Ile tys. km wytrzymują silniki vfr 800fi bez remontu?
-
- Imię: Tobiasz
- województwo: podkarpackie
Ile tys. km wytrzymują silniki vfr 800fi bez remontu?
Cześć,
Mam pytanie ile tys km wytrzymują silniki vfr 800fi?
Pytam bo motocykl który miałem jechać oglądać ma nabite około 90 tys km i nie wiem czy wgl jest sens zawracać sobie nim głowę.
Ogłoszenie:
http://olx.pl/oferta/honda-vfr-800-fi-w ... 7lGYt.html
Mam pytanie ile tys km wytrzymują silniki vfr 800fi?
Pytam bo motocykl który miałem jechać oglądać ma nabite około 90 tys km i nie wiem czy wgl jest sens zawracać sobie nim głowę.
Ogłoszenie:
http://olx.pl/oferta/honda-vfr-800-fi-w ... 7lGYt.html
- zaba80r
- pisarz
- Imię: Piotr
- województwo: poza granicą Polski
Re: Ile tys. km wytrzymują silniki vfr 800fi bez remontu?
Chłopaki na forum mają po 100tys i kręcą dalej ..... ale wiem ze w UK latają maszyny po 100tys mil czyli 162tys km i wszystko gra. Pzdr. Ps na naszym forum jest kilka fistaszkow do sprzedania ..... pewne i godne polecenia wiec po co dalej szukać. Pzdr
“You live more in 5 minutes going flat out on a vehicle like this than most people live in a lifetime” – Burt Munro...The world fastest Indian...
- Fankas
- pisarz
- Imię: Fankas
- województwo: śląskie
154 tys miala fi z ktorej kupilem zegary...
Like a true nature's child
We were born, born to be wild
We can climb so high
I never wanna die
Born to be wild
We were born, born to be wild
We can climb so high
I never wanna die
Born to be wild
- Chris-Zg
- pisarz
- Imię: Christian
- województwo: lubuskie
- Kontakt:
Moja rc36II ma juz 98tys i chodzi tak samo jak vfr ktora miala nalatane rzeczywiste 42tys.
Przebieg w vfr zawsze bedzie spory, a czasem nawet bardzo spory, to nie jest motocykle do jezdzenia po bulki
Zreszta ma juz swoje lata... Przebiegu nie ma co sie bac. Lepiej kupic moto ktore ma 100tys na liczniku niz takie skrecone ze 100 na 40tys.
Ja tez bym patrzyl aby zrobic zakup przez forum, z doswiadczenia wiem ze kupno po olx i allegro to czesto gesto jedynie strata czasu i hajsu...

Ja tez bym patrzyl aby zrobic zakup przez forum, z doswiadczenia wiem ze kupno po olx i allegro to czesto gesto jedynie strata czasu i hajsu...
Czerwone są najszybsze!
- ADHD VFR
- pisarz
- Imię: Michał
- województwo: wielkopolskie
Dokładnie tak jak koledzy wyżej piszą jeśli wszystko jest wymieniane na czas to nawet do 300tys podobno można nakręcić 

- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Ja myślę że do 300 tyś. dobije na spokojnie. Zależnie od stylu jazdy. No ale 200 to na bank zrobi z palcem w ...
- klosiewi
- klepacz
- Imię: Grzegorz
- województwo: mazowieckie
Forum VFR USA kilka myśle rekordów
:
'99 - ~122k miles at the time slither
'02 - Finally topped the 100,000 mile mark during this years TexasMac event on the Blue Ridge Pky. Was honored by the gang in a group support pic of what fantastic machines Honda built in the VFR! 2002 VFR w/100,645 miles. Baileyrock
'95 - 254,000 km Mike282
'99 - My 99 has made it to a little over 132,000 miles. RolandHTG
'06 - Well it's been awhile...now up to 135,000km (~85,000mi.) DDO-VFR

'99 - ~122k miles at the time slither
'02 - Finally topped the 100,000 mile mark during this years TexasMac event on the Blue Ridge Pky. Was honored by the gang in a group support pic of what fantastic machines Honda built in the VFR! 2002 VFR w/100,645 miles. Baileyrock
'95 - 254,000 km Mike282
'99 - My 99 has made it to a little over 132,000 miles. RolandHTG
'06 - Well it's been awhile...now up to 135,000km (~85,000mi.) DDO-VFR
- Hefajstos
- klepacz
- Imię: Maciej
Jeszcze nie tak dawno na alledrogo była z przebiegiem pod 200 tysi, koles dokładał drugi silnik "w razie W" z przebiegiem 60 paru... ViFeRka pociągnie pod 200 ze spokojem- pod warunkiem dobrego serwisowania oraz nie pałowania na zimnym.
-
- pisarz
- Imię: Robert
Nie wiem na ile w tym prawdy, ale po necie krąży jakiś rzekomy wywiad z kurierem z UK. Gość miał VFR z lat 90-93 i zajechał jeden silnik a potem wsadził drugi. Pierwszy padł po ponad 400 tysiącach mil. Jeśli dobrze rozumiem to poszła uszczelka pod głowicą. Na drugim zrobił kolejne 400k i sprzedał?
Jeśli to faktycznie prawda to 200k minimum zrobi taki silnik. Biorąc to pod uwagę, ja kupiłem maszynę z 75k, teraz ma prawie 80k i nie nastawiam się na szybki zgon jednostki
.
Przez tę manię kręcenia ludzie u nas myślą, że silniki w moto po 60 tyś. to złom a większość dopiero jest wtedy dotarta porządnie. Z resztą, jest jeden portal, który lubuje się w rozkręcaniu silników w maszynach testowych po 25k km. Bzdura jakich mało
. Maksymalnie wyżyłowane jednostki w supersportach pewnie faktycznie padają trochę szybciej, ale myślę, że nawet tam 100k nie jest żadnym problemem.
Reasumując, brać i się nie przejmować
. Większość VFR FI ma co najmniej 50k realnego przebiegu a wiele właśnie w okolicach 100 tysi.
Jeśli to faktycznie prawda to 200k minimum zrobi taki silnik. Biorąc to pod uwagę, ja kupiłem maszynę z 75k, teraz ma prawie 80k i nie nastawiam się na szybki zgon jednostki

