Kask?

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Mariano
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariano » ndz 09 mar 2008, 11:40

Zgadzam sie i nigdy nie kupie sobie ryśniętego albo malowanego kasku. Glebę zliczałem swojego czsu bardzo często ( fantazja+brak wyobraźni i umiejętności) i wypadki też sie przytrafiały. Na szczęście miałem farta, bo kaskiem nigdy w nic nie przywaliłęm. Ostatnią glebe miałem jakieś 10 lat temu i mam nadzieje, że nie zespsjue sobie wyniku w tym roku ;)

Awatar użytkownika
alternatom
pisarz
pisarz
Imię: tomek
Kontakt:

Post autor: alternatom » pt 21 mar 2008, 17:54

Myśle o czymś takim:

AIROH MATHISSE RS

Oglądałem taki na żywo w sklepie i mi się spodobał, wygodny itp.

Z tą głośnością w szczękówach to na prawdę tak cienko czy da się żyć ?

Proszę o opinię kogoś kto miał coś takiego lub podobnego w użytkowaniu .

Zachwalajcie albo odwiedźcie mnie od tego pomysłu bo nie wiem co czynię .

:?:

Awatar użytkownika
Sylwio
klepacz
klepacz
Imię: Sylwester
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Sylwio » pt 21 mar 2008, 19:24

Ja używam Airoha SV55. Ogólnie jestem zadowolony, a zwłaszcza z okularów. Wadą dla mnie jest brak antyfoga, dlatego dokupiłem akcesoryjną folię i jest spoko oraz zapięcie trochę za blisko szyii. Z szumami można wytrzymać, mi nie przeszkadzają a zawsze jeżdżę w kominiarce.
"A ty siej. A nuż coś wyrośnie. A ty - to, co wyrośnie - zbieraj. A ty czcij - co żyje radośnie, A ty szanuj to, co umiera..."

Awatar użytkownika
Yaco
klepacz
klepacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: Yaco » pt 21 mar 2008, 19:53

Ja mam Airoha SE500 :neutral: Lipa jakich mało - zasadniczo nie ma co rozpisywać się o wadach. Co do hałasu - w dłuższe trasy używam stoperów do uszu. Inaczej bania pęka.
Teraz przymierzam się do Multiteca. Dla mnie poza jakością ważna jest jeszcze jedna rzecz - bogaty zestaw dodatków w standardzie.

PZDR
Leję na rzędówki, single i śmierdzące cwajtakty...
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka

Awatar użytkownika
mario_blues
pisarz
pisarz
województwo: łódzkie
Kontakt:

Post autor: mario_blues » pt 21 mar 2008, 23:04

tez w tym tygodniu byłem przed zakupem kasku:)
z tego co się zdołałem zorientować, to wybrałeś jeden z lepszych szczękowców w tej klasie cenowej. Warto się rozejrzeć za Nolanem N102 - wydaje mi się że to półka wyżej, a można znaleźć w podobnej(a nawet niższej!) cenie np. jak ktoś kupił za duży i sprzedaje po okazyjnej cenie.
Generalnie szczęka czy integral to kwestia wyboru i wielu dyskusji - czy jest na tyle dużo sytuacji w których będziesz korzystał z opcji szczękowca i chcesz to przypłacić głośnością w trasie,itp. Ja po namyśle kupiłem ostatecznie integrala - sharka rsf 2i, jeszcze nie miałem okazji testować ale wygląda na to że będzie cichutko i wygodnie :) Nie po to kupuję kask za ładnych parę stówek, żeby pod niego pchać stopery. Nie da się pominąć kwestii wyposażenia - dobry antifog to podstawa, jednak łatwiej go dokupić niż okulary, które ma airoh 8)
pozdrowionka

Awatar użytkownika
Yaco
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Yaco » sob 22 mar 2008, 08:01

Sam z chęcią bym kupił integrala. Szukam szczękowca tylko dlatego, że nosze okulary.

Awatar użytkownika
Piotras
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: Piotras » sob 22 mar 2008, 09:37

Sam mam Nolana102 i do jazdy spokojnej chopperem wystarczał, jednak po zmianie moto zdecydowałem się na integrala.
Nolan ma dobre zapięcię szczęki, wygodny, przysłona przeciwsłoneczna często się przydaje i nawet bardzo jeszcze nie zrysowała mi szybkę.

Jednak przy większych prędkościach szum jest dość nieznośny, do tego bycza waga, antyfog- pinlock przy niższych temperaturach wymięka.

