Jaka ubezpieczalnia AC
- Argail
- pisarz
- Imię: Dariusz
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
Jaka ubezpieczalnia AC
Nie znalazłem nigdzie a chcę ubezpieczyć moto na AC
Allianz zaproponował mi za 1500
PZU 2700
HDI 2300
Ma ktoś wiedzę gdzie najtaniej?
mam 20% zniżek w PZU i 60% zniżek w HDI (ale nie uznali tego w PZU) na OC
AC nigdy nie miałem
Ktoś znający temat może się wypowiedzieć?
Allianz zaproponował mi za 1500
PZU 2700
HDI 2300
Ma ktoś wiedzę gdzie najtaniej?
mam 20% zniżek w PZU i 60% zniżek w HDI (ale nie uznali tego w PZU) na OC
AC nigdy nie miałem
Ktoś znający temat może się wypowiedzieć?
rejoice o young man in thy youth
- mitny
- zadomowiony
- Imię: Michał
- województwo: pomorskie
Niedawno miałem podobny problem. Najlepszą ofertę dał mi Allianz.
Uwzględnili wszystkie zniżki z różnych ubezpieczalni i podobno przepisują jakieś tam zniżki z OC na AC ale szczegółów nie znam. Ja mam 30% na OC w PZU i 60% na AC w Compensie - dostałem swego czasu promocję bo wedle lat powinienem mieć również 30%. Compensa jednak nie ubezpiecza motocykli. W Allianzie powiedzieli, że skoro w Compensie mam 60% zniżki to i oni mi tyle dadzą. Koniec końców za OC, AC i NW zapłaciłem razem 800zł. Dodam tylko, że inną kwotę wyliczyłem na stronie, inną u przedstawiciela a jeszcze inną w oddziale - tam była najlepsza oferta - wiec nie wiem jak oni to liczą.
Uwzględnili wszystkie zniżki z różnych ubezpieczalni i podobno przepisują jakieś tam zniżki z OC na AC ale szczegółów nie znam. Ja mam 30% na OC w PZU i 60% na AC w Compensie - dostałem swego czasu promocję bo wedle lat powinienem mieć również 30%. Compensa jednak nie ubezpiecza motocykli. W Allianzie powiedzieli, że skoro w Compensie mam 60% zniżki to i oni mi tyle dadzą. Koniec końców za OC, AC i NW zapłaciłem razem 800zł. Dodam tylko, że inną kwotę wyliczyłem na stronie, inną u przedstawiciela a jeszcze inną w oddziale - tam była najlepsza oferta - wiec nie wiem jak oni to liczą.
- moskittiero
- teksciarz
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Mogę poradzić tylko, żebyś nie radził się z CKU (Centrum Ubezpieczeń Komunikacyjnych) - już z autem miałem taki przypadek że cena u faktycznego ubezpieczyciela x2 
Jak pytałem OZU o AC+OC+NW do swojej V-TEC '02, ja 24 lata i zniżki ok 30% (nie pamiętam dokładnie) w punkcie dostałem 3850zł - więc nie mając zamiaru kombinować zrezygnowałem.

Jak pytałem OZU o AC+OC+NW do swojej V-TEC '02, ja 24 lata i zniżki ok 30% (nie pamiętam dokładnie) w punkcie dostałem 3850zł - więc nie mając zamiaru kombinować zrezygnowałem.
- Szozdul
- pisarz
- Imię: Maciek
Ja robiłem ubezpieczenie u Chri$ - a i wszystko cacy również cena atrakcyjnaChri$ pisze:zapraszam wszystkich do mnie do Allianz-u, bedziemy kombinowac,zeby bylo jak najtaniej w AC - w szczegolnosci dla 4umowiczow

- Fisher
- pisarz
- Kontakt:
Trochę odgrzewam temat bo myślę i na pewno będę chciał wykupić ubezpieczenie AC od wiosny. Trochę zgłębiłem temat i w sumie znalazłem coś fajnego
Firma PTU (Polskie Towarzystwo Ubezpieczeń) wprowadziła promocyjny pakiet ubezpieczeniowy na jednoślady. W skład pakietu wchodzi AC, OC i NW. Cena pakietu to 8,4% wartości pojazdu. Jeżeli bierzemy pakiet nie działają wtedy żadne nasze zniżki (jest to szczególnie opłacalne dla osób które nie mają wyrobionych dużych zniżek). Tak czy siak moim zdaniem zarąbiście się opłaca, prosty rachunek: moto wycenione na 11000 zł, roczna cena pakietu AC, OC, NW wychodzi 924 zł
2 warunki: nie może to być motocykl sportowy (wytłumaczyłem że VFR jest motocyklem sportowo-turystycznym więc powiedziano mi że nie ma najmniejszego problemu), i musi być przynajmniej jedno zabezpieczenie antykradzieżowe (np. blokada kierownicy). I wsio.
Oczywiście jest możliwość wykupienia samego AC i tutaj juz działają nasze zniżki, ale koszt składki to ok. 16% wartości pojazdu.
Może komuś się przyda, ja na pewno się na to skuszę bo licho nie śpi

