Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
-
SOWA
- stary wyjadacz

Prośba do elektrycznych.
Czy może ktoś zorientowany podpowiedzieć jakie są szacunkowe koszty ogrzewania domu ~150 m2 w skali miesiąca, wraz z (i może oddzielnie) z c.w.u. dla rodziny 4-os. przy użyciu pieca elektrycznego 3-fazowego.
Może jest ktoś, kto potrafi odpowiedzieć jaki procentowy wpływ na koszt ogrzewania może mieć zastosowanie kominka z płaszczem wodnym oraz dwóch paneli słonecznych.
Dla bardziej zorientowanych pytanie o przydomowe wiatrowe generatory prądu. Czy są gotowe schematy podobnych instalacji i jeśli tak, to gdzie można je posiąść?
-
Piszol
- klepacz

- województwo: podkarpackie
-
Kontakt:
MOże nie odpowiem na Twoje pytanie bez pośrednio ale dorzucę swoje dwa grosze może coś Ci się przyda. U siebie mam kominek plus piec na miał, zacząłem u siebie podobnie kombinować jak Ty, chciałem ogrzać wodę elektrycznie w bojlerze i puścić na centralne. Do ogrzania wody przydomową elekrownie wiatową plus panele słoneczne, tylko po przeliczeniu wszystkiego to stwierdziłem że trochę przerost treści na formą a zwrot inwestycji to nie w tym pokoleniu. KOszt przydomowej elektrowni takiej
niewielkiej ok 2kW 20-30 tyś plus panele słoneczne, którymi to chyba musiał bym pokryć cały dach kolejne xx tyś.
Z kolei jak byś robił kominek z płaszczem i piec to dublowanie urządzeń oraz osprzętu, pomijam że w salonie masz kotłownie (jak chodzi o ciągłe palenie).
Stanęło na tym że założyłem kolektory słoneczne próżniowe ale to inna bajka.
Przy budowie domu troche dałem ciała nie zrobiłem od razu dystrybucji ciepłego powietrza od kominka bo mi odradzali że przy kratkach trza podmalowywać itp. ale patrząc na oszczędności jak chodzi o taki okres przejściowy to stwierdziłem że w tym roku jeszcze to ogarne. W tym drugim temacie co założyłeś chyba nie widziałem żeby ktoś poruszał temat miału. Powiem tak w tamtym roku kupiłem 1,5 t miału i zostało mi jakieś 200 kg, dom podobnie około 150 m. Piec spalanie górne, od lokalnego "producenta" no i cena miału dużo dobra patrząc na inne paliwa stałe.
Może w tym kierunku warto się zastanowić.
Dla tych co zaraz napiszą żę to nie możliwe toną z groszami można ogrzać dom to dodam że mam dwójkę małych dzieci a srednia temp w domu 20-22 C.
Jeżeli uczynisz komuś przysługę, to jesteś od zaraz trwale za to odpowiedzialny.
-
Jacko
- ostry klepacz

- Imię: Jacek
- województwo: lubelskie
-
Kontakt:
Piszol, ale rozumiem, że oprócz mialu poszły Ci jeszcze m3 drzewa do kominka, chociaż i tak 1,2 t to trochę jakby za mało

ale mnie tam nie ma więc tylko rozważam.
-
Rozan
- klepacz

NFOŚiGW refinansuje DO 45% WSZELKICH kosztów poniesionych z tworzeniem tzw. "ekologicznych domów". Trzeba się tylko pokręcić, napisać wniosek i czekać na odpowiedź

Przygotowywałem parę wniosków do WFOŚiGW z różnego zakresu, tylko na jeden projekt nie uzyskano dotacji (w zamian sam fundusz wyszedł z propozycją prawie że nieoprocentowanego kredytu).
A słuszność takiej inwestycji można wyliczyć, jednak przez ilość składowych jest to proces dość czasochłonny - jeśli ktoś potrzebuje pomocy audytora termomodernizacyjnego to dajcie znać, podam numer do ojca (odrobina reklamy nigdy nie zaszkodzi

