Jakie opony do vfr1200f???

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
vfrrr1200
Imię: Janusz
województwo: mazowieckie

Jakie opony do vfr1200f???

Post autor: vfrrr1200 » ndz 17 kwie 2016, 11:04

Witam serdecznie, szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, jak w temacie :(
Będę wdzięczny za Wasze podpowiedzi bo moje fabryczne juz się kończą...

Pzdr. J.

Awatar użytkownika
veeefour
pisarz
pisarz
Imię: Przemek
województwo: dolnośląskie

Re: Jakie opony do vfr1200f???

Post autor: veeefour » ndz 17 kwie 2016, 11:32

Pisalem o tym juz sporo w temacie ogolnym do 12-stki. Zle szukales albo leniwie szukales :wink:
viewtopic.php?f=7&t=17870

Org Bridgestone to jest w ogole jakies nieporozumienie. Potem mialem Dunlop i Michelin - byly dobre. Teraz mam juz 3 komplet Metzeler Roadtec Z8 Interact
i nie rozgladam sie za innymi bo te sa wg. mnie najlepsze do tej pory jest nowy model ale na razie brak testow.

vfrrr1200

Post autor: vfrrr1200 » ndz 17 kwie 2016, 12:44

Tam czytałem, ale szukałem całego wątku poświęconego oponom do 12tki i nie znalazlem. Widziałem ze polecasz Metzelery, ale byłem ciekaw czy może jest coś nowego, lepszego, coś czego jeszcze nie znam... :lol:

Pzdr.J

Awatar użytkownika
benito
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Jarek
Kontakt:

Post autor: benito » pn 18 kwie 2016, 08:02

Panowie, nie ma czegoś takiego, jak opony do modelu motocykla.
Opony dobieramy pod styl jazdy.
Honda VFR800 - RC46 - `98
Honda VTR1000SP1 - RC51 - `00
KTM LC4 640 SM - `04
Honda CBR 929 - SC44 - `01
Yamaha WR 426 F - `01
Aprilia Tuono - `06
BMW K1200S - `05

Awatar użytkownika
veeefour
pisarz
pisarz

Post autor: veeefour » pn 18 kwie 2016, 08:43

benito pisze:Panowie, nie ma czegoś takiego, jak opony do modelu motocykla.
Opony dobieramy pod styl jazdy.
Niestety z tym sie zgodzic nie moge. Nie mozna dobrac opon stricte sportowych bo w tym rozmiarze ich nie ma.
Poza tym np Metzeler ma rozne oznaczenie dodatkowe na kilka mozliwosci mozesz wybrac tylko dwie dla VFR1200.
Manual tez wyraznie podaje okreslone typy opon i nie sa to tylko rozmiar i index predkosci.
W tym rozmiarze z segmentu sport-tourer w klasie premium sa moze z 4 dobre opony...a nie wszystkie sie nadja do tego moto.

Zawiszenie przednie ma tendencje dobijania poprzez brak mozliwosci regulacji kompresji i przez zbyt duze fabrycznie ustawienie tlumienia.
Przez to opony niektorych marek strasznie szybko zjada z PRZODU - tak opona przednia leci szybciej niz tylna bedzie kwadratowa.
Tu np opony bez odpowiednich wzmocnien na karkasie bede zjedzone po 5 tys km i jazda na nich bedzie bardzo niebezpieczna bo zwykla
opone sportowa moze po prostu nam rozerwac.

Wiec trzeba sie absolutnie sugerowac tym co zaleca producent opon a nie tym jaki mamy styl jazdy.

Pisze tu i z teorii i praktyki.

cichyl
bywalec
bywalec
Imię: Łukasz
województwo: wielkopolskie
Kontakt:

Post autor: cichyl » pn 18 kwie 2016, 09:13

Pirelli angel gt nie polecam, miałem supercorse sc bodajże (drogowa) i była cudowna w rozmiarze 200 skręcanie i trzymanie miód wytrzymała 5 tys km więc ok. Teraz mam michelin pr4 gt uślizgi występują przy przyspieszaniu ale dopiero z 400km zrobione wiec trzeba jeszcze nawinąć. Kolejnym razem kupię ponownie sportową corse
cichyl

Awatar użytkownika
Bury
klepacz
klepacz
Imię: Andrzej
województwo: pomorskie

Post autor: Bury » pn 18 kwie 2016, 09:17

Pitolenie o szopenie,to bierz co manual mowi a ni sie pytasz,jak nie to ja mam na Iksie pilot roady 4GT do ciezejszych sprzętów a vfr podobna waga.al z tego co słyszę to jak kupują nowe sprzęty to potem już nie zakładają tych samych.Dlaczego?
VFR800 RC46 98r była
CBR1100XX Super Blackbird
Darkness Black Metallic

Awatar użytkownika
veeefour
pisarz
pisarz

Post autor: veeefour » pn 18 kwie 2016, 09:27

cichyl pisze:Pirelli angel gt nie polecam, miałem supercorse sc bodajże (drogowa) i była cudowna w rozmiarze 200 skręcanie i trzymanie miód wytrzymała 5 tys km więc ok. Teraz mam michelin pr4 gt uślizgi występują przy przyspieszaniu ale dopiero z 400km zrobione wiec trzeba jeszcze nawinąć. Kolejnym razem kupię ponownie sportową corse
Mozesz sobie zalozyc nawet opone metr szeroka do tylu...