Firma PTU (Polskie Towarzystwo Ubezpieczeń) wprowadziła promocyjny pakiet ubezpieczeniowy na jednoślady. W skład pakietu wchodzi AC, OC i NW. Cena pakietu to 8,4% wartości pojazdu. Jeżeli bierzemy pakiet nie działają wtedy żadne nasze zniżki (jest to szczególnie opłacalne dla osób które nie mają wyrobionych dużych zniżek). Tak czy siak moim zdaniem zarąbiście się opłaca, prosty rachunek: moto wycenione na 11000 zł, roczna cena pakietu AC, OC, NW wychodzi 924 zł

2 warunki: nie może to być motocykl sportowy (wytłumaczyłem że VFR jest motocyklem sportowo-turystycznym więc powiedziano mi że nie ma najmniejszego problemu), i musi być przynajmniej jedno zabezpieczenie antykradzieżowe (np. blokada kierownicy). I wsio.
Oczywiście jest możliwość wykupienia samego AC i tutaj juz działają nasze zniżki, ale koszt składki to ok. 16% wartości pojazdu.
Może komuś się przyda, ja na pewno się na to skuszę bo licho nie śpi

Nie sugerujecie sie wylacznie cena jezeli chodzi o AC. To jest usluga premium, i wazne zeby w razie czego bylo minimum kruczkow, klotni o "wartosc" pojazdu, czy przeciaganie wyplat. Co z tego za masz AC jezeli nie placa w przypadku jazdy powyzej dozwolonej predkosci, czy nie zastosowanie "nalezytej ostroznosci"? Co z tego ze masz AC, jak ci kaza kupowac zamienniki (zamortyzowane) po cenach ktorych nie ma na polskim rynku i beda upierac sie ze ta wielka rysa to cos z przed "zdarzenia". Nie mowie tu o OWU - bo liczy sie jak podchodza do tego w praktyce. I tak w OWU wiekszosc towarzystw placi "to co uznaje" (czy cos w tym stylu).
Allianz albo Hestia. Najmniej nazekaja klienci przy wyplacie. Nie wspomne juz o Link 4 czy Liberty.
Allianz albo Hestia. Najmniej nazekaja klienci przy wyplacie. Nie wspomne juz o Link 4 czy Liberty.

- Fisher
- pisarz
- Kontakt:
Akurat firmę PTU znam dosyć dobrze bo jest to mój klient i obsługuję jej oddziały i nie mam tej firmie nic do zarzucenia. Wiem jak działają, znam osoby które mają u nich ubezpieczenie i zgłaszali szkody, wiem jak wygląda proces wypłacania odszkodowań, likwidatorzy szkód to moi znajomi itd. Nie słyszałem nigdy żadnych negatywów. Po rozmowie z Dyr. PTU jestem zdecydowany, a ja na byle co raczej nigdy nie pójdę i zawsze sprawdzam 3 razy zanim się zdecyduję 

- Wojtek86
- klepacz
- Imię: Wojtek
- Kontakt:
To co im powiesz nie ma żadnego znaczenia, bo dla nich to zarobek i ubezpieczą ci motocykl nawet jakbyś zapewniał, że to chopper. VFR800 wg katalogu Info Ekspert jest motocyklem sportowym i przy ewentualnej wypłacie odszkodowania będziesz w d...Fisher pisze:
2 warunki: nie może to być motocykl sportowy (wytłumaczyłem że VFR jest motocyklem sportowo-turystycznym więc powiedziano mi że nie ma najmniejszego problemu),
- Fisher
- pisarz
- Kontakt:
Motocykla sportowego i crossa nie wolno im ubezpieczyć i tego nie zrobią. Natomiast jeśli dany motocykl już ubezpieczą to jest ubezpieczony i wsio, ubezpieczenie obowiązuje i nie mają opcji z kombinowaniem w tym temacie. Poza tym przed ubezpieczeniem ich rzeczoznawca ogląda moto, stwierdza jakiego jest rodzaju i wycenia jego wartość. Ja powiedziałem jaki to motocykl, gość pogrzebał w laptopie i powiedział że dla nich VFR 800 to motocykl sportowo-turystyczny i nie ma problemu. Zobaczymy, będę tam znowu pogadam jeszcze z dyrektorem, myślę że mnie by nie wyrąbał bo raczej źle by na tym wyszedłWojtek86 pisze:To co im powiesz nie ma żadnego znaczenia, bo dla nich to zarobek i ubezpieczą ci motocykl nawet jakbyś zapewniał, że to chopper. VFR800 wg katalogu Info Ekspert jest motocyklem sportowym i przy ewentualnej wypłacie odszkodowania będziesz w d...Fisher pisze:
2 warunki: nie może to być motocykl sportowy (wytłumaczyłem że VFR jest motocyklem sportowo-turystycznym więc powiedziano mi że nie ma najmniejszego problemu),

