Kosmetyki i inne takie tam

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
zoomer
pisarz
pisarz
Imię: Damian
województwo: małopolskie

Kosmetyki i inne takie tam

Post autor: zoomer » wt 24 mar 2015, 23:23

Witam

Mam do Was pytanie o to czym dbacie o piękny wygląd Waszych maszyn? Jaka chemia, urządzenia itd. Chętnie zapoznam się z wszystkimi Waszymi radami i podpowiedziami :)

Pozdrawiam.

SALWA
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Szymon
województwo: śląskie

Re: Kosmetyki i inne takie tam

Post autor: SALWA » śr 25 mar 2015, 09:52

generalnie tylko ręcznie i tylko Mequiar`s ... ewentualnie autosol do przepolerowania ramy ... a poza tym... no cóż, woda z mydłem i tyle. zarówno dla samochodu jak i motocykla.

jeśli zabrudzenia na ramie np. są bardzo mocne to albo używam preparatu autoglym to silników i metalu, ewentualnie enfer przemysłowy po rozcieńczeniu z wodą, to czego nie da się zrobić ręcznie robię drobną szczotką mosiężną na wiertarce przy obrotach 300-400

Awatar użytkownika
Zając
klepacz
klepacz
Imię: Dariusz
województwo: lubelskie

Post autor: Zając » śr 25 mar 2015, 10:06

Ludwik z alkoholem na zabrudzenia.
LWL 74HN

Awatar użytkownika
śliniak290
klepacz
klepacz
Imię: Wojciech
województwo: mazowieckie

Post autor: śliniak290 » śr 25 mar 2015, 12:28

Zając pisze:Ludwik z alkoholem na zabrudzenia.
Ludwik do wody , a alkohol do gardła :P
Najpierw naucz śmiać się z siebie , a potem śmiej się z innych !!!

Awatar użytkownika
zoomer
pisarz
pisarz

Post autor: zoomer » śr 25 mar 2015, 14:26

Szczerze mówiąc myślałem że to rzeczywiście jakiś nowy sposób na skuteczne mycie :P

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » śr 25 mar 2015, 15:32

Ja proponuję poczytać samochodowe fora detailingowe. Np. http://forum.kosmetykaaut.pl/ czy http://www.detailingworld.co.uk/forum/index.php Znajdziecie tam kompleksową wiedzę na temat dbania o lakier i nie tylko. Kto się zagłębi nigdy już tak samo nie spojrzy na swoją maszynę i każdemu będzie wypominał podrapany lakier. :D Zapomnijcie więc o jakiś pastach tempo turbo czy wycieraniu moto szmatą na sucho z kurzu.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
nierob
klepacz
klepacz
Imię: nierob
województwo: dolnośląskie

Post autor: nierob » śr 25 mar 2015, 20:32

kumpel ma na swojej cb 750 komary i inne owadztwo jeszcze z 96 roku. tysiąc dziewięćset.
a wy tutaj taki temat zapodajecie...
trzask prask i po wszystkim.

SALWA
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: SALWA » śr 25 mar 2015, 23:32

Arnold pisze:Ja proponuję poczytać samochodowe fora detailingowe. Np. http://forum.kosmetykaaut.pl/ czy http://www.detailingworld.co.uk/forum/index.php Znajdziecie tam kompleksową wiedzę na temat dbania o lakier i nie tylko. Kto się zagłębi nigdy już tak samo nie spojrzy na swoją maszynę i każdemu będzie wypominał podrapany lakier. :D Zapomnijcie więc o jakiś pastach tempo turbo czy wycieraniu moto szmatą na sucho z kurzu.
czytał czytał i to nie raz :D .. dlatego między innymi jak zobaczyłem swoją to postanowiłem pomalować... lis tylko dopełnił dzieła :D, w TL-u wystarczyło przejechać papierem i polerką .. tutaj był dramat nie do ogarnięcia.

