Dejw,przerabiałem temat na wiosnę z tym że u mnie gwint się lekko zjechał i musiałem miche ściągnąc.Nie wiem czy ktoś wcześniej tam grzebał ale u mnie po zrzuceniu miski żadnej uszczelki nie stwierdzono tylko resztki silikonu.Dejw pisze:hej Koledzy! mam trudny temat. Jak kupiłem VFRe to na aukcjach allegro znalazłem fajną śrubę spustu oleju z magnesem że niby opiłki itdJednak w tym roku chcąc zmienić olej i ją odkręcić okazało się że jest z jakiegoś plastelino-podobnego materiału bo urwało mi ją w misce na połowie jej długości. Teraz już wiem że miska musi iść w dół, kolektory też niestety demontaż i niezbyt mnie to cieszy. A co gorsza przed montażem chciałem założyć nową uszczelkę ale nikt tym nie handluje - tylko Honda i kosztuje 300zł
Nie wiecie skąd można dostać takie cudo w normalnej cenie albo z jakiego materiału sobie taką uszczelkę dorobić (wyciąć na wzór miski) ? Pozdro
A jakbyś chciał stosować patenty magnetyczne to może na drugi raz mniej inwazyjne?Dejw pisze:wykrecić tego co pozostało może być ciężko przez niełatwy dostęp i wklejenie się gwintu ze śruby w gniazdo miski bo śruba się urwala jakby bez gwintu i tak będzie łatwiej to oczyścić jak miska będzie wyjęta ale skoro uszczelka nie występuje to silikon Dirko zastosuję i bedzie igła
Dzięki za wszystkie rady, pochwalę się jak poszło za jakiś tydzień
Pozdro
Stosowano też w MZ ETZ.Dejw pisze:Johann ale po co te magnesy mają zbierać opiłki na ściankach filtra skoro wkład w filtrze też to wyłapie? Śruba miała o tyle sens żeby na dnie miski to co tam najniżej spłynie zostało na magnesie. Zresztą takie coś kiedyś stosowano w samochodach to stwierdziłem że nie zaszkodzi, a jednak zaszkodziło...
Johann pytanie do mnie ale nie sądzę żeby przez filtr coś przelatywało, magnes w korku spustu oleju w mojej ocenie miał zbierać z tego szlamu co opada na dno miski to co tam będzie zbędne, ale koniec końców na tym magnesie po zdjęciu miski okazało się że nie ma niczego - więc pomysł bez przyszłościJohann pisze: A co te magnesy mają zbierać? Pewnie opiłki, które przechodzą przez filtr. Bo _cały_ olej przechodzi przez filtr.
To nie ja kupiłem takie coś, więc pytanie o cel to chyba nie do mnie.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości