Ile tys. km wytrzymują silniki vfr 800fi bez remontu?

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Re: Ile tys. km wytrzymują silniki vfr 800fi bez remontu?

Post autor: PETER » sob 15 lis 2014, 23:26

ja nie wiem czym tak strasznie się przejmować przebieg muszą mieć bo mają co najmniej po 10 lat i więcej rozbieranie silnika żeby sie dowiedzieć czy jest zużyty to przerost formy nad treścią jeżeli brak objawów zużycia ,a jeśli padnie to na dziś koszt używki to ok 1000 pln czy to aż taki straszny koszt taniej niż dwa dobre kpl napędowe zrobić tak jak piszą koledzy zakleić licznik i sprawdzić moto dokładnie jeżeli nie ma niepokojących odgłosów dymień i innych różnych nietypowych -to dać sobie spokój z przebiegiem który najczęściej i tak jest zmieniony ,Wystarczy sprawdzić jakie przebiegi robią nasi bikerzy rocznie ,a mamy raczej kiepską pogodę przez większość roku, waha się to w granicach 5 -18 tys km więc jak to się ma do liczników z przebiegiem 30 -40 tys w moto które ma 17 lat i jeździło w kraju z dobrą pogodą przez cały rok ??????????????????????
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: kiki » ndz 16 lis 2014, 13:32

PETER pisze:ja nie wiem czym tak strasznie się przejmować przebieg muszą mieć bo mają co najmniej po 10 lat i więcej rozbieranie silnika żeby sie dowiedzieć czy jest zużyty to przerost formy nad treścią jeżeli brak objawów zużycia ,
Dokładnie, dziadek PETER dobrze prawi - każde nie potrzebne rozbieranie silnika to zbrodnia. Po co rozbierać coś co chodzi sprawnie?

Awatar użytkownika
Zając
klepacz
klepacz
Imię: Dariusz
województwo: lubelskie

Post autor: Zając » ndz 16 lis 2014, 15:50

Pewnie, że nie ma sensu chyba że przy jakimś remoncie to przy okazji można sprawdzić.
LWL 74HN

Awatar użytkownika
gapa44
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Sławek

Post autor: gapa44 » sob 13 gru 2014, 07:45

W serwisie samochodów Hondy twierdzą że nie remontowali jeszcze żadnego silnika który miał olej. Rekordzista, twierdzący że to kiepska marka, miał w trochę więcej niż szklankę czegoś w rodzaju smoły.
A wracając do motorów to najlepiej sprawdzić u doświadczonego serwisanta (znacznie taniej niż jakakolwiek naprawa).
Mam wrażenie że 'cud nad Odrą (moto-40kkm , auta-120kkm) ' spowodował masowe przeświadczenie o awaryjności silników po stosunkowo niedużych przebiegach.
Nikt nie skarżył się na 'forumowe' Vfr. Zobaczyć nie oznacza kupić .Nic nie kosztuje.

Awatar użytkownika
Sebter
pisarz
pisarz
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: Sebter » pt 16 sty 2015, 16:59

O silnik to ja bym akurat sie nie martwił nawet jak będzie miał i 200 tys.
Gorzej z .j.b.n. elektryką ...

Awatar użytkownika
Vermilion
klepacz
klepacz
Imię: Adam
województwo: wielkopolskie

Post autor: Vermilion » sob 17 sty 2015, 21:53

Moja dawna RC36I z 1990r. w dniu kiedy była sprzedawana miała jak dobrze pamiętam ok. 160 tys. mil (~250tys. km), kompresja wzorowa, silnik po modach ok. 115KM, oleju nie brała w ogóle. Ot taki sobie sprzęcik :) Potem miałem jakiś jeszcze jeden sygnał o jej życiu koło 300 tys. km ale poza tym słuch zaginął.
Honda NSR 125 JC22A > Honda CB 500 > Honda VFR 750 RC36I > Yamaha TDM 850 4TX > Honda VFR 800Fi 99' SF > Honda VFR 800Fi 98' !!
SPEED UP - CENTRUM MOTOCYKLISTY
https://www.facebook.com/SpeedUP.Pila

Awatar użytkownika
Sebter
pisarz
pisarz
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: Sebter » pn 19 sty 2015, 13:47

Vermilion pisze: życiu koło 300 tys. km
I to jest stary dobry sprzęt, nie widzę tego, żeby dzisiejsze silniki wytrzymały chociaż 150 tys, jeśli na dzień dobry wpierdalają litr na tysiąc to świadczy to o strasznie "dbałym" spasowaniu elementów w silniku ... Także dbana VFR'a starczy do końca życia ;P

ODPOWIEDZ