SHOEI NEOTEC czy SCHUBERTH C3
- niedziwedz
- bywalec
- Imię: Paweł
- województwo: mazowieckie
SHOEI NEOTEC czy SCHUBERTH C3
Tak jak w temacie zastanawiam się nad kupnem nowego kasku do turystyki i byłem praktycznie zdecydowany na C3 ale ostatnio zobaczyłem NEOTECa i zacząłem szperać, zbyt wiele testów jeszcze niema ale wygląda na to że że C3 ma w końcu godnego konkurenta i pytanie czy ktoś ma jakąś wiedzę praktyczną który będzie lepszy, cichszy, wygodniejszy....?
- poscig
- klepacz
- Imię: Marek
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Re: SHOEI NEOTEC czy SCHUBERTH C3
shoei faktycznie jest nowy i trudno o jakies wiarygodne opinie,,,
Schuberth-a używam już drugiego i złego słowa nie mogę powiedzieć...jedynie antyfog natryskowy poddał sie(nie dotyczy szybki podwójnej)
Jeśli chodzi o funkcjonalność,ciszę i bezawaryjność mechanizmów szczęki unoszonej ,szczelność daje max
Wygląd najbardziej klasyczny bez orgazmu,ale to już kwestia gustu i oczekiwań.
Czasem cena rozwiewa nasze wątpliwości,ale wybór jest między czołówką,więc co byś kolego nie wybrał będziesz zadowolony.
Schuberth-a używam już drugiego i złego słowa nie mogę powiedzieć...jedynie antyfog natryskowy poddał sie(nie dotyczy szybki podwójnej)
Jeśli chodzi o funkcjonalność,ciszę i bezawaryjność mechanizmów szczęki unoszonej ,szczelność daje max
Wygląd najbardziej klasyczny bez orgazmu,ale to już kwestia gustu i oczekiwań.
Czasem cena rozwiewa nasze wątpliwości,ale wybór jest między czołówką,więc co byś kolego nie wybrał będziesz zadowolony.
- niedziwedz
- bywalec
a jak z wentylacją?
- poscig
- klepacz
- Kontakt:
niemieccy inzynierowie zadbali również o wentylacje,masz 3 nawiewy z możliwością regulacji,sama szybka też pełni funkcje wentylacji,bo można ją jednym ruchem odchylić-rozszczelnić na całym obwodzie styku ze skorupą.
- WiktorVFR
- klepacz
- Imię: Wiktor
- Kontakt:
Wg mnie kaski szczekowe, wszystkie pokolei jak leci to najwieksza porazka projektantow. Szczekowce sa raczej dedykowane dla policjantów, kurierów i innych ludzi ktorzy podczas pracy maja error kiedy co 5 min trzeba zdejmowac kask. Z otwarta szczeką przeciez nie mozna jezdzic bo bylo by to rowne z zupelnym brakiem kasku na głowie, wystarczy sobie wyobrazic crask głowa o glebe w otwartym a juz nie daj Boze o kraweznik, 0 ochrony, poza tym szczekowce są mniej trwałymi kaskami wlasnie ze wzgledu na szczeke, są głosniejsze, oraz te fantastyczne blendy ktore podczas niefortunnego uderzenia potrafia pokaleczyc nos, nie widze ani 1 plusa takiego kasku. Niech zyją integrale
- goman
- pisarz
- Imię: Tomek
- województwo: lubuskie
- Kontakt:
swięte słowa 
i w integralach only arai