Ja nie zakladam innych rozmiarow do takich sprzetow. Kolega tak stracil auto za ponad 200k bo bylo na innych rozmiarach i autokasko ani gr mu nie wyplacilo jak wypadl z drogi.

Awatar użytkownika
benito
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Jarek
Kontakt:

Post autor: benito » pn 18 kwie 2016, 09:28

veeefour, wiadomo, że w granicach rozsądku, bo kostki przecież nie założy, ani opony torowej, bo jest to bez sensu.
Jednak dobór opony pod względem twardości i trakcji, to już inna kwestia.
Ja dobrze wspominam opony Dunlop D209 i Metzeler K2, choć służą do zupełnie innej jazdy i tak z nich korzystałem...miałem 2 komplety kół.
Na SM również zjechałem kilka kompletów, szukając tych najlepszych i pomimo tego samego rozmiaru, każde inaczej się zachowywały.
Honda VFR800 - RC46 - `98
Honda VTR1000SP1 - RC51 - `00
KTM LC4 640 SM - `04
Honda CBR 929 - SC44 - `01
Yamaha WR 426 F - `01
Aprilia Tuono - `06
BMW K1200S - `05

Awatar użytkownika
veeefour
pisarz
pisarz

Post autor: veeefour » pn 18 kwie 2016, 09:37

benito pisze:veeefour, wiadomo, że w granicach rozsądku, bo kostki przecież nie założy, ani opony torowej, bo jest to bez sensu.
Jednak dobór opony pod względem twardości i trakcji, to już inna kwestia.
Ja dobrze wspominam opony Dunlop D209 i Metzeler K2, choć służą do zupełnie innej jazdy i tak z nich korzystałem...miałem 2 komplety kół.
Na SM również zjechałem kilka kompletów, szukając tych najlepszych i pomimo tego samego rozmiaru, każde inaczej się zachowywały.
Benek no wiadomo. Ale moge ci to z doswiadczenia powiedzeic czego dwunastka potrzebuje bo juz prawie 30k nastukalem i poszlo juz 5 kompletow opon.
Moja druga polowka mi wypomina, ze wiecej na opony idzie na ten motocykl niz na wydatki na samochody :lol:

Naprawde nie polecam zadnej sportowej opony do tego "grubasa" a tym bardziej na przod. To nie jest jeszcze 300kg kolos ale juz waga polciezka i tu tylko opony "wzmacniane".

Wpadl mi tezaz Ohlins do tylu - kupilem uszkodzony i naprawilem wiec tani byl. W tym miesiacu jeszcze bede zmienial bebechy w widelcu i zobaczymy czy przestanie mi tak przednie opony zjadac.

cichyl
bywalec
bywalec
Imię: Łukasz
województwo: wielkopolskie
Kontakt:

Post autor: cichyl » pn 18 kwie 2016, 11:25

A ja polecam sportowe opony i też z doświadczenia
cichyl

vfrrr1200

Post autor: vfrrr1200 » pn 18 kwie 2016, 17:48

Koniec końców zamówiłem dzisiaj na oponeo Metzelery Roadtec Z8 Interact - napiszę jak zmienię i trochę nawinę...
Co ciekawe, w tym samym rozmiarze z tymi samymi opisami dostępne były po trzy rodzaje tych opon na przód i tył
w różnych cenach - różnica od kilku do kilkudziesięciu złotych na sztuce. Niestety na oponeo nie byli mi w stanie
wytłumaczyć o co chodzi, oprócz tego że opony mają dodatkowe literowe oznaczenie "M" lub "O" lub "C" lub "E", więc
zadzwoniłem do importera, który doradził mi oponę z literką "M" na przód oraz z literką "O" na tył, która ma dodatkowe
podwójne opasanie i więcej mięsa na środku :biggrin (cytat).

pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc, wątek myślę że się przyda też innym :bye

Awatar użytkownika
veeefour
pisarz
pisarz

Post autor: veeefour » pn 18 kwie 2016, 18:06

Pisalem tez o tych oznaczenich wczesniej - na stronie Metza jest wszystko opisane :wink:

http://www.metzeler.com/site/uk/product ... on=1022229

Na przod jest tylko M a na tyl jest O albo C - C jest tez do K1600GT/GTL. MIalem na tyl wczesniej O a teraz zamowilem C - zobaczymy jaka jest w praktyce roznica.

W teorii O ma podwojny karkas o konstrukcji standardowej czyli stal plus wlokna. C to nowa technologia z karkasem ze specjalnych wlokien Rayon Cordenka -
w srodku jest pokryta czyms bialym, niestandardowym i brudzi to na szaro. C jest wg Metza mocniejsza.

ODPOWIEDZ