)
-
Szozdul
- pisarz

- Imię: Maciek
Sowa zamontuj pompę ciepła - bez dużych inwestycji np: powietrzną. Ogrzewasz elektrycznie ale masz zysk zwykle 1 do 3 lub 4 nawet. czyli z 1 kw prądu masz 3 do 4 kw energii cieplnej co przy zwyklym piecu elektrycznym równe jest jeden do jednego.
Poszukaj w tym temacie.
-
ppamula
- stary wyjadacz

- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
Sowa
Dom 180 m2, 3 kondygnacyjny,
sezon grzewczy 6 miesięcy,
zurzycie drewna dębowego 10-12 m3,
koszt 1 m3 (tak zwany metrz przestrzenny) 160 zł, oficjalnie.
Piec kominkowy z wbudowanymi kanałami grzewczymi.
Ogrzewanie elektryczne tylko wody ale można też w komin wbudować wężownicę grzewczą.
Dodatkowe koszty to cięcie drewna, sortowanie itp.
Całość kosztów rocznie około 2200 zł,
Dom jest bardzo dobrze docieplony, a w przypadku ogrzewania elektrycznego koszt wychodzi około 6-8 razy wiekszy, co daje około 2600 zł miesięcznie. Totalnie nieopłacalna sprawa, mimo że jest licznik dwutaryfowy. Zbudowane elektryczne ogrzewanie jest tylko jako awaryjne i wczasie dłuższej nieobecności by temperatura nie spadła poniżej 5 stopni w zimie.
Tak to wygląda. To oczywiście dom mojego ojca ale cała rodzina go budowała.
Chętnie o tym porozmawiam przy nadarzającej się okazji.
[ Dodano: 2010-09-21, 14:14 ]
Prawdą jest, że wyloty ciepłego powietrza przykurzają się wokół otworu, ale to traktować należy jako normalną sprawę, a malowanie raz na rok albo raz na 2 lata kawałka ściany nie jest problemem. Trzeba to tylko uwzględnić w konstrukcji domu i otworów grzewczyć by był łatwy dostęp z pędzlem lub wałkiem.
[ Dodano: 2010-09-21, 14:15 ]
Nawet jabyś wynajmował ekipę malującą raz na rok to i tak jest to bardzo oszczędne ogrzewanie.
Tematem do roziązania jest składowanie drewna. To jes jednak spora objętość.
-
robson933
- teksciarz

- Imię: Robert
Jako były ale długoletni pracownik zakładu energetycznego miałem przyjemność pracować przy układach pomiarowych.I to co napisał Ci Piotr odnośnie kosztów ogrzewania prądem to 100% prawda.Odbiorcy szybciej demontowali jak montowali ;super oszczędne; piece elektryczne.
Panie-bo ja całe życie na farcie jadę
-
MARCO
- klepacz

prąd beeee, kominek cacy, skorzystaj z dopłaty do paneli słonecznych jak jest jeszcze czas, dla podtrzymania temperatury na czas dłuższego wyjazdu prosty piec gazowy, jak nie z sieci to na Propan-butan, tylko na boga żadne pompy ciepła to istny syf...
-
polak44
- bywalec

MARCO pisze:prąd beeee, kominek cacy, skorzystaj z dopłaty do paneli słonecznych jak jest jeszcze czas, dla podtrzymania temperatury na czas dłuższego wyjazdu prosty piec gazowy, jak nie z sieci to na Propan-butan, tylko na boga żadne pompy ciepła to istny syf...
Marco dlaczego nie pompa ciepła? Co jest z nią nie tak.Pytam gdyż jestem zupełnym laikiem co do pompy ciepła.
-
Piszol
- klepacz