i w integralach only arai
- WiktorVFR
- klepacz
- Imię: Wiktor
- Kontakt:
tutaj to juz wolna reka, Shoei Schuberth Arai Suomy HJC itd..byle nie szczęka...goman pisze: i w integralach only arai
- Lukaszny
- pisarz
- Imię: Łukasz
- województwo: warmińsko-mazurskie
Nie wiem skąd ten pomysł, że tylko dla kurierów i policmajstrów? Nie wiem jakie masz doświadczenie z tymi kaskami, ale najwyraźniej nie doceniasz zalet szczękowca.WiktorVFR pisze:Wg mnie kaski szczekowe, wszystkie pokolei jak leci to najwieksza porazka projektantow. Szczekowce sa raczej dedykowane dla policjantów, kurierów i innych ludzi ktorzy podczas pracy maja error kiedy co 5 min trzeba zdejmowac kask. Z otwarta szczeką przeciez nie mozna jezdzic bo bylo by to rowne z zupelnym brakiem kasku na głowie, wystarczy sobie wyobrazic crask głowa o glebe w otwartym a juz nie daj Boze o kraweznik, 0 ochrony, poza tym szczekowce są mniej trwałymi kaskami wlasnie ze wzgledu na szczeke, są głosniejsze, oraz te fantastyczne blendy ktore podczas niefortunnego uderzenia potrafia pokaleczyc nos, nie widze ani 1 plusa takiego kasku. Niech zyją integrale
Zamknięty szczękowiec nie ustępuje bezpieczeństwu kasku integralnego. Z otwartym nikt Ci jeździć nie karze. Natomiast komfort zakładania, wentylacji, użytkowania jest nieporównywalnie lepszy niż w integralach.
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/
- goman
- pisarz
- Imię: Tomek
- województwo: lubuskie
- Kontakt:
komfort ?
szczeka jest sporo cięższa i głośniejsza z reguły
- Żeton
- klepacz
- Imię: Artur
- Kontakt:
niedzwiedz ja miałem ten sam dylemat jakieś pół roku temu
nawet zapodałem temat na forum viewtopic.php?f=6&t=14441
więc jak chcesz to popatrz i poczytaj sobie.
Ja sobie zakupiłem schuberth-a i powiem że jest spoko fajny lekki dokładnie wykonany blenda pinlock itd (nie miałem innego szczękowego więc trudno mi porównać) zakupiłem go z intercom-em (fajna zabawka teraz odbieram tel podczas jazdy słucham radia MP3 paruje z nawi itd)
intercom wbudowany w kołnierz wielki plus to jest nie zawadza o nic itd

