobic, da rade? Bez szkody dla skory.
VTEC? its like a woman running away from a rapist,
makes lots of noise but dont actually get away.

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"

Awatar użytkownika
scibor
pisarz
pisarz
Imię: Patryk
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: scibor » pt 04 gru 2009, 05:23

Jesli chodzi o sposob domowy to od pewnego czasu stosuje do moich skorzanych rzeczy na motor "smar forumowy" z forum cp (wosk pszczeli+planta+olej) ktorego uzywalem oprocz strzelania rowniez do konserwacji siodla. Zaleta jest to ze jest tani, dostepny, naturalny i swietnie konserwuje skore jednoczesnie ja zmiekczajac i impregnujac, wada zas ze to dzialanie jest stosunkowo ktotkotwale, bo przy intensywnej eksploatacji (tu mam na mysli siodlo) trzeba operacje powtarzac co 1,5-2 miesiace. Ale ze nie uzywam czegos takiego jak telewizor, to mam akurat zajecie na wieczor;)
Wczesniej z domowych srodkow uzywalem tlustego kremu z dodatkiem czarnej pasty do butow, ale zrezygnowalem na rzecz w/w smaru.

Awatar użytkownika
thrillco
pisarz
pisarz
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Post autor: thrillco » pt 04 gru 2009, 13:07

sam kremy do barwienia skory ale najczesciej czarne lub brazowe, a u mnie jest zolty potrzebny. uzywał ktoś moze tego

Kod: Zaznacz cały

http://www.allegro.pl/item825311126_lakier_farba_do_skor_renoskor_jak_wilbra_18kol.html

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Imię: Robert
Kontakt:

Post autor: robsonic » pt 04 gru 2009, 13:16

Konserwacja a renowacja, trzeba zastanowic się co trzeba zastosowac w danym przypadku. Konserwacja to w domu i masa środków do tego na rynku, renowacja to już inna bajka. Mieszkam gdzie kiedyś w tym samym budynku miałem punkt renowacji i miałem okazje byc przy takich pracach. Jest kilka zasad: Cena zawsze jest wysoka i nie ma cudów że gdzieś tanio i dobrze( Masa pracy i nie wygląda to tak że siedzi sobie dziadek i maluje pędzelkiem ;-) ) , podpisujesz w punkcie renowacji umowe na wykonanie naprawy itp..... WAŻNE!!!!! czytaj dobrze warunki umowy bo gdyby coś nie wyszło będziesz w pełni świadomy swoich praw. Widziałem klientów którzy załamali się po odbiorze :???: Ostatnia zasada..... można się porządnie rozczarowac efektem końcowym i solidnie spier....lic sobie humor na długi czas( lepiej zasięgnąc opinii o punkcie i dopiero oddac do renowacji swoje kombi. Na koniec powiem że widząc co nie które efekty końcowe naprawcze, wolałbym zostac na stanie przed naprawą i cieszyc się wysłużoną ale normalnie wyglądającą kurtką.
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę :)

Awatar użytkownika
brutoos
pisarz
pisarz
Imię: Jacek
województwo: mazowieckie

Post autor: brutoos » pt 04 gru 2009, 18:53

Jeżeli chodzi o nawilżenie i odświeżenie skóry to polecam mazidło - Procycle . Jak masz normalne otarcia, to zostaną one częściowo ukryte po nawilżeniu - nawet przy przezroczystym mazidle. Używam od 2 lat i polecam. Wcierasz, jeżeli chcesz użyć następnego dnia to po godzince lekko przecierasz ręcznikiem papierowym, a jeśli skórka może powisieć to lepiej żeby całe wsiąkło bo dobrze impregnuje.

ODPOWIEDZ