Zabezpieczenie sakw bocznych

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
mikeiliman
bywalec
bywalec
Imię: michał
województwo: poza granicą Polski

Zabezpieczenie sakw bocznych

Post autor: mikeiliman » sob 05 wrz 2015, 16:57

Hi

Tak się zastanawiam czy istnieje jakieś zabezpieczenie sakw przed amatorami cudzej własności? Dotychczas przy każdym motocyklu miałem kufry więc nie było się czym przejmować, do VFR-y zakupiłem sakwy gdyż ceny kufrów nie należą do najatrakcyjneniszych (chyba że źle szukam?) No i teraz rodzi się pytanie. Jak je zabezpieczyć? Otwarcie zamka zajmuje sekundę, czyli zabezpieczenie żadne. Jak sobie z tym radzicie? Jakieś linki stalowe? "Nietnące" pokrowce na całe sakwy? Jakiś inny patent? ...chyba że jedynym patentem jest zakup kufrów :)
pozdrawiam
mikeili

Awatar użytkownika
puzon
klepacz
klepacz
Imię: Piotr
województwo: opolskie
Kontakt:

Re: Zabezpieczenie sakw bocznych

Post autor: puzon » sob 05 wrz 2015, 20:49

Raczej trudno o zabezpieczenie antywłamaniowe do sakw czasami widywałem małe kłódki na zamkach ale te chroniły przed otwarciem lecz przed rozcięciem obok zamka raczej nie ochronią. Do tej pory nie zdarzyło mi się aby ktoś grzebał w moich sakwach czy tankbagu (choć czasami były w nich kluczyki od motka) ale wiadomo beztroska jest do pierwszej kradzieży.

Awatar użytkownika
mikeiliman
bywalec
bywalec
Imię: michał
województwo: poza granicą Polski

Post autor: mikeiliman » ndz 06 wrz 2015, 11:44

puzon pisze:Raczej trudno o zabezpieczenie antywłamaniowe do sakw czasami widywałem małe kłódki na zamkach ale te chroniły przed otwarciem lecz przed rozcięciem obok zamka raczej nie ochronią. Do tej pory nie zdarzyło mi się aby ktoś grzebał w moich sakwach czy tankbagu (choć czasami były w nich kluczyki od motka) ale wiadomo beztroska jest do pierwszej kradzieży.
Hej

Zdaje sobie sprawę że całkowicie nie da się zbazpieczyć, ale warto wprowadzić zabezpieczenia które utrudnią prosty dostęp i o takie właśnie pytam. Kłódki czy stalowa linka wydają się ok. Ale może jest jeszcze jakiś patent.
pozdrawiam
mikeili

Awatar użytkownika
antek
pisarz
pisarz
Imię: Andrzej
województwo: śląskie

Post autor: antek » ndz 06 wrz 2015, 12:36

Chyba nie ma pewnego patentu , jak zabezpieczysz zamki a delikwent będzie uparty to w kilka sekund przetnie paski i pójdzie z całymi sakwami ,zostaje mieć moto cały czas na oku albo zostawiać na ryzyko . Na urlopie zostawiałem w różnych miejscach zdarzało się że na kilka godzin i na szczęście nikt nic nie ruszył :wink:
Jazda na motocyklu to najlepsza rzecz, jaką można robić w ubraniu…

Awatar użytkownika
wydra
klepacz
klepacz
Imię: Mateusz
województwo: śląskie

Post autor: wydra » wt 08 wrz 2015, 17:33

nie założył bym kłódki chociażby dlatego by nie zwracała uwagi innych
http://www.sfora.pl/swiat/Okradna-ci-ba ... sem-a67701

długopis i po wszystkim
Była CBR F2 600