Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
-
Wojtek86
- klepacz

- Imię: Wojtek
-
Kontakt:
Chachur pisze:Wojtek86
słuchaj i co zdecydowałeś się na zakup jakiejś szyby ? bo powiem szczerze ja teraz noszę się zamiarem kupna wizjera i jestem ciekawy co ty wybrałeś i jak się sprawuje ta szybka

Zrezygnowałem z zakupu ciemnej (niehomologowanej) szybki po rozmowie z likwidatorem szkód. Powiedział, że ciemna szybka będzie wykorzystana przeciwko mnie przy potencjalnej szkodzie.

(tak jak ksenony, niehomologowana ingerencja w zawieszenie czy zbyt małe, niehomologowane kierunkowskazy) Koleś tak gadał, jakby miał w głowie listę "niedozwolonych" modyfikacji.
-
kruhy
- klepacz

-
Kontakt:
Wojtek86 pisze:Zrezygnowałem z zakupu ciemnej (niehomologowanej) szybki po rozmowie z likwidatorem szkód. Powiedział, że ciemna szybka będzie wykorzystana przeciwko mnie przy potencjalnej szkodzie.

(tak jak ksenony, niehomologowana ingerencja w zawieszenie czy zbyt małe, niehomologowane kierunkowskazy) Koleś tak gadał, jakby miał w głowie listę "niedozwolonych" modyfikacji.
Znaczy że Shoei nie ma homologowanych takich szyb?
Ja do swojego nolana n84 dokupiłem przydymianą(smoke):
http://www.nolan.pl/product_info.php?products_id=452
wybrałem to zamiast zewnętrznej ciemnej blendy. Na pewno da się jechać w nocy, nawet w noci w deszczu, sprawdzone, i to jest ewidentny plus, aczkolwiek jak słońce ostro daje w palnik z naprzeciwka to będzie to za mało, ale w moim przypadku bede stosowa okulary po prostu
Ostatnio zmieniony czw 03 cze 2010, 20:27 przez
kruhy, łącznie zmieniany 1 raz.
Honda jest lepsza od wielbłąda bo wielbłąd to turysta i nie lata 300 ;]
-
Wojtek86
- klepacz

- Imię: Wojtek
-
Kontakt:
Homologowana musi przepuszczać jakiś tam procent światła.
-
kris2k
- klepacz

- Imię: Krzysztof
- województwo: śląskie
-
Kontakt:
kruhy pisze:
Znaczy że Shoei nie ma homologowanych takich szyb?
Raczej chodzi o szybe na ktorej jest dopisek "Day use only" i jakby byl wypadek po zmorku to posprzatane.
-
kruhy
- klepacz

-
Kontakt:
o faken, ta moja ma taki wpis;/
ale w sumie z 2 strony po zmroku rzadko jeżdżę.
Ale odnośnie tego rzeczoznawcy. Oni przyjeżdżają na oględziny po jakimś czasie, w którym jest czas na podmianę szyby na zwykłą, o ile "odpukac" skutki będą tylko rzeczowe i ktoś o tym pomyśli.
Nie myślę, żeby z tego powodu oskarżyli motonitę o spowodowanie wypadku, kiedy ktoś mu wymusi pierwszeństwo.
Poza tym gdzie jest napisane że nie moge jechac z otwartym wizjerem?
Honda jest lepsza od wielbłąda bo wielbłąd to turysta i nie lata 300 ;]
-
Tomkoz
- pisarz

-
Kontakt:
Wojtek86,
jestem w takim samym miejscu jak Ty, czyli ten sam kask i wybór szybki. Szczerze, to mój wybór pada na lekko podpalaną, chociaż korci mnie ta totalnie ciemna. Kiedyś byłem z kumplem w Alpach i w zależności od pogody szybciutko wymieniał szybki w swoim XR. Nie stanowiło to dla niego jakiegoś problemu, czy było słonecznie, ciemnio, pochmurno, deszczowo. Zawsze miał przy sobie dwie: normalna i czarna. A sama wymiana trwa zaledwie kilka sekund.
Reasumując: biorę kask, udaję się do sklepu, przymierzam i wybieram pomiędzy lekką, a mocną czarną. Bo już za kilkanaście dni - Alpy !!

