Wypadek

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
mafiozo
bywalec
bywalec
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Wypadek

Post autor: mafiozo » czw 08 lip 2010, 04:37

No i stało się :cry dzisiaj wczesym wieczorem wymusiła mi pani samochodem osobowym na drodze w strefie zamieszkania. Jechałem drogą z pierwszeństwem i dojeżdzając do skrzyżowania z drogą pod porządkowaną, przejeżdzając na wysokości owego skrzyżowania zapieła mi z prawej strony, odbiło mnie no i szlif na około 6 metrów, pech chciał ze moto uderzyło w krawężnik i przód oraz cały prawy bok sie posypał. Miska olejowa pękła olej na drodze :( wiadomo. Moje pytanie jest takie :

szukam serwisu HONDY w mojej okolicy, jeśli ktoś wie gdzie owy serwis wart jest uwagi to proszę o odpowiedź.

ja jestem tylko poobijany, nic poważnego. Moto :cry brak słów, mam nadzieje że da się go zrobić. Pozdro i szerokości ;-)

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » czw 08 lip 2010, 08:37

Dobrze że tylko tak się skończyło a z naprawą moto to poczekasz do wyceny przez ubezpieczyciela bo chyba będziesz naprawiał z oc sprawcy :neutral: :cry:
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
Janusz B.
klepacz
klepacz
Imię: Dżony

Post autor: Janusz B. » czw 08 lip 2010, 08:38

Jeżeli jest tak jak mówisz, to dostaniesz kaskę z OC tej Pani.
Nie szukaj więc serwisu Hondy, tylko kolejnego motocykla.
Napisałeś, że przód i bok szlag trafił. W VFR przy pogiętych lagach, zbitej lampie, połamanej czaszy i boku rzeczoznawca z ubezpieczalni stwierdzi szkodę całkowitą. A jeśli do tego ucierpiały zegary, to już nie ma żadnej dyskusji.
Nie zapomnij przedstawić rzeczoznawcy do wyceny także kombinezonu i kasku. Jeśli masz tam choćby najdrobniejsze ryski, wpadnie Ci kilka stówek.

Ważne, że z Tobą wszystko w porządku.
pzdr!
Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie.
Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę...
http://www.bezwiny.pl

Awatar użytkownika
MC_Hammer
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Maciej
województwo: mazowieckie

Post autor: MC_Hammer » czw 08 lip 2010, 10:37

Chłopaki dobrze piszą, poczekaj najpierw na wycenę.
Potem Ci się pomoże i będziesz miał nowe piękne moto :)

Dobrze, że Tobie się nic nie stało.

Awatar użytkownika
mafiozo
bywalec
bywalec
Kontakt:

Post autor: mafiozo » czw 08 lip 2010, 10:39

dzisiaj dzwoniłem do Avivy bo tam ma sprawca ubezpieczenie dzisiaj ma oddzwonić rzeczoznawca. Kombinezon, kask rękawice i buty też zgłoszę bo są uszkodzone :cry
Dzisiaj na spokojnie zrobiłem oględziny moto i uszkodzone jest :
Lampa, czasza, lagi, cały prawy bok plastika, lusterko, pokrywa oleju, w sumie cały bok prawy od przodu do tyłu wraz ze stelazem na kufer, nie wiem co z kolem przednim bo na oko nie idzie stwierdzić. Mam nadzieje ze da sie naprawić. Poinformuję Was o dalszym postępowaniu ;-)

Awatar użytkownika
MC_Hammer
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: MC_Hammer » czw 08 lip 2010, 10:45

mafiozo pisze:na spokojnie zrobiłem oględziny moto i uszkodzone jest :
Lampa, czasza, lagi, cały prawy bok plastika, lusterko, pokrywa oleju, w sumie cały bok prawy od przodu do tyłu wraz ze stelazem na kufer, nie wiem co z kolem przednim bo na oko nie idzie stwierdzić. Mam nadzieje ze da sie naprawić. Poinformuję Was o dalszym postępowaniu
Z opisu wynika, że będzie szkoda całkowita.

