Prawo Jazdy A2 --->A

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Frays
Imię: Mateusz
województwo: śląskie

Prawo Jazdy A2 --->A

Post autor: Frays » pt 17 cze 2016, 15:13

Witam serdecznie zainteresowanych ! Mam pewien problem ze zrozumieniem słów mądrych ludzi w Ustawie o Kierujących Pojazdami. Wpierw garść informacji: W wieku 16 lat kategoria A1 jak prawo przykazało, w wieku 19 lat kategoria A2 (prawo jazdy wydane 28 lipca 2014 roku). Aktualnie lat 21 i chęci do zrobienia kategorii A. Poszedłem więc do starostwa założyć profil kandydata na kierowcę i tutaj wyszedł problem - nie posiada pan wymaganego stażu do rozpoczęcia kursu w związku z tym wydanie profilu zostało wstrzymane. Nie poszedłbym tam gdyby nie rozmowa z właścicielem szkółki jazdy, który poinformował mnie, że mogę już rozpocząć kurs. Do przejścia z A2 na A wymagane jest wg. ustawy:

"20 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A, jeżeli osoba co najmniej od 2 lat posiada prawo jazdy kategorii A2"
Wiek spełniony, 2 lata posiadania prawa jazdy kat. A2 minie 28 lipca tego roku.

Ustawa mówi dalej :

"Osoba ubiegająca się o uzyskanie uprawnienia do kierowania motorowerem, pojazdem silnikowym lub
uprawnienia do kierowania tramwajem może rozpocząć szkolenie nie wcześniej niż 3 miesiące przed osiągnięciem minimalnego
wieku, o którym mowa odpowiednio w art. 8 lub 9, wymaganego od kierującego pojazdem objętego tym uprawnieniem,
a jeżeli osobą tą jest uczeń uczestniczący w zajęciach szkolnych w szkole, w której podstawa programowa
kształcenia w zawodzie przewiduje uzyskanie umiejętności kierowania pojazdem silnikowym, okres ten wynosi
12 miesięcy"

Oto jest pytanie - mogę czy nie mogę rozpocząć kursu ? Wielu z was powie, olej to, poczekaj miesiąc i zacznij. Poczekałbym cierpliwie gdyby nie maszyna w garażu. Zmarnować cały sierpień na wyczekiwaniu terminu egzaminu to kiepska perspektywa (jazdy to raptem 10 godzin wiec tym nie ma co się przejmować)
Zależy mi na tym, żeby zacząć teraz i do sierpnia się uwinąć, aby coś z tego sezonu jeszcze pokosztować.

Z tego co się na teraz dowiedziałem w odpowiedzi WORD Tychy, że jest to niedokładny zapis i zostawiają to interpretacji Wydziałowi Komunikacji..zatem wszystko zależy od interpretacji szanownej pani zza lady.. Trochę to śmieszne.
Czekam jeszcze na odpowiedź WORD Katowice.

Zaczynam na forum,na VFR, chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat.

Ustawa https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... jyrbPhujnA

Art. 8. Strona 9
Art. 21. Strona 17

Pozdrawiam !

Gracek_01
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Gracjan
województwo: zachodniopomorskie

Re: Prawo Jazdy A2 --->A

Post autor: Gracek_01 » pt 17 cze 2016, 15:25

Cześć, nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale wydaje mi sie, ze dopiero 28 lipca bedziesz mógł dostać ten nr bodajże PKK bo wtedy dopiero bedziesz posiadał minimum te dwa lata prawko A2

Frays

Post autor: Frays » pt 17 cze 2016, 15:37

W momencie jak robimy prawo jazdy kat. B korzystamy z opcji rozpoczęcia szkolenia 3 miesiące przed 18stymi urodzinami. Dlaczego wiec ustawodawca blokuje mnie i nie pozwala rozpocząć kursu przed upłynięciem tych 2 lat stażu na A2. TO jest absolutnie bezsensowne. Trochę mi to już ciśnienie dźwiga.. Czy ktoś ma na to jakiś sposób poza cierpliwym czekaniem ?

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz

Post autor: emil » pt 17 cze 2016, 17:00

Masz mieć 2 lata prawko niższe, a na 3 miesiące przed osiągnięciem wieku możesz zacząć kurs, jednak warunek poprzedni musi zostać pierw spełniony = 2 lata prawko. Tak to rozumiem.

