w czym jeździcie jak jest gorąco?
- puzon
- klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Re: w czym jeździcie jak jest gorąco?
Lekko odświeżę temat bo mnie refleksje nachodzą po wczorajszym ślizgu. Mianowicie jechałem po wymianie opon z lękiem że będą śliskie ale i tak zaliczyłem grzmotnięcie o asfalt i ślizg jakieś 15-20metrów przy prędkości 50-60/h . Była duchota więc założyłem sztruksy i adidasy a na grzbiet swoją tekstylną modekę. Zdziwienie moje było wielkie jak wstałem i zobaczyłem że sztruksy lekko przytarte a kurtka poszarpana na łokciach jakbym wściekłe psy trenował. Obrażenia na ciele to zdarte (bardzo) łokcie które były "chronione" przez modekę a na kolanie którym szurałem po asfalcie otarcie wielkości monety 2 zł. Zgłupiałem 

- david939
- zadomowiony
- Imię: Dawid
- województwo: wielkopolskie
to co to za kurtka? - brak ochraniaczy na łokcie? Poza tym różnica wynika zapewne z tego w jaki sposób się ślizgałeś, pewnie większa była siła docisku na górną część ciała - innego wyjścia nie widzę
no chyba, że masz pancerne sztruksy 

- puzon
- klepacz
- Kontakt:
Ochraniacze oczywiście były większość ślizgu wykonałem właśnie na nodze (lewa strona) potem łokieć też lewy a jak mnie wyciągnęło spod motocykla się trochę turlałem dlatego też nie bardzo rozumiem obrażenia prawego łokcia który raczej nie tarł o asfalt a jedynie miał kontakt sporadyczny przy turlaniu(może ze trzy obroty)
.

- david939
- zadomowiony
to ciekawe.. może masz za luźne rękawy 
masz patent, to zakładaj firmę ze sztruksowymi kombi

masz patent, to zakładaj firmę ze sztruksowymi kombi

- puzon
- klepacz
- Kontakt:
Dokładnie w tym upatruję przyczyny powstania obrażeń na łokciach.david939 pisze:to ciekawe.. może masz za luźne rękawy![]()

- david939
- zadomowiony
mój strój (rst ventilator II) jest do mnie dopasowany tak, że tylko gdy mam wszystkie podpinki to idealnie dolega, w innym przypadku niestety nie - ale taka wada tego typu stroju, trochę pomagają dodatkowe klipsy, które przy pierwszym uderzeniu się odepną, ale dzięki temu to najważniejsze zamortyzują.. 
m.in. dlatego skóra jest bezpieczniejsza, ale za to mniej wygodna (gorące dni, zwiedzanie w stroju, itp.)
a jak maszyna? - w porządku? (ciekawe czy masz crashpady..)

m.in. dlatego skóra jest bezpieczniejsza, ale za to mniej wygodna (gorące dni, zwiedzanie w stroju, itp.)
a jak maszyna? - w porządku? (ciekawe czy masz crashpady..)
- Hubu
- klepacz
- Imię: Hubert
- województwo: mazowieckie
A jakiego koloru te sztruksy?puzon pisze:Lekko odświeżę temat bo mnie refleksje nachodzą po wczorajszym ślizgu. Mianowicie jechałem po wymianie opon z lękiem że będą śliskie ale i tak zaliczyłem grzmotnięcie o asfalt i ślizg jakieś 15-20metrów przy prędkości 50-60/h . Była duchota więc założyłem sztruksy i adidasy a na grzbiet swoją tekstylną modekę. Zdziwienie moje było wielkie jak wstałem i zobaczyłem że sztruksy lekko przytarte a kurtka poszarpana na łokciach jakbym wściekłe psy trenował. Obrażenia na ciele to zdarte (bardzo) łokcie które były "chronione" przez modekę a na kolanie którym szurałem po asfalcie otarcie wielkości monety 2 zł. Zgłupiałem
- puzon
- klepacz
- Kontakt:
Moja sylwetka nie pozwala na idealne dobieranie odzieży jak sprawdzałem na stronach Decathlona w mojej sylwetce zawarte są 3 rozmiary
. Zawsze miałem z tym problem jak pas i klatka pasowały zawsze rękawy były za długie itp. Crashy nie posiadam bo i moto pod względem estetycznym nie zachwyca (teraz tym bardziej) ale już jeździ więc jest OK. Motocykl jak twarz mężczyzny szramy i blizny dodają charakteru i świadczą o doświadczeniu życiowym
.
Hubu, czarne zakupione w tesko za 29pln

Hubu, czarne zakupione w tesko za 29pln

hehe czarne... ja mam czarne jeansy z reala na gorące dni!
Widocznie bardziej musiałeś przetrzeć kurtką a mniej spodniami a że mały szok Cie dorwał to nie pamiętasz

Widocznie bardziej musiałeś przetrzeć kurtką a mniej spodniami a że mały szok Cie dorwał to nie pamiętasz

- Zając
- klepacz
- Imię: Dariusz
- województwo: lubelskie
Jeżeli mamy już jakieś doświadczenia ze szlifowaniem to idzie się przyzwyczaić do gorącego szybciejdavid939 pisze:m.in. dlatego skóra jest bezpieczniejsza, ale za to mniej wygodna (gorące dni, zwiedzanie w stroju, itp.)

LWL 74HN
- david939
- zadomowiony
pewnie masz rację, co nie znaczy, że tekstylia nie chronią - po prostu trzeba je do siebie odpowiednio dopasować w każdej sytuacji - jeśli się nie da, to niekoniecznie w czymkolwiek pomogąZając pisze:Jeżeli mamy już jakieś doświadczenia ze szlifowaniem to idzie się przyzwyczaić do gorącego szybciej

- WiktorVFR
- klepacz
- Imię: Wiktor
- Kontakt:
http://rs-taichi.pl/produkty/kurtki-tek ... acket.html polecam w upały jezdzi sie genialnie
- Damo 88
- klepacz
Widziałem Na żywo podobną fajna sprawa gdzieś wkleiłem link z kurtką dedykowaną na upały bardzo przewiewna , protektory a pośrodku napis honda .
A firma JOE ROCKET .
A firma JOE ROCKET .
Jeżeli Rozwiązałeś problem nie Zapomnij Odpisać .
- michalw66
- teksciarz
- Imię: Michał
- województwo: śląskie
Jeżdżę w krótkich spodenkach i podkoszulce. Ogólnie luzak na maksa. Jak jest chłodniej założę kombinezon ale to też niezbyt chętnie.
VFR RC36.
- david939
- zadomowiony
oby nikt się na Tobie nie wzorował..michalw66 pisze:Jeżdżę w krótkich spodenkach i podkoszulce. Ogólnie luzak na maksa. Jak jest chłodniej założę kombinezon ale to też niezbyt chętnie.