Są za i przeciw, ja już zamówiłem integrala więc szczękowca chyba pogonię, albo zostawię dla plecaczka, gdybyś był zainteresowany to może mnie przekonasz do sprzedania :mrgreen: bo wsumie cierpię na deficyt w budżecie.

Mój nolan to Lka w malowaniu Matrix w połysku
Obrazek
BikePics_____________________________________Picasa

Awatar użytkownika
Yaco
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Yaco » sob 22 mar 2008, 10:05

Piotras pisze:...
Mój nolan to Lka w malowaniu Matrix w połysku
Obrazek
Właśnie krucafuks, Multitec występuje tylko w jednolitych malowaniach. I to jest imho jego największa wada :disagree

Awatar użytkownika
mario_blues
pisarz
pisarz
województwo: łódzkie
Kontakt:

Post autor: mario_blues » sob 22 mar 2008, 11:21

Fakt, pod dobrze dobranego integrala ciężko upchnąć okulary, a nawet jak się uda to po kilkudziesięciu kilometrach są dziury w skroniach ;)
tez mam wadę wzroku Yaco i nosiłem okulary dopóki nie spróbowałem soczewek - znika cały problem, koszta nie wcale są duże i ogólnie - nie zamierzam już wracać do okularów.
Zakładasz co Co się podoba, poza tym co ważne - masz objęte korekcją pełne pole widzenia. Naprawdę polecam.

PS>Fajny ten Twój Nolan Piotras 8)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
C_L_K
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Rafał
województwo: mazowieckie

Post autor: C_L_K » sob 22 mar 2008, 11:26

Jak kupowałem swojego Caberga to bardzo zależało mi na bluetootch-owym połączeniu z telefonem więc do wyboru miałem tylko Nolana N102 i Caberga Justissimo GT. I właśnie ta blenda przeciwsłoneczna w N102 wydała mi się wielkim nieporozumieniem. W Cabergu blenda wymyślona jest zdecydowanie lepiej.
W każdym razie w tym sezonie prawdopodobnie i tak zmienię na jakiegoś integrala. Caberg bardzo o.k. w takim codziennym lataniu, ale na dłuższą trasę z wyższą cyfrą a blacie hałas odbiera połowę przyjemności z jazdy.

Awatar użytkownika
Yaco
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Yaco » sob 22 mar 2008, 12:49

Niestety przy astygmatyźmie zwykłe soczewki kontaktowe odpadają :evil:
Tak czy siak, myślę, że przesiadka z gównianego Airoha na Shoeia spowoduje znaczne zmniejszenie poziomu hałasu. Poza tym mój obecny garnek nie ma opcji wyłączenia wentylacji :D Dmucha mi przez uszczelkę szybki :D

Awatar użytkownika
Piotras
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Piotras » sob 22 mar 2008, 12:51

Yaco, to raczej spora zaleta np. Nolanów bo wersji kolorystycznych ma od groma!

mario_blues, no właśnie fajny fajny i dlatego chyba jednak go sobie zostawię :mrgreen:

C_L_K, blenda jest upierdliwa, ale można ją zdjąć, mnie osobiście nie przeszkadzała do tej pory, a i szybę zwykłą nie porysowała jeszcze, albo minimalnie, ale jest to norma że od brudu i syfu jaki wciskany jest pod spód szlifuje szybę że aż trzeszczy.

W najnowszym N103 już blendy nie ma, a od środka spadają okulary tak jak w Twoim Cabergu, więc wreszcie poszli po rozum do głowy. :twisted:

Awatar użytkownika
suniok
pisarz
pisarz
Imię: Jarosław
Kontakt:

Post autor: suniok » sob 22 mar 2008, 13:19

A gdzie taką blendę można kupić? mam nolana n61...
Pozdrawiam Jarek

Awatar użytkownika
Piotras
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Piotras » sob 22 mar 2008, 13:40

Można pewnie zamówić z Nolana, jak chcesz mogę zapytać w Kraku tam gdzie kupiłem swój hełm i domawiałem szybę pinlocka.

Pytanie tylko czy będzie pasować blenda z n102 do n61,

bo 102 orginalnie w komplecie ma blende, a do n61 nawet w akcesoriach nie występuje :shock:

Awatar użytkownika
suniok
pisarz
pisarz
Imię: Jarosław
Kontakt:

Post autor: suniok » sob 22 mar 2008, 14:16

Piotras,
Będę bardzo wdzięczny, gdybyś przy okazji zapytał. Może mają na wystawie n61 i byłaby możliwość przymierzenia. Troche klopotliwe jest dla mnie pchanie okularów, które i tak mi do góry się podnoszą.
Pozdrawiam Jarek

ODPOWIEDZ