nawet zapodałem temat na forum viewtopic.php?f=6&t=14441
więc jak chcesz to popatrz i poczytaj sobie.
Ja sobie zakupiłem schuberth-a i powiem że jest spoko fajny lekki dokładnie wykonany blenda pinlock itd (nie miałem innego szczękowego więc trudno mi porównać) zakupiłem go z intercom-em (fajna zabawka teraz odbieram tel podczas jazdy słucham radia MP3 paruje z nawi itd)
intercom wbudowany w kołnierz wielki plus to jest nie zawadza o nic itd
Nie ma obcych wśród Błękitnych Rycerzy, są tylko niespotkani przyjaciele. "There are no strangers, only friends you haven't met. RIDE WITH PRIDE
- niedziwedz
- bywalec
hmm z tego co wiem schuberth C3 to jeden z najcichszych kasków na rynku jeśli nie najcichszy jedyny kask który mu prawie dorównuje pod tym względem to też schuberth ale S2, to nawet jest logiczne ze względu na przeznaczenie kasków, integral jest kaskiem do sportu gdzie oszczędza się na komforcie na rzecz wagi, aerodynamiki... a szczękowce są przeznaczone do turystyki gdzie stawia się na komfort i wygodę, ale może ja mało wiem o tym i może się mylę, ale w takim razie też mylą się sprzedawcy i dziennikarze którzy też tak twierdzą.goman pisze:komfort ?
Co do wagi wiem że C3 jest niewiele cięższy od integrali z najwyższej półki, a i zakładanie, zdejmowanie jest wygodniejsze o niebo i pod tymi względami to bez 2 zdań szczękowiec jest lepszy od integrala a przynajmniej szczękowiec schubertha dla tego nie pytałem się na temat różnic między dwoma szczękowcami z najwyższej półki SHOEI NEOTEC I SCHUBERTHEM C3
- poscig
- klepacz
- Kontakt:
Popieram kolegów co latają w ,,szczęce,,i niech nikt kto w takich kaskach nie przelatał choćby sezonu głosu nie zabiera bo opinie takiej osoby nie sa obiektywne.
Każdy kupuje cokolwiek pod swoje ,,widzimisie,,
Miałem bardzo wiele rodzajów kasków,sportowe ,szczęki, owarte(N43air) i żaden mi tak nie przypasował jak szczęka.
Ten co uważa ,że szczęka jest głośniejsza zapraszam na jazdę testową w schuberth-cie a zdanie zmieni po pierwszym kilometrze,podobnie kaski BMW made by Schuberth,najciszchsze i jedne z najbardziej bezpiecznych kasków.
W upał -możliwość wspaniałej wentylacji.
W gigantyczny upał i podczas wolnego,krajobrazowego śmigania do 90km/h,szczęka w górę, blenda w dół i uczucie chłodu z przestrzenią otwartą przed twarzą gwarantowane.
W deszcz i bardzo zimne dni, noce szczęka jest bardzo ściśle przylegająca do szyi i karku co daje poczucie ciepła i bezpieczeństwa.
W bardzo zimne dni,noce w deszczu z kominiarką, ocieplaczem, szalem itd,na stacji,podczas siusiu,fajeczki, kawy, herbaty i krótkiego postoju ,kask integralny zdjąć a potem poukładać wszystko wokół szyi itd masakra...zajmuje to pare minut a szczęka,,,klik,,i nosimy się w otwartym nawet 30 minut nie tracąc ciepła i komfortu....
Oczywiście to sa moje odczucia i nie zmienię zdania zwolenników integrala...
Ja stawiam na szczękę, integrala mam na krótkie i szybkie wypady.
Kolega na początku postu zadał konkretne pytanie i starałem się udzielić odpowiedzi, nie zaczynać dyskusji nad przewagą integrala nad szczęką lub na odwrót...ale widzę ,że każdy chwali to co ma.
Każdy kupuje cokolwiek pod swoje ,,widzimisie,,
Miałem bardzo wiele rodzajów kasków,sportowe ,szczęki, owarte(N43air) i żaden mi tak nie przypasował jak szczęka.
Ten co uważa ,że szczęka jest głośniejsza zapraszam na jazdę testową w schuberth-cie a zdanie zmieni po pierwszym kilometrze,podobnie kaski BMW made by Schuberth,najciszchsze i jedne z najbardziej bezpiecznych kasków.
W upał -możliwość wspaniałej wentylacji.
W gigantyczny upał i podczas wolnego,krajobrazowego śmigania do 90km/h,szczęka w górę, blenda w dół i uczucie chłodu z przestrzenią otwartą przed twarzą gwarantowane.
W deszcz i bardzo zimne dni, noce szczęka jest bardzo ściśle przylegająca do szyi i karku co daje poczucie ciepła i bezpieczeństwa.
W bardzo zimne dni,noce w deszczu z kominiarką, ocieplaczem, szalem itd,na stacji,podczas siusiu,fajeczki, kawy, herbaty i krótkiego postoju ,kask integralny zdjąć a potem poukładać wszystko wokół szyi itd masakra...zajmuje to pare minut a szczęka,,,klik,,i nosimy się w otwartym nawet 30 minut nie tracąc ciepła i komfortu....
Oczywiście to sa moje odczucia i nie zmienię zdania zwolenników integrala...
Ja stawiam na szczękę, integrala mam na krótkie i szybkie wypady.
Kolega na początku postu zadał konkretne pytanie i starałem się udzielić odpowiedzi, nie zaczynać dyskusji nad przewagą integrala nad szczęką lub na odwrót...ale widzę ,że każdy chwali to co ma.
-
- pisarz
- Imię: Adam
- województwo: kujawsko-pomorskie
Z tych dwóch opcji, notabene moim zdaniem jedynych szczękowców, nad którymi sam bym się pochylił, wygodniejszym jest neotec. Ale to zależne jest od łepetyny, która będzie te monstra
dźwigała. Na mojej C3 w ogóle źle leżał, poza tym brzydki jest i już 

Adam
- niedziwedz
- bywalec
Dzięki "POSCIG" za zrozumienie tematu 

- niedziwedz
- bywalec
w końcu kupiony schuberth c3, nie wiem czy lepiej czy gorzej niż shoei ale jest zajebisty i na pewno lepszy niż mój poprzedni 
zakup dokonany temat zamknięty

zakup dokonany temat zamknięty