Awatar użytkownika
VFR
bywalec
bywalec
Imię: Tomek

Post autor: VFR » czw 26 mar 2015, 22:03

Ja tam jeżdże na myjke bezdotykową i dwa razy do roku woskuje tym woskiem http://k2.com.pl/kosmetyki/product/2215-k2-spectrum wosk rewelacyjny polecam naprawde z czystym sumieniem .Felgi to na bierząco suchą ściereczką przecieram z pyłu i od czasu do czasu lakier jak się przykurzyw grażażu to microfibrą tą od polerowania wosku przetre

Awatar użytkownika
adamobmw
bywalec
bywalec
Imię: Adam
województwo: wielkopolskie

Post autor: adamobmw » pt 27 mar 2015, 07:45

Koledzy i koleżanki ja dużo czasu spędziłem i czytałem właśnie na http://forum.kosmetykaaut.pl/ czyli wg Mnie najlepszej w PL stronce poświęconej detalingowi aut i motocykli. Można naprawdę sporo się dowiedzieć i od tej pory mycie moto i auta dla Mnie nie jest już takie samo...Mam bzika na punkcie czystości ogólnie i wczoraj przygotowałem Moja Honde po zimie w garażu tak na szybko. Na detale przyjdzie czas w przyszłym tygodniu. Ogólnie w myjka cisnieniową trzeba uważać ale ja zawsze jej używam. Najpierw pre-wash robię czyli zakrywam wszystkie widocznie połączenia elektryczne i kostki i staram się zaaplikować chemię raczej na wierzchu czyli owiewki plastiki i koła. Uwazać na łańcuch trzeba więc ja go owijam specjalnie aby pozostał suchy. Potem biorę wiaderko z ciepłą wodą i szamponem i gąbka w rękę i jazda. Następnie spłukuje, wysuszam do sucha fluffym i innymi fibrami i "waflami". Potem czas na zaciski i inne najbardziej brudzące się powierzchnię. Uzywam do tego mocniejszej chemii czyli apc i środków do usuwania smoły oraz pędzelkiem jadę te miejsca trudnodostępne, czekam chwilę i ostro myjka spłukuję i osuszam. następnie na lakier nakładam w zależności od jego stanu (w Moim przypadku bez potrzeby korekty) jakąś politurę i następnie woskw płynie(aplikacja szybka i łatwa) i czekam pare minut aż przyschnie i wszystko mikrofibra poleruję na glanc. Na plastiki typowo ciemne używam środka do pilęgnacji czarnych tworzyw z Nielsena (nie jest tłusty nie przylega kurz)tylko trzeba go zaaplikować i troszkę poczekać aż plastik wpiję środek i wg Mnie to tak najszybciej ogarnięte moto. Nie pisze tutaj o wszystkich czynnościach jak smarowanie i czyszczenie łańcucha i napędu(to z Was każdy powinien wiedzieć). jak skończę robic moto to zapodam fotki w przyszłym tygodniu.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zoomer
pisarz
pisarz

Post autor: zoomer » pt 27 mar 2015, 21:08

No, dzięki Panowie za porady i opisy swoich czynności. Fajnie jest poczytać jak ktoś dba i coś poradzi. Już zamówiłem kilka pozycji z Mequiar`s, więc po weekendzie biorę się za swoją perłę :)

Chciałbym jeszcze tylko dopytać o tą myjkę ciśnieniową. Teoretycznie motocykl przygotowany jest również do działania na deszczu więc zlanie go wodą nie powinno zaszkodzić. Wiem, że deszcz pod takim ciśnieniem nie pada, ale czy pomimo omijania miejsc z elektryką czyli różne styki, siedzenie itp to jest bezpieczne? Zamierzałem spryskać ją pod ciśnieniem z grubszego brudu, następnie gąbka z pianą i znowu ciśnienie. Po wszystkim kompresor i wydmuchać całą wodę z różnych zakamarków. Czy to dobry sposób?

Awatar użytkownika
VFR
bywalec
bywalec
Imię: Tomek

Post autor: VFR » pt 27 mar 2015, 21:35

Ja pryskam wszędzie i niepatrze czy kostki czy przewody ale raz na jakiś czas wszystko rozpinam i smaruje. Wtedy mam pewność że wszystko jest ok i należycie działa

Awatar użytkownika
adamobmw
bywalec
bywalec
Imię: Adam
województwo: wielkopolskie

Post autor: adamobmw » pn 30 mar 2015, 08:18

Kolego akurat Mequiar`s to fajna marka z dobrymi kosmetykami ale czasami zbyt przereklamowana...Są inne lepsze środki za mniejsza kwotę ale każdego sprawa. Ja wole ostrożnie z myjka lub nie po wszystkim bo potem nie trzeba się bawić ze smarowaniem itd. Musisz wyczuć jaki sposób jest najlepszy dla Ciebie.

SALWA
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: SALWA » pn 30 mar 2015, 15:38

używałem w sumie tylko autoglym,poorboy,meguiar`s i jeszcze jakieś różowe coś ... megs wypadł najlepiej pomimo ceny no i dla mnie liczyło się nie tyle to jak łatwo się tym robi co to jak łatwo się myje za każdym następnym razem :D

ODPOWIEDZ