- Wojtek86
- klepacz
- Kontakt:
Fisher pisze: Motocykla sportowego i crossa nie wolno im ubezpieczyć i tego nie zrobią. Natomiast jeśli dany motocykl już ubezpieczą to jest ubezpieczony i wsio, ubezpieczenie obowiązuje i nie mają opcji z kombinowaniem w tym temacie. Poza tym przed ubezpieczeniem ich rzeczoznawca ogląda moto, stwierdza jakiego jest rodzaju i wycenia jego wartość. Ja powiedziałem jaki to motocykl, gość pogrzebał w laptopie i powiedział że dla nich VFR 800 to motocykl sportowo-turystyczny i nie ma problemu. Zobaczymy, będę tam znowu pogadam jeszcze z dyrektorem, myślę że mnie by nie wyrąbał bo raczej źle by na tym wyszedł
Pracowałem kilka lat w dochodzeniu odszkodowań. Oni przy zawieraniu polisy pytają się o detale takie jak model, marka, zabezpieczenia, typ motocykla, ale też o posiadane zniżki. Wszystkie te dane są szczegółowo weryfikowane dopiero przy ewentualnej szkodzie. (przykładowo proszą o historię ubezpieczeniową z innego TU) Ukryte, bądź błędne dane są podstawą do wstrzymania wypłaty odszkodowania.
Prawdę mówiąc nie znam ubezpieczyciela (może są) który by nie korzystał z katalogu Info Ekspert, a tam czarno na białym widnieje napis "SPORTOWY"
Oj tu się możesz nieźle zdziwićNatomiast jeśli dany motocykl już ubezpieczą to jest ubezpieczony i wsio, ubezpieczenie obowiązuje i nie mają opcji z kombinowaniem w tym temacie.

PS. Widzę, że jesteś szczęściarzem i nie miałeś "przyjemności" walki o należne o odszkodowanie z jakiegokolwiek TU.
PS2. Mam dostęp do katalogu Info Ekspert marzec 2008
- Fisher
- pisarz
- Kontakt:
Z tego co piszesz nie ma sensu ubezpieczać motocykla w żadnej firmie bo w KAŻDEJ mogą się doszukiwać kruczków i kombinować, nawet w tych największych. Mam osobę w rodzinie krawnika który specjalizuje się w sprawach i odszkodowaniach z TU więc zrobię wywiad.
No i zgłębię temat w PTU bo jak już mówiłem po rozmowie z Dyr oferta mi się podoba, a nie jestem kimś "z ulicy" więc ze mną musi być szczery z racji charakteru naszej współpracy. Ja się zastanawiam nad tym dlatego że dla mnie mają być warunki specjalne, możliwe że nawet o połowę taniej niż normalnie, więc mi zależy...
No i zgłębię temat w PTU bo jak już mówiłem po rozmowie z Dyr oferta mi się podoba, a nie jestem kimś "z ulicy" więc ze mną musi być szczery z racji charakteru naszej współpracy. Ja się zastanawiam nad tym dlatego że dla mnie mają być warunki specjalne, możliwe że nawet o połowę taniej niż normalnie, więc mi zależy...
- Wojtek86
- klepacz
- Kontakt:
Bo tak właśnie jest! Jeśli mają się do czego przyczepić to się przyczepią! Jeśli z jakiegoś powodu zapłacono składkę niższą niż należna lub też zatajono informacje mające wpływ na wysokość składki to w najlepszym wypadku TU wyskoczy z procentowym udziałem własnym w szkodzie.Fisher pisze:Z tego co piszesz nie ma sensu ubezpieczać motocykla w żadnej firmie bo w KAŻDEJ mogą się doszukiwać kruczków i kombinować, nawet w tych największych..
Jeśli chodzi o VFRki to trzeba je ubezpieczać tam gdzie ubezpieczają motocykle sportowe (np. Warta, Hestia, BRE Ubezpieczenia) Są też firmy które mają "zwyżkę" składki z racji "sportowości" motocykla.
PS. Firma w której pracowałem (Dochodzenie odszkodowań) w regulaminie miała opłatę karną w kwocie 200 zł za każdą błędną informacje jaką podał klient w rozmowie podczas przyjęcia zlecenia.
PS2. Podstawowe bolączki za które TU szły po kieszeni to wysokość zniżek, stan techniczny i zgodność z homologacją pojazdu (łyse opony, niezgodność opon na osi, ksenony z marketu itp.)