Ciemna szyba kasku.

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Wojtek86
klepacz
klepacz
Imię: Wojtek
Kontakt:

Post autor: Wojtek86 » czw 03 cze 2010, 19:37

Chachur pisze:
Wojtek86
słuchaj i co zdecydowałeś się na zakup jakiejś szyby ? bo powiem szczerze ja teraz noszę się zamiarem kupna wizjera i jestem ciekawy co ty wybrałeś i jak się sprawuje ta szybka ;)
Zrezygnowałem z zakupu ciemnej (niehomologowanej) szybki po rozmowie z likwidatorem szkód. Powiedział, że ciemna szybka będzie wykorzystana przeciwko mnie przy potencjalnej szkodzie. :( (tak jak ksenony, niehomologowana ingerencja w zawieszenie czy zbyt małe, niehomologowane kierunkowskazy) Koleś tak gadał, jakby miał w głowie listę "niedozwolonych" modyfikacji.

Awatar użytkownika
kruhy
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kruhy » czw 03 cze 2010, 20:25

Wojtek86 pisze:Zrezygnowałem z zakupu ciemnej (niehomologowanej) szybki po rozmowie z likwidatorem szkód. Powiedział, że ciemna szybka będzie wykorzystana przeciwko mnie przy potencjalnej szkodzie. :( (tak jak ksenony, niehomologowana ingerencja w zawieszenie czy zbyt małe, niehomologowane kierunkowskazy) Koleś tak gadał, jakby miał w głowie listę "niedozwolonych" modyfikacji.
Znaczy że Shoei nie ma homologowanych takich szyb?
Ja do swojego nolana n84 dokupiłem przydymianą(smoke):
http://www.nolan.pl/product_info.php?products_id=452
wybrałem to zamiast zewnętrznej ciemnej blendy. Na pewno da się jechać w nocy, nawet w noci w deszczu, sprawdzone, i to jest ewidentny plus, aczkolwiek jak słońce ostro daje w palnik z naprzeciwka to będzie to za mało, ale w moim przypadku bede stosowa okulary po prostu
Ostatnio zmieniony czw 03 cze 2010, 20:27 przez kruhy, łącznie zmieniany 1 raz.
Honda jest lepsza od wielbłąda bo wielbłąd to turysta i nie lata 300 ;]

Awatar użytkownika
Wojtek86
klepacz
klepacz
Imię: Wojtek
Kontakt:

Post autor: Wojtek86 » czw 03 cze 2010, 20:26

Homologowana musi przepuszczać jakiś tam procent światła.

Awatar użytkownika
kris2k
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: kris2k » czw 03 cze 2010, 20:26

kruhy pisze: Znaczy że Shoei nie ma homologowanych takich szyb?
Raczej chodzi o szybe na ktorej jest dopisek "Day use only" i jakby byl wypadek po zmorku to posprzatane.

Awatar użytkownika
kruhy
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kruhy » czw 03 cze 2010, 20:35

o faken, ta moja ma taki wpis;/
ale w sumie z 2 strony po zmroku rzadko jeżdżę.
Ale odnośnie tego rzeczoznawcy. Oni przyjeżdżają na oględziny po jakimś czasie, w którym jest czas na podmianę szyby na zwykłą, o ile "odpukac" skutki będą tylko rzeczowe i ktoś o tym pomyśli.
Nie myślę, żeby z tego powodu oskarżyli motonitę o spowodowanie wypadku, kiedy ktoś mu wymusi pierwszeństwo.
Poza tym gdzie jest napisane że nie moge jechac z otwartym wizjerem?
Honda jest lepsza od wielbłąda bo wielbłąd to turysta i nie lata 300 ;]

Awatar użytkownika
Tomkoz
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Tomkoz » czw 03 cze 2010, 22:09

Wojtek86,
jestem w takim samym miejscu jak Ty, czyli ten sam kask i wybór szybki. Szczerze, to mój wybór pada na lekko podpalaną, chociaż korci mnie ta totalnie ciemna. Kiedyś byłem z kumplem w Alpach i w zależności od pogody szybciutko wymieniał szybki w swoim XR. Nie stanowiło to dla niego jakiegoś problemu, czy było słonecznie, ciemnio, pochmurno, deszczowo. Zawsze miał przy sobie dwie: normalna i czarna. A sama wymiana trwa zaledwie kilka sekund.

