Kurtka z garbem opinie pomoc

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Gacol
klepacz
klepacz
Imię: Jacek
województwo: śląskie

Kurtka z garbem opinie pomoc

Post autor: Gacol » pt 27 lut 2009, 18:29

No więc postanowiłem kupić kurtkę z garbem skóre (pod spodnie)w jakiejś normalnej przyziemnej cenie.za cene 850zł mam kpl skórzany z garbem.co prawda nie bedziew to super marka itd ale na napisach sie nie jeżdzi.więc szukam w przedziale totalnie max 600zł.Jakies porady? opinie?
VFR750 RC36 I
VTR1000 SP 1
VFR800 FI:)

Awatar użytkownika
Art
klepacz
klepacz
Imię: Artur

Post autor: Art » pt 27 lut 2009, 21:07

Gacol pisze:Jakies porady? opinie?
NIe wiem czy 600 zł to duzo czy mało..
Niemniej słyszałem opinię o 4sr - że jakośc niezbyt dobra
z kolei Mtech całkiem niezły- to były pracownik Dainese otworzył ta firme:)
Więcej nie pomogę- sam mam garba :) ale własnie z dainese :)
Beyond the Grabówek sky

Awatar użytkownika
Daniel
klepacz
klepacz
Imię: Daniel
województwo: podkarpackie
Kontakt:

Post autor: Daniel » pt 27 lut 2009, 23:23

Sprawdź markę Tschul.
Try before you die!

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz
Imię: Paweł

Post autor: rinas » sob 28 lut 2009, 01:09

Art pisze: Niemniej słyszałem opinię o 4sr - że jakośc niezbyt dobra
:?: :?: :?: :?: :?:

To źle słyszałeś. Jakość bardzo dobra, przetestowałem już od nich parę rzeczy, także wiem co mówię.

4SR i Padanę mogę śmiało polecić.

http://www.4sr.pl/

http://padana.pl/

Awatar użytkownika
Art
klepacz
klepacz

Post autor: Art » sob 28 lut 2009, 07:57

rinas pisze:To źle słyszałeś. Jakość bardzo dobra, przetestowałem już od nich parę rzeczy, także wiem co mówię.
Widzisz, na tym polega zbieranie opini , że wysłuchuje się zarówno plusów jak i minusów.
Możesz miec inne zdanie, ale nie masz prawa uważać że wszyscy muszą myslec i uważać podobnie. Przy poszukiwaniu spodni podpytałem kilku uzytkowników tej marki i takie było ich zdanie. Rekawiczki jakie mieli z tej firmy po zaledwie kilku założeniach próły się
I tyle
Sam Gacol oceni czy brac to pod uwagę , czy nie
Wszak prosił o opinię, nie o same zalety
pozdrawiam
PS spodnie tej marki były jednymi z niewielu które spełniały moje założenia. Nie zdecydowałem się na nie własnie tylko dlatego iż nie bylem pewny jakości.
Zarówno u Berika, AN nie ma spodni ze sliderami i wyjmowanymi protektorami kolan.
Ostatnio zmieniony sob 28 lut 2009, 09:14 przez Art, łącznie zmieniany 1 raz.
Beyond the Grabówek sky

Awatar użytkownika
mack72
klepacz
klepacz
Imię: MACIEJ
województwo: podlaskie
Kontakt:

Post autor: mack72 » sob 28 lut 2009, 08:48

Kurtki z garbem stanowią element porawienia aerodynamiki w wyczynowej jeździe.
Kupno takiej kurtki do dżinsów i adidasów troche mija się z celem....Jeśli chcesz kupić używane kombi z tak wyprowilowana kurtką to ok, ale kupno nowego z garbem to zakup bez sensu chyba że masz zamiar startować w zawodach...w innym przypadku szczególnie w czasie wycieczek i zwiedzania itp to tylko przeszkadza i nie wygląda najlepiej, pozdro

Awatar użytkownika
Gacol
klepacz
klepacz

Post autor: Gacol » sob 28 lut 2009, 10:13

Właśnie dla mnie to dość dobrze wygląda i jest bespieczniejsze jak wspominałem jupiłem spodnie i jeśli byum znalazł takową kurtkę w tej cenie(lub komplet) to kupiłbym ją raczej prędzej niż zwykła
VFR750 RC36 I
VTR1000 SP 1

Awatar użytkownika
Daniel
klepacz
klepacz
Imię: Daniel
województwo: podkarpackie
Kontakt:

Post autor: Daniel » sob 28 lut 2009, 10:28

Przeczytałem kiedyś że ten garb nie tylko poprawia aerodynamikę ale też chroni w razie upadku kręgi szyjne. Jak dla mnie to brzmi sensownie. Moje następne ciuchy to bedzie kombi właśnie z garbem.
Try before you die!

