Owiewki z laminatu .... ?

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Many 663
Imię: Paweł
województwo: śląskie

Owiewki z laminatu .... ?

Post autor: Many 663 » sob 27 lip 2013, 16:25

Witam moje pytanie jest nastepujace . Zastanawiam sie nad kupnem owiewek z laminatu , gosc zapewnia ze sa 100 % pasowne, mocne, dobre ogolnie poleca . Mowil ze sprzedaje je tez na zachod i niggy nie mial problemow ze ktos mu na nie narzekal i pytanie moje je do Was czy mial juz ktos z tym stycznosc i czy mogl by kilka slow na temat powiedziec ... A konkretnie chcial bym kupic cala czache i dwie boczne owiewki ..

Tutaj link ;
http://allegro.pl/owiewka-czolowa-honda ... 63112.html

http://allegro.pl/bok-lewy-honda-vfr-75 ... 67933.html

http://allegro.pl/bok-prawy-honda-vfr-7 ... 65195.html
Motocykl jest Bogiem , predkosc nalogiem , feestyle podstawa , nitro zabawa ................ ')

Awatar użytkownika
kubatron2
klepacz
klepacz
Imię: jakub
województwo: małopolskie

Re: Owiewki z laminatu .... ?

Post autor: kubatron2 » sob 27 lip 2013, 16:29

a uzywka orginał nie bedzie lepsza a i tansza

Awatar użytkownika
emils
pisarz
pisarz
Imię: Emil
województwo: mazowieckie

Post autor: emils » sob 27 lip 2013, 16:34

Ale to laminat, nie wygląda to nawet solidnie. Ja bym sie nie bawił. Zawsze lepsza jest klejona ale oryginalna owiewka niż taka sklejka. Poza tym to też może być jak z podróbkami obudów do telefonów (może dziwne porównanie ale cóz :P), obudowy niby są okej, ale zawsze coś gdzieś nie pasuje, coś albo prze albo nie dochodzi. Poza tym takie rzeczy są bardzo nietrwałe więc jak dla mnie odnowić te które masz
"Bóg stworzył Hondę, bo wie co dobre. A inne motocykle? Bo ma poczucie humoru!"

Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » sob 27 lip 2013, 17:11

Poszukałbym oryginalnych owiewek. Nawet jak będą podrapane czy miały jakieś małe pęknięcia to i tak będą, według mnie, lepsze.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
kazayoshi
bywalec
bywalec
Imię: Kamil
województwo: śląskie

Post autor: kazayoshi » sob 27 lip 2013, 22:26

Pare lat temu rozmawialem ze znajomym po materialoznawstwie na agh, wlasnie na temat laminatow.
Material tani, latwo sie z nim pracuje, to dlaczego nie robi sie owiewek z wlokna szklanego?
Odpowiedz byla szybka i prosta: laminat podczas wysychania ma duza kurczlowosc i nie zawsze w kazdym miejscu skurczy sie tak samo, wiec otwory/miejsca montazowe moga byc poprzesuwane nawet do 1cm, pozatym bardzo ciezko jest prawidlowo przygotowac laminat do malowania tak zeby po roku czasu na moto lakier nie odpadal.
Raczej bez sensu jest wydawanie na laminat 1/2 do 2/3 ceny owiewek z ABS ktore po roku, max dwoch trzeba ponownie malowac zeby wygladalo to tak jak powinno.
To byla rozmowa z 2009 (jesli dobrze pamietam), wiec od tego czasu pewnie udoskonalono proces produkcji laminatow i troche moglo sie pozmieniac, ale lepiej bedzie zapytac o warunki wymiany/gwarancji i tak jak koledzy wyzej, wolalbym orginal po przejsciach.
Jesli szukasz tanich alternatyw to lepiej poszukaj na ebayu i na aliexpress, tam mozna znalezc nowe zamienniki z absu z ktorymi bedzie mniej problemow niz z laminatem.

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: wielkopolskie

Post autor: Fakir » ndz 28 lip 2013, 21:31

kumpel zakładał takie do swojej rc36a i spasowanie otworów było fatalne, w miejscach łączenia owiewek dość duże szpary,
także najlepszym rozwiązaniem kupić orydzinal i malować
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

DjMisiek58
bywalec
bywalec
Imię: Sebastian
województwo: podlaskie

Post autor: DjMisiek58 » wt 19 lis 2013, 11:45

ja osobiście kupiłem cały komplet ... I powiem tak jak nie masz jak jeździć a chcesz/musisz to fakt można zamawiać ale spasowanie fatalne ... Fakt iż mam stelaż zegarów lekko krzywy ale oryginały aż tak od normy nie odbiegały. Co do malowania to nie ma sensu :-)

ODPOWIEDZ