- województwo: podkarpackie
-
Kontakt:
MARCO pisze:prąd beeee, kominek cacy,
dokładnie przy kominku na prawdę można dużo zaoszczędzić, jak w tym roku zrobię jeszcze rozprowadzenie to po zimie coś więcej będę mógł powiedzieć
Jacko pisze:Piszol, ale rozumiem, że oprócz mialu poszły Ci jeszcze m3 drzewa do kominka, chociaż i tak 1,2 t to trochę jakby za mało

ale mnie tam nie ma więc tylko rozważam.
Drzewa poszło mi może z 3-4 m3 tak na oko bo nie kupowałem tylko sad wycinałem
Rozan pisze:NFOŚiGW refinansuje DO 45% WSZELKICH kosztów poniesionych z tworzeniem tzw. "ekologicznych domów".
Teoretycznie tak ale na przykładzie kolektorów słonecznych jak za standardową instalację kolektorów płaskich trza zapłacić około 10 tyś a próżniowych około 13 tyś. To jak u siebie zakładałem próżniowe tylko że wszystkie graty zamawiałem osobno i sam kompletowałem to jak nawet bym dostał dofinansowanie 45% to był bym jeszcze w plecy ponad tyś. Więc średni bajer, no ale wiadomo nie wszystkim się chce albo mają dużo kasy i im to lotto.
Jeżeli uczynisz komuś przysługę, to jesteś od zaraz trwale za to odpowiedzialny.
-
wowo
- teksciarz

- Imię: WOJTEK
- województwo: kujawsko-pomorskie
Jak mogę dorzucić swoje dwa grosze to powiem tak żadne przydomowe wiatraki to kompletna sciema jak nie masz co z kasą robić to daj na jakieś biednie dzieci a gwarantuje ze nie poczujesz się bynajmniej nabity w butelkę. Prąd to moim zdaniem pomyłka nie ma droższego nośnika energii. Olej tak dla ludzi zamożnych miej problemowy jest gaz tyle ze propan butan kosztuje dwa razy tyle co ziemny i ogólnie wychodzi drogo ziemny było by nie najgorzej jak by nie drożał trzy razy do roku a przy okazji przesyłowe zmienne i stałe.Kominek jest chyba najtańszy i polecam z płaszczem wodnym nie masz syfu wszędzie a tylko tam gdzie palisz i nie niszczą się tylko ściany a i meble firanki itp., jak małżonka będzie pedantyczna to może dojść do awantury. Osobiście te warianty opisane przerabiałem i wiem, Co pisze jestem w trakcie budowy kolejnego domu, który miałby być domem na starość takim który będę mógł utrzymać z okrojonej przez nasze rządy emerytury i z stąd interesowałaby mnie bardzo pompa ciepła, ale nie takie informacje z gazetki reklamowej a kogoś kto jakiś czas już to użytkuje
adrenalina uzależnia
-
MARCO
- klepacz

polak44 pisze:Marco dlaczego nie pompa ciepła? Co jest z nią nie tak.Pytam gdyż jestem zupełnym laikiem co do pompy ciepła.
... potężny nakład finansowy w stosunku do otrzymanych kalorii ciepła, wiem zaraz pojawią się głosy, że nie itd, ale tak naprawdę wszystko wygląda OK z pompą ciepła na papierze, jest wiele czynników decydujących o jej sprawnoiści, głównie geologicznych, a Maciek nie ma tak dużej działki jak potrzeba. Kompletną porażką są pompy wykorzystujący czynnik grzewczy-odzyskujący jako powietrze...
-
wowo
- teksciarz

- Imię: WOJTEK
- województwo: kujawsko-pomorskie
Widzę Marko coś wiesz na temat pomp, koszty inwestycji tak zgadza się tyle ze mnie bardziej interesuje koszt użytkowania, (ale taki faktyczny a nie reklamowy), jeżeli chodzi o rozwiązanie powietrze- woda to kompletna porażka a co sadzisz o wariancie woda -woda
adrenalina uzależnia
-
SOWA
- stary wyjadacz

Wdzięczny jestem za wszelakie info na każdy z tematów pochodnych, ale przypomnę jedynie, że ten wątek tyczy się ściśle napędu elektrycznego. Z wszelakimi innemi zapraszam do drugiego "pieczonego" tematoo -
viewtopic.php?t=10861
10kju.

-
MARCO
- klepacz

wowo pisze:a co sadzisz o wariancie woda -woda
jak wyżej