to kolega chce mi powiedzieć
Prostownik
- 
				damlew
 - zadomowiony

- Imię: Damian
 - województwo: mazowieckie

Re: Prostownik
to znaczy że dobry akumulator nie rozładuję się przez 30 dni,

- Falcon
 - pisarz

- Imię: Artur

Jak stoi w cieple i jest na full naładowany to sobie odpuść - podładuj go dzień przed odpaleniem motka i styknie

Fiu,fiu zaszczekał kot Filemon
						- Zając
 - klepacz

- Imię: Dariusz
 - województwo: lubelskie

Z moim było tak, że ładowałem około miesiąca temu, podpiąłem pod motka przy odpalaniu coś strzeliło w aku, kontrolki zgasły. Myślałem, że bezpiecznik, podłączyłem miernik pod aku pokazywał 12.1 v, po podłączeniu prostownika z lidla od razu pokazywał ,że jest naładowany a kontrolki nawet się nie zajarzyły. Kolega stwierdził, że nastąpiło zwarcie i tylko w jednej celi jest prąd i stąd takie zachowanie prostownika.  Zastanawiam się, czy tak miało być czy może prostownik z lidla do tego doprowadził że aku padło...

LWL 74HN
						- 
				damlew
 - zadomowiony

- Imię: Damian

kurde, nie strasz   

ale nic to, zobaczymy przy podłączeniu

ale nic to, zobaczymy przy podłączeniu
- kolo_46
 - bywalec

- Imię: Konrad
 - województwo: podkarpackie

no właśnie nie strasz, ja też mam prostownik z lidla  

- grover88
 - teksciarz

- Imię: Marcin

Jak sprowadzałem moto dla siebie to alarm wył przez całą drogę z UK co doprowadziło do padniecia aku. Jako że bałem się ładować zwykłym prosownikiem coby aku nie rozpizgać, podpięty został pod prostownik lidlowy od teścia i jakież było moje zdziwienie kiedy pokazywał mi że aku jest 6V a nie 12V... Po sprawdzeniu miernikiem pokazywało nawet miej niż 6V. Wniosek był prosty aku do wy....nia więc co mi szkodzi spróbuję swoim prostownikiem. Podpięte aku zostawiłem na całą noc; rano miałem wrażenie, że tak im się dobrze razem spało że aku jeszcze mruczy przez sen ( lekko wystraszony byłem że coś może z tego być ). Zabrałem aku do motocykla, krecił jak zwariowany (musiało być im dobrze ). Potem do domu na półkę i tak całą zimę przestał, z wiosny ruszył bez problemowo. Jednak te Lidlowe prostowniki to takie bardziej ładowarki do baterii moim zdaniem, ale może się mylę....

VFR800 RC46 Fi - poszła w UA
VFR800 RC46 II - czarna bestyia...
- kiki
 - ostry klepacz

- Imię: Piotr
 - Kontakt:

bo jak aku rozładowany to bardzo często lidlowski go nie podniesie. Ale wystarczy np właśnie zwyczajnym prostownikiem troche podładować i potem zamienić na lidlowski i będzie już potem git  

- grover88
 - teksciarz

- Imię: Marcin

To co to za prostownik co musisz innym ruszyć żeby ten zaskoczył ?

VFR800 RC46 Fi - poszła w UA
- kiki
 - ostry klepacz

- Imię: Piotr
 - Kontakt:

Lidlowskigrover88 pisze:To co to za prostownik co musisz innym ruszyć żeby ten zaskoczył ?
A tak na poważnie- z racji iż jest tam jakiś mikroprocesor więc pewnie głupieje jak dostaje/albo nie dostaje jakiegoś impulsu z aku i po prostu się odłącza.
- kamil grudziadz
 - klepacz

- Imię: Kamil
 - województwo: kujawsko-pomorskie
 - Kontakt:

czy ten lidlowski nadaje sie do zelowych aku?bo kurcze karton zgubilem i sam juz nie wiem..

1: Suzuki VX 800
2: Honda VFR 750 RC 36/II
3: Honda VFR 800 FI
- Zając
 - klepacz

- Imię: Dariusz

Lidlowski nie zaskoczy jak nie ma w aku prądu, bo po prostu nie będzie wiedział, że jest podłączony do akumulatora. Miałem taką sytuację, podłączasz zwykły na kilka minut załaduje minimalnym prądem wtedy podłączam z lidla i ładuje. Kolega miał to samo kupił nowy i miał go zalać elektrolitem, zalał i podłączył z lidla, ten nie zaskoczył, (bo nie było w nim prądu) podłączył na kilka minut zwykły i wtedy z lidla i naładował jak trzeba już rok działa bez ładowania. Aku zamontowane w ATV.

LWL 74HN
						- 
				jurek72
 - bywalec

- Imię: Jerzy
 - województwo: wielkopolskie

Tego podłączam na całą zimę i problem z aku... z rozwiązany plus nie trzeba ściągać siedzenia wypuszczacie gniazdo na zewnątrz i problem z głowy

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

HONDA jeździ lepiej niż wygląda!
						- brat_be
 - teksciarz

- Imię: Sławek

Podłączę się pod temat...
Niedawno ktoś pisał na forum, że był w Biedronce Prostownik Automatyczny (ale teraz nie mogę znaleźć w którym temacie).
Zatem zachęcony opisem "... automatyczny z mikroprocesorem, ...bezpieczne ładowanie akumulatorów samochodów, motocykli i skuterów", dodatkowo przyzwoita cena, więc zakupiłem.
Ale dopiero po jakimś czasie od zakupu przeczytałem instrukcję i taką informację "urządzenie może być używane tylko z akumulatorami ołowiowo-kwasowymi". Zatem nasunęło mi się pytanie: Czy ten prostownik nadaje się do ładowania akumulatorów żelowych???
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Niedawno ktoś pisał na forum, że był w Biedronce Prostownik Automatyczny (ale teraz nie mogę znaleźć w którym temacie).
Zatem zachęcony opisem "... automatyczny z mikroprocesorem, ...bezpieczne ładowanie akumulatorów samochodów, motocykli i skuterów", dodatkowo przyzwoita cena, więc zakupiłem.
Ale dopiero po jakimś czasie od zakupu przeczytałem instrukcję i taką informację "urządzenie może być używane tylko z akumulatorami ołowiowo-kwasowymi". Zatem nasunęło mi się pytanie: Czy ten prostownik nadaje się do ładowania akumulatorów żelowych???
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
V-TEC '03 od St@rego 
						- antek
 - pisarz

- Imię: Andrzej
 - województwo: śląskie

Też mam z biedronki i przeczytałem tyle co na pudełku  
 ale już ładowałem żelowy i wszystko ok  

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Jazda na motocyklu to najlepsza rzecz, jaką można robić w ubraniu…