Nie nastawiałbym się na naprawę tego sprzęta.
będzie wartość - pozostałości albo kwota wartości pojazdu z wyceny.
Więc na początek trzeba zadbać aby wartość motocykla wpisana przez rzeczoznawcę była jak najwyższa.

cooba1
teksciarz
teksciarz
Imię: Kuba

Post autor: cooba1 » czw 08 lip 2010, 11:32

Czesc!
Dobrze ze jestes caly!!!
Sam niedawno przezylem "przygode"
Jesli odczuwales wczoraj jakies dolegliwosci - udaj sie do lekarza, kazdym kolejnym dniem od wypadku moga pojawiac sie jakies nowe symptomy. Poczytaj to: http://www.scigacz.pl/Wypadek,nie,z,moj ... 12852.html
Zdrowko!!!
Ludziom brak kultury zupełnie, wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos nadepnął mi na rekę!!!

Awatar użytkownika
mafiozo
bywalec
bywalec
Kontakt:

Post autor: mafiozo » czw 08 lip 2010, 18:07

Tu wrzuciłem kilka fotek chociaż na nich nie widać za dużo w rzeczywistości wygląda to gorzej :(

http://fotohub.pl/view/49bd5a799d03d84c36209d4fd2f72d84

Awatar użytkownika
Diego
klepacz
klepacz
Imię: Mirek

Post autor: Diego » czw 08 lip 2010, 22:49

Ech tak popsuła moją siostrzyczkę,szkoda VFRy.
Najważniejsze,że Jesteś cały.

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: kiki » pt 09 lip 2010, 08:23

Na 100% bedzie szkoda całkowita- mi za pęknięta czasze, porysowaną owiewke, podnóżki, lusterka i kierunki zrobili całkowitą więc u Ciebie też tak będzie. Tylko sprawa się troche komplikuje- bo Twój rocznik motka bedzie wart okolo 8300zł(czyli nieporównywalnie mało do cen giełdowych) - masz wydech sportowy i oplot wiec troche powinna sie wartosc podniesc-ciekawe ile wycenią Ci wrak. Myślę, że i tak wyjdziesz na swoje :)

Awatar użytkownika
Diego
klepacz
klepacz
Imię: Mirek

Post autor: Diego » pt 09 lip 2010, 22:47

kiki pisze:Twój rocznik motka bedzie wart okolo 8300zł(czyli nieporównywalnie mało do cen giełdowych)
Kiki nie blużnij :mrgreen: ,jak tu wyjść na swoje za taką kasiorę???
Jazda na motocyklu to najlepsze coś,co można robić w ubraniu

Awatar użytkownika
mafiozo
bywalec
bywalec
Kontakt:

Post autor: mafiozo » sob 10 lip 2010, 11:00

Moi drodzy wczoraj był rzeczoznawca, koleś tak samo jest motocyklista i w swojej motocyklowej karierze również zaliczył kraksę. Wie, co znaczy utrata moto i ponaciągał mi straty, ile się dało. Tylko dodał, że od niego to nie zależy od wyceny są inni pracownicy, którzy biorą pod uwagę ilość właścicieli ( w moim przypadku moto jest z np. Anglii ) amortyzację zużycia, przebieg, rocznik a na sam koniec dodatki związane z poprawieniem bezpieczeństwa. Nie biorą pod uwagę części, które nie dawno były wymienione na nowe celem poprawnej eksploatacji. Od razu mi powiedział, że ze swojego doświadczenia w zawodzie rzeczoznawcy będzie szkoda całkowita. Tylko teraz czekać ile kasy :neutral: oby nie za mało :roll: bo moto chce naprawić. Jestem samoukiem smykałkę do naprawy mam ;-) i Tutaj zaczynają się moje wątpliwości. Nie wiem jak dobrze poskładać lagi od podstaw no chyba, że uda mi się kupić w dobrym stanie cały komplet. Łożysko główki ramy - myślę że dam rade i pozostają plastiki, których na allegro jest do zatrzęsienia. Oba koła dam do sprawdzenia czy się jajeczko nie zrobiło. Gorzej z ramą, bo nie wiem jak sprawdzić. Wiem tylko tyle, że na oko nie widać zniekształceń. Martwi mnie, że moto po uderzeniu zgasło :???: podejrzewam, że to czujnik oleju wyłączył, bo olej prysnął jak krew z tętnicy. Czujnika przechyłu motocykla nie mam, bo go sam zdemontowałem.
Jak coś się dowiem, ile kasy dostanę to napiszę i jeśli ktoś ma chęć pomóc w szukaniu części, które opiszę później to z góry Bardzo Dziękuję. W miarę możliwości się odwdzięczę.
Nie pozwolę na zejście z tego świata kolejnego cudu techniki :motolove Szerokości i Przyczepności Życzę :bye