Przez tę manię kręcenia ludzie u nas myślą, że silniki w moto po 60 tyś. to złom a większość dopiero jest wtedy dotarta porządnie. Z resztą, jest jeden portal, który lubuje się w rozkręcaniu silników w maszynach testowych po 25k km. Bzdura jakich mało

Reasumując, brać i się nie przejmować

- ADHD VFR
- pisarz
- Imię: Michał
Bachu powiem Ci ze nie zdziwiło by mnie to jak by to była prawda że nakręcił 400 tysięcy mil
Nic tylko powód do dumy
Zresztą jak kupowałem swoją VFR to wiele słyszałem i to najczęściej słowa że te motocykle maja bardzo dobre silniki
Oczywiście że można sporo nakręcić kilometrów o ile ktoś dba o regularna wymianę oleju itp

-
- pisarz
- Imię: Paweł
- województwo: lubuskie
Tu nie tylko wymiana oleju wchodzi w grę lecz całokształt eksploatacji tj.styl jazdy regulacje zaworów ,jakość paliwa filtry i inne płyny ustrojowe,jednym słowem serwis. Jeżeli wszystko jest jak w książce piszę to VFRa oddźwięczy się wieloma kilometrami bezawaryjnej jazdy.
Very Funny Ride
Cztery koła poruszają ciało ,2 koła duszę......
Cztery koła poruszają ciało ,2 koła duszę......
- puzon
- klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Właśnie sprawdzam ile wytrzyma obecnie mam 125k km z czego ostatnie 16k km przejechane w 24 dni i wszystko pięknie mruczy. Zawory będę robił tej zimy bo dwa luzy są do korektywnyku pisze:Mam pytanie ile tys km wytrzymują silniki vfr 800fi?

-
- pisarz
- Imię: Robert
Na szybko znalazłem coś takiego:ADHD VFR pisze:Bachu powiem Ci ze nie zdziwiło by mnie to jak by to była prawda że nakręcił 400 tysięcy milNic tylko powód do dumy
Zresztą jak kupowałem swoją VFR to wiele słyszałem i to najczęściej słowa że te motocykle maja bardzo dobre silniki
Oczywiście że można sporo nakręcić kilometrów o ile ktoś dba o regularna wymianę oleju itp
"Let's not forget Stan, the UK motorcycle courier who, as reported in Bike Magazine (UK) May 2005, did 852,000 miles on his 90 VFR750. He replaced the engine at 440,000 miles after blowing a head gasket, and only replaced the bike when it was totalled at 852K. He rode about 600 miles per day."
Czyli 440k mil na pierwszym silniku i faktycznie uszczelka pod głowicą. Dla leniwych, daje to przebieg 708111 km

Gdzieś była lista wszystkich moto, które posiadał do czasu artykułu.
Potem trafiają do nas takie nówki sztuki po kurierach, z przebiegiem 30 tysięcy

Edit:
Artykuł jest prawdziwy, bo właśnie znalazłem na stronie: http://www.magazineexchange.co.uk/bike- ... issue.html
"Britain's highest mileage rider - Meet Stan, an affable 63-year-old courier who uses the cheapest oil possible, gets his tyres from a skip and did 850,000 miles on a Honda VFR750."
- Zając
- klepacz
- Imię: Dariusz
- województwo: lubelskie
W związku z powyższym idąc dalej może ktoś wie jakie są objawy kończącego się silnika, czy to jest pobór oleju, głośna praca czy może inne objawy?
LWL 74HN
- Fakir
- klepacz
- Imię: Krzysztof
Kompresja poniżej normy, spalanie oleju, kopcenie na niebiesko, mniejsza moc niż fabrycznie itp itd
im więcej masz tych objawów, to wiedz że coś się dzieje
ale i tak najbardziej wiarygodnym potwierdzeniem, będzie zdjęcie czapy aby sprawdzić owalizacje tuleji cylindrów, ew. progi oraz stan głowicy m.in przylgnie gniazd zaworowych oraz stan samego zaworu
im więcej masz tych objawów, to wiedz że coś się dzieje

ale i tak najbardziej wiarygodnym potwierdzeniem, będzie zdjęcie czapy aby sprawdzić owalizacje tuleji cylindrów, ew. progi oraz stan głowicy m.in przylgnie gniazd zaworowych oraz stan samego zaworu
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré