Opony do VFR :)

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Mrulez82

Opony do VFR :)

Post autor: Mrulez82 » pn 07 maja 2012, 20:21

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że temat był wałkowany nie mniej nie znalazłem odpowiedzi, która pomogłaby mi w wyborze.
Mój sprzęt dotarł i rozpoczął sezon długim weekendem w Toscanii (swoją drogą gorąco polecam, tam drogi musiał projektować motocyklista) :), ale do tematu. Nadeszła potrzeba wymiany opon w mojej VFR i poszukiwania kompletu opon ograniczyłem po wielu bojach do dwóch modeli, a mianowicie Michelin Pilot Road III albo Pirelli Angel ST. Opinii odnośnie tych opon tak wiele jak komentarzy w sieci, dlatego nie potrafię się zdecydować. Generalnie użytkuję motocykl raczej turystycznie, stąd poszukuję opon, które w deszczu też będą dawać radę. Bardzo proszę o informacje, Wasze zdanie odnośnie wskazanych opon, może na nich jeździliście bądź aktualnie jeździcie. Wszelkie sugestie będą mi bardzo pomocne.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
St@ry
pisarz
pisarz

Re: Opony do VFR :)

Post autor: St@ry » pn 07 maja 2012, 20:30

Ja aktualnie jeżdżę na PR3 podobnie jak Gregory z Kęt. Wcześniej miałem PR1 ale odkąd w aucie założyłem Michały, to nie chcę nic innego. PR3 zajęły w teście przeprowadzonym przez chyba Motocykl 2 miejsce na suchej nawierzchni i bezkonkurencyjne 1 miejsce na mokrej. Głównym konkurentem były Dunlopy. Pirelli były daaaleko w tyle.Na PR3 nakręciłem jakieś 1500 km, ale Gregory jeździ na nich 2 sezon, więc ma dłuższy staż, ale myślę, że przychyli się do mojej opini.
"Miejsce, na które wstąpił człowiek dobry, jest uświęcone." - Goethe

Awatar użytkownika
MvX
bywalec
bywalec
Imię: Marek
województwo: podkarpackie

Post autor: MvX » pn 07 maja 2012, 21:19

ja jeździłem na Pirelli Diablo Corsa zawaliście kleiły znacznie lepiej niż cała konkurencja sprawdzona przez kilka lat na R1
dziś założyłem pirelli Angel ST i zrobiłem kilkanaście kilometrów w deszczu
wybrałem je bo miały super opinię bdb właściwości w deszczu
a po pozytywnym kontakcie z pirelli i opiniach znajomych mam nadzieję że i ja będę bardzo zadowolony
dunlopem nei byłem zachwycony

Mrulez82

Post autor: Mrulez82 » pn 07 maja 2012, 21:36

Super, że już są dwie opinie użytkowników :)
MvX jak możesz to podziel się spostrzeżeniami po przejechaniu większej ilości km w różnych warunkach. Nie ukrywam, że tez myślę o tych gumach i ta opinia będzie cenna.

sajmon
pisarz
pisarz

Post autor: sajmon » pn 07 maja 2012, 22:02

Kolego tu masz test opon, mało tego, testowanych właśnie na VFR :biggrin

http://www.motocykl-online.pl/artykuly/ ... ystycznych

mi tam brakuje jeszcze moich, czyli Dunlop SportMax RoadSmart :disagree

Awatar użytkownika
MvX
bywalec
bywalec

Post autor: MvX » pn 07 maja 2012, 22:05

13 maja jadę na chorwację Pirelli Angel ST będzie przetestowane w VFR i R1 bo dziś razem z kumplem zakładliśmy je i razem jedziemy ;)

Awatar użytkownika
śliniak290
klepacz
klepacz
Imię: Wojciech
województwo: mazowieckie

Post autor: śliniak290 » pn 07 maja 2012, 22:11

sajmon pisze:mi tam brakuje jeszcze moich, czyli Dunlop SportMax RoadSmart :disagree
jeżdżę na nich i dla mnie dają radę i na mokrym i suchym :D
Najpierw naucz śmiać się z siebie , a potem śmiej się z innych !!!

Awatar użytkownika
KidRackBrawura
pisarz
pisarz
Imię: Tomasz
województwo: wielkopolskie

Post autor: KidRackBrawura » pn 07 maja 2012, 22:29

Daj znać za jakiś czas co z tymi ST - sam na nie chciwie patrzę od jakiegoś czasu
It`s that old running wide problem again.
If in doubt, flat out.

Awatar użytkownika
MvX
bywalec
bywalec

Post autor: MvX » pn 07 maja 2012, 23:30

sajmon pisze:Kolego tu masz test opon, mało tego, testowanych właśnie na VFR :biggrin

http://www.motocykl-online.pl/artykuly/ ... ystycznych

mi tam brakuje jeszcze moich, czyli Dunlop SportMax RoadSmart :disagree
brakuje też pirelli Angel ST które są troszkę nowszą i lepszą konstrukcją od Diablo Strada która zajęła 2 miejsce w teście

http://www.pirelli.com/tyre/pl/pl/motor ... ype%3Droad

Opona nowej generacji, opracowana na bazie wysokiej jakości krzemionki, jest idealna dla tych motocyklistów, którzy chętnie podróżują bezpiecznie i komfortowo, a jednocześnie nie chcą rezygnować z frajdy i napięcia ostrej jazdy w zakrętach, bez względu na pogodę. Doskonale sprawdza się także w niskich temperaturach, na mokrych nawierzchniach.