Awatar użytkownika
MC_Hammer
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: MC_Hammer » sob 10 lip 2010, 11:45

mafiozo pisze:Tylko dodał, że od niego to nie zależy od wyceny są inni pracownicy,
Przepraszam ale się nie zgodzę, to właśnie rzeczoznawca ustala wartość pojazdu i kwotę ewentualnej naprawy, inni jedynie się pod tym podpisują.
mafiozo pisze:Od razu mi powiedział, że ze swojego doświadczenia w zawodzie rzeczoznawcy będzie szkoda całkowita.
Żadna nowina, przecież pisałem, szkoda motka :(
mafiozo pisze:Tylko teraz czekać ile kasy oby nie za mało bo moto chce naprawić.
Przykro mi i obym się bardzo mylił ale jak taki rzeczoznawca Ci opisywał to kokosów nie będzie :???:

Podkreślam - obym się mylił.
mafiozo pisze:Jak coś się dowiem, ile kasy dostanę to napiszę i jeśli ktoś ma chęć pomóc w szukaniu części,
Jeśli kwota będzie taka jaka będzie i na części nie wystarczy daj znać może się coś pomoże z wysokością odszkodowania ale to już na tel. i po wstępnej wycenie.

Śledzę wątek, także będę na bierząco.

waclv
teksciarz
teksciarz
Imię: Piotr
województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: waclv » sob 10 lip 2010, 12:22

mafiozo, Dodam od siebie tyle, że jeśli opcja dostania kasy za szkodę będzie w miarę sensowna i Zdecydujesz się na naprawę samodzielne to Możesz śmiało pytać nawet podjechać albo każda inna odpowiadająca Tobie opcja ;-) mogę pomóc w sprawach technicznych.

Pozdrawiam i życzę pozytywnego załatwienia sprawy

Awatar użytkownika
mafiozo
bywalec
bywalec
Kontakt:

Post autor: mafiozo » ndz 11 lip 2010, 14:57

Do wymiany mam:
1. rury teleskopów z półką wraz z łożyskiem, ośką główki ramy
2. stelaż czaszy
3. chłodnica bez wentylatora
4. Lampa przód
5. sed prawy kierowcy i pasażera
6. kierunek prawy
7. lusterko prawe
8. czasza wraz z szybą
9. błotnik przedni
10. bok prawy
11. koło przednie dam do sprawdzenia, bo ośka krzywa
12. pokrywa oleju

teraz czekam na kwotę wyceny.

Dzisiaj dostałem e-mail od Aviva. Wycenili całkowity koszt na 5650 zł. o ubiorze nic nie wspomnieli :(
Wartość motocykla przed wypadkiem ich zdaniem wynosił 8300 zł.
hehe ciekawe co nie :giggle .

[ Dodano: 2010-08-04, 12:22 ]
Mam Pytanko !
Bo składam już sprzęta i mam w planach założyć taka szybę http://allegro.pl/item1174090935_honda_ ... yczna.html czy ma ktoś już taką w swoim i jak się sprawuje ?

[ Dodano: 2010-08-19, 21:33 ]
Maszyna gotowa :)

ODPOWIEDZ