Awatar użytkownika
Gacol
klepacz
klepacz

Post autor: Gacol » sob 28 lut 2009, 10:46

no bo garb jeśli masz dostosowany kask do tego to przy uderzeniu głowa nie ucieknie Ci do tyłu.Także nie tylko chodzi o wygląd i aerodynamike.szukałem w sieci czegoś ciekawego i w tej cenie ciężko..Zobacze na bajzlu.jest za tydzień
VFR750 RC36 I
VTR1000 SP 1

Awatar użytkownika
Art
klepacz
klepacz

Post autor: Art » sob 28 lut 2009, 11:04

Daniel pisze:Przeczytałem kiedyś że ten garb nie tylko poprawia aerodynamikę ale też chroni w razie upadku kręgi szyjne. Jak dla mnie to brzmi sensownie. Moje następne ciuchy to bedzie kombi właśnie z garbem.
Gacol pisze:no bo garb jeśli masz dostosowany kask do tego to przy uderzeniu głowa nie ucieknie Ci do tyłu
Niestety, nie jest tak jak piszecie. Zróbcie prosty test- jesli masz taka kurtke to załóż ją i pochyl głowę do tyłu. Zobaczysz że tak jak w kurtce bez garba- możesz swobodnie ruszać głową. Gdybys tak nie miał- to przy złozeniu się na motorzę widziałbys tylko swoje przednie koło- nie to co na drodze.
Natomiast znacznie poprawia ochrone kręgosłupa piersiowego.
W Dainese np masz dodatkowe protektory które chronia dolny odcinek szyi oraz barki
http://www.kombinezon.pl/p/pl/253/daine ... rzana.html
pozdrówka
Beyond the Grabówek sky

Awatar użytkownika
Gacol
klepacz
klepacz

Post autor: Gacol » sob 28 lut 2009, 11:14

Bo takie właśnie pierdoły słyszałem w telewizorni pare lat wstecz.I myślałem że to tak jest.Widze że jednak warto czasem zapytać
VFR750 RC36 I
VTR1000 SP 1

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz

Post autor: rinas » ndz 01 mar 2009, 11:20

Art pisze:
rinas pisze:To źle słyszałeś. Jakość bardzo dobra, przetestowałem już od nich parę rzeczy, także wiem co mówię.
Widzisz, na tym polega zbieranie opini , że wysłuchuje się zarówno plusów jak i minusów.
Możesz miec inne zdanie, ale nie masz prawa uważać że wszyscy muszą myslec i uważać podobnie. Przy poszukiwaniu spodni podpytałem kilku uzytkowników tej marki i takie było ich zdanie. Rekawiczki jakie mieli z tej firmy po zaledwie kilku założeniach próły się
I tyle
Sam Gacol oceni czy brac to pod uwagę , czy nie
Wszak prosił o opinię, nie o same zalety
No oczywiście, opinia ogółu opiera się i na tych dobrych, i złych opiniach. Masz rację. Ja mam akurat dobre, rękawiczki 4SR ma moja dziewczyna. Są bardzo delikatne, bo z koziej skóry, i nic się w nich nie spruło, nawet jeden szew. Ja mam wprawdzie rękawice Padany, ale to są bliźniacze marki, też mi się nic z nimi nie działo, dopóki nie pojeździłem sporo w deszczu...

W skórce Padana przejeździłem kilkanaście tysięcy km-ów, i nigdy nie miałem tak wygodnej katanki. Wiadomo, że jeżeli kupisz Alpine czy Berik'a za 2x większą kasę, to będzie to juz wogóle inna liga, ale nie każdemu zależy na tym aby wydać 1600 PLN na samą kutkę.

Co do kombiaka z garbem, zakupiłem taki na jesieni, właśnie 4SR. Tylko raz się w nim zdażyłem przejechać, temperatura była już bliska zera, także trochę mnie przepiździało :) Ale jestem zadowolony, zobaczymy jak to będzie podczas długotrwałej ekploatacji.

Garb w niczym nie przeszkadza, tak jak Art pisał, głowa swobodnie się obraca. Nie wiem jeszcze jak będzie przy jeździe z pasażerem, czy nie będzie przeszkadzać, najwyżej podczas jazdy we dwójke dalej będę używał mojej wysłuzonej Padanki ;-)

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: kiki » pt 08 maja 2009, 16:12

Rinas a rękawiczki 4sr albo padany gdzies w wawce dostane??

Awatar użytkownika
Groszek
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Groszek » sob 09 maja 2009, 21:49

W jeździe z pasażerem garb przeszkadza, i to dość znacząco. Moja dziewczyna ciągle mi narzeka, żebym nie zakładał kurtki z garbem kiedy z nią jeżdżę. A i ostatnio jak jechałem dosyć szybko w złożeniu, to mi garb ciągnął jakby trochę. Dziwne, bo niby dla poprawy aerodynamiki zrobiony, a jak pochyliłem głowę to opór stawiał. Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo szczerze mówiąc też nie wiem czy rzeczywiście jest w stanie dużo pomóc.

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz

Post autor: rinas » sob 09 maja 2009, 22:33

kiki, nieeestety nie... :(

Tylko przez neta możesz zamówić. Albo - do Wrocka śmignąć, i na miejscu oblookać ;)

Zastanawiam się nad tymi, na następny sezon - http://www.4sr.pl/katalog/moto-rukavice/sr001-21.html

Teraz mam te - http://padana.pl/katalog/index.php?page ... y=rukavice

Ogólnie nie są złe, trochę się niektóre szwy porozchodziły od jazdy w deszcz :/

ODPOWIEDZ