Reasumując: biorę kask, udaję się do sklepu, przymierzam i wybieram pomiędzy lekką, a mocną czarną. Bo już za kilkanaście dni - Alpy !! :mrgreen:

maciek1765
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Maciej
Kontakt:

Post autor: maciek1765 » czw 03 cze 2010, 22:54

To ja mogę coś napisać bo mam tą tęczową lustrzankę i akurat w moim xr 1000 prezentuje się spoko na słońce jest rewelacja w szary dzień również co prawda w nocy jej nie sprawdzałem bo mam drugą białą i zawsze woże dwie ale wieczorem jak ciemnawo się robi też jest spoko co do czarnej lustrzanki kolega ma prezentuje się kozacko ale po zmroku odpada

Żybis
pisarz
pisarz

Post autor: Żybis » pt 04 cze 2010, 00:23

To i ja się dołączę , czyli generalnie najlepiej mieć 2 jasną i tą drugą kozacką poprostu bo nie ma jak ze wszystkim złotego środka , tak chyba musi być :???:

maciek1765
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Maciej
Kontakt:

Post autor: maciek1765 » pt 04 cze 2010, 08:05

no niestety ale ja zawsze mam dwie i chyba to jest najlepsze rozwiązanie

Awatar użytkownika
abgarman
teksciarz
teksciarz
Imię: Łukasz

Post autor: abgarman » pt 04 cze 2010, 09:21

DJ CAT pisze:Chyba najlepsze obecnie rozwiązanie to jednak kaski z wysuwaną blendą przeciwsłoneczną. Moja połowica taki używa ze względu na wrażliwe oczy i ja też sobie taki sprawię - obecnie jestem na etapie poszukiwań odpowiedniej marki i modelu. Takie rozwiązanie typu "dwa w jednym" moim zdaniem kompleksowo załatwia sprawę :mrgreen:
Polecam Schuberth C3 - nie dość, że ma blendę, to jeszcze szczękowiec. Kask bardzo komfortowy, dobrze wyciszony (mimo, że szczęka, to jest na prwdę cicho), dobra wentylacja i pinlock w standardzie. Polecam. Odradzam natomiast kolor czarny mat - mam taki i łatwo się rysuje, widać też na nim paluchy (choć to się łatwo czyści płynem do okularów i mikrofibrą :D )
Meet the VFighteR
---------------------------------------

Wcześniej: Honda Deauville 650
Teraz: Honda VFR 800 '98

Awatar użytkownika
msciwuj
teksciarz
teksciarz

Post autor: msciwuj » pt 04 cze 2010, 10:26

Schuberth C3 owszem fajny jest, choć nie miałem przyjemności jeździć - byłem na niego napalony w zeszłym roku, ale okazało się że ma jeden problem... zapięcie gniecie mnie w grdykę i nie da się tego nijak wyregulować, przesunąć... tak musi być i koniec. I to niestety dla mnie zdyskwalifikowało kask.

Co do szyby, blendy itd. - okulary z prostymi miękkimi "nausznikami" dają radę... łatwo schować, kosztują 20zł... a homologacji chyba mieć nie muszą?... :] Paranoja. Nikt chyba nie sprawdza czy kierowca samochodu nie jechał z zamkniętymi oczami?

Awatar użytkownika
abgarman
teksciarz
teksciarz

Post autor: abgarman » pt 04 cze 2010, 11:18

msciwuj - jest jeden problem: jak ktoś nosi szkła korekcyjne, to przyciemnianych okularków już nie założy :) Co do C3, to ja nie mam tego problemu. Albo coś poprawili od zeszłego roku, albo miałeś niewłaściwie dobrany rozmiar, albo po prostu kask na ciebie nie pasuje :mrgreen:
Meet the VFighteR

Awatar użytkownika
msciwuj
teksciarz
teksciarz

Post autor: msciwuj » pt 04 cze 2010, 11:24

abgarman, obawiam się, że niestety kask na mnie nie pasuje. Rozmiar miałem dobrze dobrany, marudziłem w sklepie dość długo. Szkła korekcyjne, znaczy okulary? To może "fotochromy"? :) No bo z kontaktami chyba nie ma tego problemu?...

Awatar użytkownika
abgarman
teksciarz
teksciarz

Post autor: abgarman » pt 04 cze 2010, 11:29

okulary, okulary :) Fotochromów nie lubię ;) Swoją drogą ciekaw jestem, jak się fotochromy zachowują w kasku - reagują na promieniowanie UV, a większość szyb ma filtr UV (inaczej byłbyś zjarany na twarzy w śmieszny sposób - opalenizna w kształcie krzywego jaja) :mrgreen:
Meet the VFighteR

Awatar użytkownika
msciwuj
teksciarz
teksciarz

Post autor: msciwuj » pt 04 cze 2010, 11:36

Hehe, no fakt - nie myślałem o tym (o tym opalaniu). Z drugiej strony może szkoda! To by był lans dopiero ;] odrazu widać że motocyklista. ;]

ODPOWIEDZ