-
maciek1765
- zadomowiony

- Imię: Maciej
-
Kontakt:
autor: maciek1765 » czw 03 cze 2010, 22:54
To ja mogę coś napisać bo mam tą tęczową lustrzankę i akurat w moim xr 1000 prezentuje się spoko na słońce jest rewelacja w szary dzień również co prawda w nocy jej nie sprawdzałem bo mam drugą białą i zawsze woże dwie ale wieczorem jak ciemnawo się robi też jest spoko co do czarnej lustrzanki kolega ma prezentuje się kozacko ale po zmroku odpada
-
Żybis
- pisarz

To i ja się dołączę , czyli generalnie najlepiej mieć 2 jasną i tą drugą kozacką poprostu bo nie ma jak ze wszystkim złotego środka , tak chyba musi być

-
maciek1765
- zadomowiony

- Imię: Maciej
-
Kontakt:
autor: maciek1765 » pt 04 cze 2010, 08:05
no niestety ale ja zawsze mam dwie i chyba to jest najlepsze rozwiązanie
-
abgarman
- teksciarz

- Imię: Łukasz
DJ CAT pisze:Chyba najlepsze obecnie rozwiązanie to jednak kaski z wysuwaną blendą przeciwsłoneczną. Moja połowica taki używa ze względu na wrażliwe oczy i ja też sobie taki sprawię - obecnie jestem na etapie poszukiwań odpowiedniej marki i modelu. Takie rozwiązanie typu "dwa w jednym" moim zdaniem kompleksowo załatwia sprawę

Polecam Schuberth C3 - nie dość, że ma blendę, to jeszcze szczękowiec. Kask bardzo komfortowy, dobrze wyciszony (mimo, że szczęka, to jest na prwdę cicho), dobra wentylacja i pinlock w standardzie. Polecam. Odradzam natomiast kolor czarny mat - mam taki i łatwo się rysuje, widać też na nim paluchy (choć to się łatwo czyści płynem do okularów i mikrofibrą

)
Meet the VFighteR
---------------------------------------
Wcześniej: Honda Deauville 650
Teraz: Honda VFR 800 '98
-
msciwuj
- teksciarz

Schuberth C3 owszem fajny jest, choć nie miałem przyjemności jeździć - byłem na niego napalony w zeszłym roku, ale okazało się że ma jeden problem... zapięcie gniecie mnie w grdykę i nie da się tego nijak wyregulować, przesunąć... tak musi być i koniec. I to niestety dla mnie zdyskwalifikowało kask.
Co do szyby, blendy itd. - okulary z prostymi miękkimi "nausznikami" dają radę... łatwo schować, kosztują 20zł... a homologacji chyba mieć nie muszą?... :] Paranoja. Nikt chyba nie sprawdza czy kierowca samochodu nie jechał z zamkniętymi oczami?
-
abgarman
- teksciarz

msciwuj - jest jeden problem: jak ktoś nosi szkła korekcyjne, to przyciemnianych okularków już nie założy

Co do C3, to ja nie mam tego problemu. Albo coś poprawili od zeszłego roku, albo miałeś niewłaściwie dobrany rozmiar, albo po prostu kask na ciebie nie pasuje

Meet the VFighteR
-
msciwuj
- teksciarz

abgarman, obawiam się, że niestety kask na mnie nie pasuje. Rozmiar miałem dobrze dobrany, marudziłem w sklepie dość długo. Szkła korekcyjne, znaczy okulary? To może "fotochromy"?

No bo z kontaktami chyba nie ma tego problemu?...
-
abgarman
- teksciarz

okulary, okulary

Fotochromów nie lubię

Swoją drogą ciekaw jestem, jak się fotochromy zachowują w kasku - reagują na promieniowanie UV, a większość szyb ma filtr UV (inaczej byłbyś zjarany na twarzy w śmieszny sposób - opalenizna w kształcie krzywego jaja)

Meet the VFighteR
-
msciwuj
- teksciarz

Hehe, no fakt - nie myślałem o tym (o tym opalaniu). Z drugiej strony może szkoda! To by był lans dopiero ;] odrazu widać że motocyklista. ;]