[b]SOWA[/b] pisze:
A co do kalkulatury, to z Jano się zgadzam tylko trochę (trochę to więcej niż brak zgody), bo
Janusz B. pisze:- podatek od czynności cywilnoprawnych,
- koszt przerejestrowania motocykla na Ciebie,
- koszt wymiany płynów - olej, hydraulika, chłodzenie, lagi (w używce kupionej od kogoś, kogo nie znasz przynajmniej olej musisz wymienić),
- czas poświęcony na sprzedaż motocykla, zakup drugiego i załatwienie formalności.
to nie są wyrzucone, a zainwestowane w zbieranie doświadczenia pieniądze. Naturalnie nikt nie zagwarantuje satysfakcji z zamianki i pewnie nie zwróci poniesionych kosztów jak ma to miejsce w przypadku proszków do prania czy innych aktimeli, ale właśnie z takich prób i ich nie/powodzeń składa się życie.
Obawiam się, że nie mówimy o tym samym.
Zdaje się poruszyłeś zagadnienie, czy wspomniane przeze mnie wydatki, które Kriston musiałby ponieść, to strata pieniędzy, czy też "inwestycja, która zaowocuje zebraniem nowych doświadczeń".
Mnie natomiast chodziło o coś zupełnie innego. Z tego co zrozumiałem,
Kriston rzucił hasło: "liczę na to, że jak sprzedam wymagającą nakładów CBR 600 F3 i w jej miejsce kupię sprawną VFR RC 36 II, to zostanie mi jeszcze hajs na ubezpieczenie".
Przedstawiłem więc nieuniknione koszty, których najwyraźniej nie wziął pod uwagę. Rachunek ekonomiczny i nic więcej.