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Tomasz
województwo: pomorskie

Post autor: figaro » pt 17 cze 2016, 19:33

Z praktyki OSK:
1. Przepis Art. 21. 1. stosuje się w stosunku do osób ubiegających się o swoją pierwszą kategorię prawa jazdy;
2. Rozpoczęcie kursu na kategorie wyższe /np: A2; A/ następuje po osiągnięciu wymaganego ustawą minimalnego czasu posiadania poprzedniej kategorii.
Tyle praktyka i co OSK to inne obyczaje.
Przepisy nie zawsze nadążają za realiami życia. :confused

P.S.
Masz jeszcze kilka możliwości:
Napisz pismo do Kierownika Wydziału komunikacji w celu wyjaśnienia zaistniałej sytuacji. Tylko on jest władny w danej sprawie.
Jeżeli natomiast jego stanowisko pokryje się z opinią pracownika, pozostaje Ci tylko cierpliwie czekać. :disagree
Można jeszcze spróbować metody: kwiaty + czekolada + kawa + kilka słodkich słów na temat profesjonalizmu, urody i ważności wykonywanej pracy obsługującej Cię referentki. :mrgreen:
To działa częściej niż nam się wydaje. 8)
Powodzenia.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
konrad1f
pisarz
pisarz
województwo: wielkopolskie

Post autor: konrad1f » ndz 19 cze 2016, 21:29

przepis zezwalający na rozpoczęcie kursu 3 miesiące wcześniej dotyczy tylko i wyłącznie wieku a nie dotyczy posiadania prawa jazdy kat. A2
zatem jeśli nie posiadałbyś prawka kat. A2 a miałbyś 23lata i 9 miesięcy - mógłbyś rozpocząć kurs kat. A, w twoim przypadku "blokuje" Cię czas posiadania kat. A2

Frays

Post autor: Frays » śr 22 cze 2016, 08:09

Wczoraj skontaktował się ze mną WORD Katowice i niestety, tak jak pisaliście, A2 pełne 2 lata i dopiero wtedy mogę rozpocząć jakikolwiek kurs.. Przyznano też rację co do tego, że przepis jest po prostu w moim przypadku głupi i szkodliwy, tyle z miłych akcentów ;) Pozostaje uzbroić się w cierpliwość i pucować maszyne.
Dzięki za porady i zainteresowanie !

Pozdrawiam

Temat można zamknąć.

Awatar użytkownika
TomTox
teksciarz
teksciarz
Imię: Tomek

Post autor: TomTox » śr 22 cze 2016, 10:46

Dla przestrogi tylko: nie wyjeżdżaj na drogę bez odpowiedniej kategorii, gdyby choćby ktoś Cię "zaczepił" ze swojej winy, to i tak całość winy spada na Ciebie, ubezpieczyciel uchyla się od odpowiedzialności i koszta całego zajścia spadają na Ciebie oraz dodatkowo możesz dostać odroczenie możliwości zdawania na pełną kategorię. Znam przypadek gdzie pasjonat gulgotów ze stajni Harley, w wieku ok. 45 lat jechał bez odpowiedniej kategorii, babeczka w niego wjechała przy niewielkiej prędkości (ok. 10 - 20 km\h) ale jak tylko dowiedziała się że tamten nie ma prawka to od razu pociągnęła całą akcję typu: boli mnie kark, karetka, policja, laweta itd. Koszta przekroczyły wartość pojazdu poszkodowanej, motocykla i małego mieszkania... a sprawa ciągnie się do dziś.

Frays

Post autor: Frays » śr 22 cze 2016, 12:53

Nie wyjeżdżam poza bramę :P Jazda po podwórku musi wystarczyć. Na całe szczęście poprzedni sprzęt jest ze mną więc nie jestem totalnie uziemiony :) Nie ma co kusić losu, chetka jest, ale jak wspominasz konsekwencje mogą być znacznie większe.

Awatar użytkownika
kellyq
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Bartek
województwo: lubelskie

Post autor: kellyq » pn 27 cze 2016, 13:16

A co jeśli referentka jest paskudna jak noc ;)

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Tomasz
województwo: pomorskie

Post autor: figaro » pn 27 cze 2016, 19:22

kellyq pisze:A co jeśli referentka jest paskudna jak noc ;)
Cel uświęca środki :lol
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

ODPOWIEDZ