Pomysł na ukształtowanie nowego wzoru bieżnika oparty jest na jego przemianie po około 1000 km, gdy z rowków i nacięć tworzących symbol anioła, w miarę zużywania się bieżnika wyłania się demon. Opona dostępna jest w wersjach na przód i tył.

Z technicznego punktu widzenia opona Angel ST oferuje niedoścignioną stabilność, maksymalną przyczepność zarówno na suchej jak i mokrej nawierzchni, przy znaczącym wydłużeniu cyklu życia.

Zdobywca 7 Rekordów Świata!
15 Marca 2009, 15 dziennikarzy i 12 Testerów Pirelli ustanowili aż 7 Rekordów Świata FIM podczas testów na torze w południowych Włoszech. Tylko na jednym komplecie opony Angel ST przejechali dystans 5,135 km, ze średnią prędkością 214 km/h podczas wymagających i wyczerpujących testów, trwających 24H non stop, co znakomicie oddaje parametry użytkowe opony .

Awatar użytkownika
Dibur
bywalec
bywalec
województwo: lubelskie

Post autor: Dibur » wt 08 maja 2012, 09:12

Proponuję wziąć pod uwagę Bridgestony Battlax BT-023, w ostatnim teście opon sportowo - turystycznych w Motocyklu (wydanie papierowe) zajęły 2 miejsce razem z Pirelli Angel ST. Mam je założone od ubiegłego sezonu. Gdzieś czytałem, że w teście jakiejś gazety angielskiej zajęły miejsce 1.
Dibur

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » wt 08 maja 2012, 09:21

przejeździłem na st angel ponad 20 tys i jak dla mnie dobra przyczepność przy bardzo dobrym przebiegu dawały rade i na torze i na mokrym i w zimne dni ,obecnie mam dunlopy rodsmarty 1 ,sa dobre bardzo szybko sie nagrzewają co do eksploatacji to za mało jeszcze przejechałem ale nie narzekam ,kolega Globe założył dunlopy rodsmarty 2 a w testach dostały bardzo dobre opinie i jest bardzo zadowolony
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
dixon
klepacz
klepacz
Imię: rafał
województwo: mazowieckie

Post autor: dixon » wt 08 maja 2012, 15:52

Dunlop SportMax RoadSmart 1 mam na moto od 2 lat. Kpl. starych zjeździłem do końca, tylną gdy się skończyła wymieniłem na używke zakupioną okazyjnie na litwie, która przed majówką tegoroczną skończyła się.Teraz mam nówki sztuki i powiem, że polecam bez dyskusji. Oponki zajebiste pod wszystkimi względami. Latałem teraz na nich w bieszczadach po pętlach, po autostradzie w czechach, niemcowni, w deszcz. Dają radę bez żadnych niespodzianek we wszelkich warunkach. Żywotnosć też na przyzwoitym poziomie. Tylną zakupiłem niecałe 2 tyg. temu za 490zł (dot2011), przednią pod koniec zeszłego roku za 340zł z tego co pamiętam (dot również 2011).
Jest: Honda VFR RC46 '01
Yamaha WR250F '08
Yamaha FZR 600 '93
Yamaha XS400 Special '81
Honda Lead 125 '83
Vespa ET4 125 '98
Wfm 125 '61
Ex: VFR RC46 '01, Suzuki DR-Z 400 SM '04, Honda Transalp 650 '04, Awo Simson Tourist '51, MZ ES250 '61, Jawa Perak 250 '52

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
województwo: pomorskie
Kontakt:

Post autor: poscig » wt 08 maja 2012, 22:58

Czy ktokolwiek śmiga na contoneltal conti spoprt....mam na tyle mysle o kupnie na przód...w rc 46 niewyobrażalnie mogłem kłaśc maszynę....jedyny prpoblem zjadłem je po 6kkm.

Awatar użytkownika
globe11
pisarz
pisarz
Imię: Janusz/Krzysiek

Post autor: globe11 » śr 09 maja 2012, 14:13

ja proponuje roadsmarty2 Dunlopa.... tak jak napisał Peter mam je od tego sezonu około 2,5tys km zrobiłem. Tłumią drgania do tego stopnia, że myślałem, że Peter wymieniał mi olej/sprężyny w lagach. Dobrze radzą sobie na koleinach i frezach jak i deszczu (700km jednorazowo). Na torze guma się super rozgrzewa i czułem się bezpiecznie :) zamykając oponkę. Poprzednio miałem Pirelli Diablo Strada - 3 miejsce w testach na vfr przejechałem 14tys w sezonie 2011 i drugi raz bym nie założył. Chociaż polityka Pirelli czyli F1 i SBK może w przyszłym sezonie coś wniesie dla turystyków :)
WSK, MZ, CB450S, Bandit600s, RC46 ....
życie jest tak fajne jak striptiz transwestyty - niby wszystko ładnie, pięknie aż tu nagle ch...j*!!!

Gdy Mężczyźnie jest źle to szuka Kobiety,
gdy Mężczyźnie jest dobrze to Kobieta szuka jego.

ODPOWIEDZ